Piernikowa szarlotka na półkruchym cieście

Przepis na aromatyczną korzenną szarlotkę idealną na zimę
Jeśli szukasz idealnego, pachnącego świętami deseru, piernikowa szarlotka na półkruchym cieście będzie strzałem w dziesiątkę! To połączenie korzennych przypraw, soczystych jabłek i delikatnego spodu sprawia, że każdy kęs smakuje jak grudniowa magia. Upiecz ją przed świętami, aby wypełnić dom cudownym aromatem i zaskoczyć bliskich czymś wyjątkowym — gwarantuję, że zakochasz się od pierwszego kawałka!
Spis treści
- Piernikowa szarlotka przepis krok po kroku
- Dlaczego warto upiec piernikową szarlotkę przed świętami?
- Składniki potrzebne do upieczenia piernikowej szarlotki
- Jak przygotować ciasto półkruche?
- Jak urozmaicić smak piernikowej szarlotki?
- Jak przechowywać piernikową szarlotkę?
- Ile kcal ma szarlotka na cieście piernikowym?
- Polecane przepisy na szarlotki

Piernikowa szarlotka przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz szarlotki, a jesienią i zimą lubisz, gdy dom pachnie aromatycznymi, korzennymi przyprawami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

Piernikowa szarlotka na półkruchym cieście przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto piernikowe
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 jajka (rozmiar L )
- 150 g cukru (¾ szklanki)
- 250 g masła
- odrobina mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić piernikową szarlotkę krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką, albo wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2 – przygotowanie ciasta piernikowego do szarlotki
- Do dużej miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka, pokrojone na kawałki masło, cukier i przyprawę do piernika.450 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 3 jajka, 150 g cukru, 250 g masła
- Zagnieć wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto – będzie lekko lepkie.
- Oddziel od ciasta około 1/3, spłaszcz, zawiń w folię i schowaj do zamrażarki na około 30 minut.
- Pozostałym ciastem wylep dokładnie dno przygotowanej foremki.
- Ja dodatkowo wierzch ciasta posypuję i smaruję niedużą ilością mąki ziemniaczanej, aby wchłaniała sok z pieczonych jabłek.odrobina mąki ziemniaczanej
- Włącz piekarnik na grzanie do 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (termoobieg).
Krok 3 – przygotowanie jabłek do szarlotki
- Jabłka (ja miałam 2,2 kg) obierz ze skórki.ok 2 kg jabłek
- Zetrzyj owoce na grubych oczkach tarki.
- Jeśli twoje jabłka są mocno soczyste, to możesz je dodatkowo lekko odcisnąć z soku.
- Jeśli lubisz cynamon, to dodaj do jabłek 1 łyżeczkę i dokładnie wymieszaj.1 łyżeczka cynamonu
Krok 4 – przygotowanie ciasta do pieczenia
- Na spód w formie wyłóż jabłka i rozsmaruj równą warstwą.
- Wyjmij odłożone ciasto z zamrażarki i zetrzyj na grubych oczkach tarki – możesz też odrywać małe kawałeczki ciasta i układać je na jabłkach.
- Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut.
Film
Uwagi
Wartości Odżywcze

Dlaczego warto upiec piernikową szarlotkę przed świętami?
Upiekłam ostatnio rodzince taką aromatyczną szarlotkę z przyprawą do piernika i znikła tak szybko, że ledwo się nią nacieszyłam. Ale nie ma się co dziwić! Lekko puszyste półkruche ciasto piernikowe połączone z warstwą delikatnie cynamonowych tartych jabłek, to prawdzie niebo w gębie! Tu w jednym cieście spotyka się tradycyjna polska szarlotka z tartymi jabłkami ze świątecznym, aromatycznym i korzennym piernikiem. To prawdziwa gratka. Idealne ciasto dla całej rodziny, świetne zarówno na weekendowy deser, jak i na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Do tego to przepis na szarlotkę dużą formą do pieczenia, więc ciasto można podzielić na sporo porcji. Koniecznie wypróbuj ten przepis, zapisz go sobie na później (chociażby na moim instagramie) i podziel się nim z przyjaciółmi ;)

Składniki potrzebne do upieczenia piernikowej szarlotki
Aby upiec w domu taką szarlotkę na cieście piernikowym będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników, które albo już masz w domu, albo bez problemu kupisz w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- jabłka – najlepsze będą twarde jabłka, które nie rozpadną się za mocno podczas pieczenia, sprawdzi się np. szara reneta, jonagold, lobo, cortland, ale tak na prawdę użyj jabłka jakie masz. Ja swojej masy jabłkowej nie słodziłam, bo nie było takiej potrzeby, jeśli jednak masz kwaśniejsze jabłka, albo lubisz bardziej słodkie ciasta to możesz do tartych jabłek dodać trochę cukru.
- masło – użyłam masło extra 82%, najlepiej aby masło do ciasta było chłodne i pokrojone na małe kawałeczki. Możesz ostatecznie użyć masło typu mix, albo masło roślinne
- mąka pszenna – najlepsza będzie tu mąka typ 450
- przyprawa do piernika – ja osobiście najbardziej polecam domową przyprawę do piernika (możesz ją zrobić z mojego przepisu), jeśli jednak nie masz na to czasu i używasz przyprawę do piernika ze sklepu, to przed jej zakupem zwróć uwagą na jej skład – jeśli na pierwszym miejscu jest mąka, cukier albo nawet kakao, to najlepiej jej nie kupuj. Taka przyprawa ma mało aromatycznych przypraw korzennych i nie da ciastu dobrego smaku i zapachu.

Jak przygotować ciasto półkruche?
Ciasto półkruche jest odmianą ciasta kruchego, ale jest od niego bardziej elastyczne, a przez dodanie proszku do pieczenia, to ciasto również delikatnie rośnie, więc jest lekko puszyste. Często też można do niego dodać trochę śmietany oraz jajka.
Przy cieście półkruchym, podobnie jak przy kruchym, najlepiej użyć zimnego masła pokrojonego na małe kawałki. Ciasto szybko zagniatamy, tak aby masło się zbyt mocno nie ogrzewało. Ciasto po zagnieceniu jest bardziej plastyczne i elastyczne niż tradycyjne ciasto kruche, więc nie trzeba go wałkować, a wystarczy wylepić nim formę do pieczenia. Ciasto w formie można dodatkowo schłodzić przez około pół godziny przed pieczeniem, ale nie jest to też obowiązkowe.

Jak urozmaicić smak piernikowej szarlotki?
Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak swojej szarlotki na piernikowym cieście, to do masy jabłkowej możesz dodać rodzynki – to dla wielbicieli tych bakalii. Fajnie się też sprawdzi skórka starta z pomarańczy. Podkreśli ona świąteczny charakter ciasta. Możesz też dodać do jabłek posiekane orzechy – które dodadzą lekko chrupiącego charakteru.

Jak przechowywać piernikową szarlotkę?
Szarlotka na piernikowym cieście może postać około 3 dni w temperaturze pokojowej o ile ciasto jest dobrze przechowywane. Po upieczeniu i ostudzeniu piernikowa szarlotka powinna być przełożona do szczelnego pojemnika z pokrywką. Tak aby ciasto nie obsychało zbytnio i dłużej zachowało świeżość. Jeśli ciasto ma postać dłużej, to bezpieczniej będzie schować je z pojemnikiem do lodówki. Wtedy przed podaniem wyjmij ciasto wcześniej z lodówki, aby się ogrzało i nabrało miękkości.
Piernikowa szarlotka może być również zamrożona na około 3 miesiące. Najlepiej podzielić ją na porcje i każdą z nich oddzielnie zamrozić. Wtedy możesz wyjąć z zamrażarki tyle ciasta, ile potrzebujesz.

Ile kcal ma szarlotka na cieście piernikowym?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta (przy produktach, które ja użyłam). Za to jeśli ciasto podzielisz na 24 mniej więcej podobne kawałki, to każdy z nich będzie miał około 219 kcal (węglowodany – 33 g, tłuszcze – 10 g, białka – 3 g). Więc jak przystało na ciasto z jabłkami jest to bardzo miła kaloryczność :) Można spokojnie zgrzeszyć z jednym lub dwoma kawałeczkami ;)

Mam nadzieję, że ten przepis na szarlotkę piernikową zagości również w twoim domu. Przepis jest bardzo szybki, prosty i zawsze wychodzi. Ciasto będzie idealne przed świętami, bo swoim piernikowym zapachem i smakiem wypełni cały dom. Składniki na piernikową szarlotkę są bardzo proste i łatwo dostępne, a przejrzysta instrukcja, ze zdjęciami krok po kroku z przygotowań i krótkim filmem sprawia, że szarlotka na cieście piernikowym wyjdzie każdemu – nawet osobom z małym doświadczeniem w pieczeniu. Daj znać w komentarzu jak ci smakowało to ciasto!

Polecane przepisy na szarlotki
Jeśli tak jak ja uwielbiasz szarlotki i ciasta z jabłkami, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na rewelacyjne szarlotki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Świąteczna szarlotka piernikowa przepis
Poznaj wyjątkowy przepis na piernikową szarlotkę na półkruchym cieście – idealny na świąteczny stół lub zimowe popołudnia przy herbacie. To aromatyczne połączenie jabłek i korzennych przypraw przygotujesz bez stresu, bo przepis jest dokładnie opisany, wzbogacony zdjęciami krok po kroku oraz filmem z przygotowań. Dzięki temu nawet początkujący poradzi sobie z jej upieczeniem. Wypróbuj przed świętami, a dom wypełni się ciepłym, piernikowym zapachem, który zachwyci całą rodzinę.















