Piernikowy tort na winie
Przepis na świąteczny tort piernikowy na czerwonym winie
Na te święta Bożego Narodzenia przygotujcie razem ze mną niezwykły piernikowy tort z piernikowym karmelem. To piernikowo-czekoladowe ciasto zrobione z dodatkiem czerwonego wina, przekładane kremem cynamonowym. Torcik wychodzi niezwykle pyszny i do tego przepięknie się prezentuje. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Spis treści
Piernikowy tort na winie przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy tort świąteczny, którym zaskoczysz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Piernikowy tort na winie przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o średnicy około 20 cm. najlepiej użyć trzy oddzielne
Składniki
składniki na ciasto piernikowe do tortu
- 250 g czekolady (gorzkiej )
- 110 g oleju (Wielkopolskiego rzepakowego)
- 250 g cukru trzcinowego (- 1 i 1/4 szklanki)
- 3 jajka (użyłam rozmiar L)
- 350 g mąki pszennej (- 2 i 1/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki melasy
- 120 ml maślanki (lub jogurtu naturalnego)
- 250 ml czerwonego wina (gorącego )
Jak zrobić krem cynamonowy do tortu
- 500 g serka mascarpone (zimnego)
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej )
- 2 łyżeczki mielonego cynamonou
- 6-8 łyżek syropu klonowego ( lub do smaku)
składniki na warstwę orzechową
- 200 g orzechów ( -użyłam włoskie – 2 szklanki)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
- 2 łyżki oleju (Wielkopolskiego rzepakowego)
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
składniki na karmel piernikowy do tortu
- 200 g cukru
- 90 g masła (miękkiego )
- 120 ml śmietany kremówki (użyłam 30 %)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
dodatkowo do tortu piernikowego
- 200 g powideł śliwkowych
Instrukcja
Jak zrobić ciasto piernikowe do tortu
- Czekoladę połam na kawałki, dodaj olej rzepakowy i całość podgrzej w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty) lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.250 g czekolady, 110 g oleju
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.3 jajka, 250 g cukru trzcinowego
- Mąkę połącz z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia.350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
- Dodaj melasę oraz połowę mąki.2 łyżki melasy
- Dodaj maślankę i resztę mąki – zmiksuj do połączenia składników.120 ml maślanki
- Wlej gorące wino i krótko zmiksuj.250 ml czerwonego wina
- Przelej ciasto do trzech foremek o średnicy 20 cm i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka (możesz upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenie do około godziny, po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na trzy blaty).
Jak zrobić orzechy do tortu
- W rondelku rozpuść razem olej, syrop klonowy, cukier oraz cynamon, dodaj orzechy i smaż je przez około 5 minut.2 łyżeczki mielonego cynamonou, 6-8 łyżek syropu klonowego, 200 g orzechów, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki oleju
- Po usmażeniu wyłóż na papier do pieczenia i poczekaj aż wystygną.
- Po wystygnięciu lekko je posiekaj.
Jak zrobić krem cynamonowy do tortu
- Zmiksuj zimną śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone – ciągle miksując.500 ml śmietany kremówki, 500 g serka mascarpone
- Na koniec dodaj syrop klonowy i cynamon – zmiksuj.6-8 łyżek syropu klonowego, 2 łyżeczki mielonego cynamonou
Jak zrobić karmel pierniczkowy do tortu
- Do rondelka wsyp cukier i zacznij go podgrzewać na średnim ogniu – w trakcie mieszaj go drewnianą lub silikonową łyżką.200 g cukru
- Uważaj aby cukier nie zrobił się ciemno brązowy, bo będzie wtedy gorzki.
- Do rozpuszczonego cukru dodaj w kawałkach masło i mieszaj energicznie – wlej kremówkę i mieszaj, aż całość połączy się w jednolitą masę.90 g masła, 120 ml śmietany kremówki
- Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj – odstaw do wystudzenia.1 łyżeczka przyprawy do piernika
Tort piernikowy na winie – wykończenie:
- Na paterze ułóż jedno z ciast piernikowych (możesz go delikatnie nasączyć), posmaruj wierzch powidłami i nałóż trochę kremu cynamonowego.
- Na krem nasyp mniej więcej 1/3 orzechów.
- Połóż drugi placek ciasta i powtórz czynności.
- Połóż ostatni blat ciasta, posmaruj powidłami i cienką warstwą kremu.
- Posmaruj kremem boki tortu.
- Wierzch torcika oblej ostudzonym karmelem piernikowym.
- Całość przyozdób pierniczkami i kawałkami pomarańczy.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Piernikowy tort z winem – uwagi
Piernikowy tort na winie, a do tego na winie grzanym, bo piernik to nie tylko znany nam piernik staropolski!
Może być też w innym, nowym wydaniu – w wydaniu w stylu #olejkonwenanse :)
Wilgotne i mięsiste ciasto czekoladowo-piernikowe dosmaczone czerwonym winem, przełożone kremem cynamonowym z syropem klonowym, a do tego karmelizowane cynamonowe orzechy.
Żeby było jeszcze bardziej świątecznie i korzennie, to wierzch tortu oblałam karmelem doprawionym przyprawą do piernika.
Wyszło iście wybuchowe połączenie.
Na pewno pokochacie ten tort piernikowy na winie!
Bo jest mega piernikowe, mega smakowite i mega piękne – co (mam nadzieję) dobrze obrazują zdjęcia :D
W myśl hasła „olej konwenanse” w tym roku zamiast piernika staropolskiego, czy też innego piernika upieczcie to ciasto, a potem patrzcie jak domownikom opadają szczęki ;)
Torcik nie jest może zbyt wielki w obwodzie (bo ma zaledwie 20 cm średnicy), ale jest za to wysoki, więc nakarmicie nim wiele osób.
Do ciasta pierniczkowego polecam wam #OlejWielkopolski – ja najchętniej używam olej rzepakowy.
Torcik możecie udekorować tak jak ja plasterkami karmelizowanej pomarańczy i pierniczkami.
Jak zrobić plastry pomarańczy do udekorowania tortu?
Aby przygotować takie plasterki pomarańczy wystarczy pomarańczę pokroić w cienkie plasterki, obtoczyć z obydwu stron w cukrze, a następnie piec około 15 minut w 160 stopniach, po tym czasie plasterki należy przewrócić na drugą stronę i podpiec przez kolejne 15 minut – gotowe (musicie tylko uważać, aby pomarańcza nie zbrązowiała za mocno, bo stanie się wtedy gorzka).
Polecane przepisy na torty idealne na Boże Narodzenie
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na torty idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
33 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Wygląda pięknie, będę piekła w czwartek. Pytanko – te złote gwiazdki są jadalne?
Nie, zrobione są z kartonu brokatowego
Zrobiłam na Święta był pyszny. Dziękuje bardzo za przepis
Bardzo się cieszę, że torcik smakował :)
Witam, torcik upieklam na spotkanie rodzinne w pirwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, ciasto wyszło wilgotne, kremik, karmel i orzeszki przepysznie słodkie, ogólnie mówiąc wszystkich zaskoczył smak i (nie tak idealny jak u Pani ) WYGLĄD ,bardzo dziękuję za to, że ma Pani czas i ochotę uszczęśliwić ludzi, wszystko dobrego w Nowym Roku, serdecznie pozdrawiam (może kiedyś nauczę się dodawać zdjęcia)
Dziękuję bardzo Ewo :) Bardzo miło widzieć takie komentarze i jeszcze dostać przy okazji tyle komplementów :) Życzę Ci wszystkiego najlepszego w Nowym Roku – serdecznie pozdrawiam, Beata
Widzę że nieprzychylnych komentarzy Pani nie publikuje.
Pani Agnieszko, proszę sobie wyobrazić, że ja nie siedzę 24 godziny na dobę przed komputerem i nie czekam aż „wpadnie” komentarz, który będę mogła zatwierdzić. Ja też mam życie i rodzinę, które wymagają mojej uwagi. Na komentarze odpowiadam, wtedy gdy mam czas usiąść do komputera.
Ten tort to jakaś pomyłka! Ciasto jest twarde co w połączeniu z kremem powoduje, że podczas krojenia wszystko się rozwala. Próbowałam nasaczyc jeden blat ciasta, ale mimo zrobienia w nim dziurek patyczkiem, jest nienasiąkliwe. Jest ciężkie w odbiorze i smaku. Na cały włożony trud i cenę wykonania to absolutna porażka. Wyglądał dobrze, chciałabym dodać zdjęcie, ale nie wiem jak. Ostatecznie, zjedliśmy po kawałku, a reszta do kosza.
Moje ciasto nie było twarde. Czekolada sprawia, że ciasto przechowywane w lodówce staje się twardsze. To naturalne. Najlepiej przed krojeniem potrzymać tort w temperaturze pokojowej przez około pół godziny.
Być może wyszedł Pani zakalec i dlatego ciasto takie zbite
Zastanawiam się kiedy zrobić to ciasto żeby było gotowe na 1 dzień świąt? czy możemy coś wcześniej przygotować?
Pewnie. Ja zwykle torty robię właśnie na raty. Upiecz sobie wcześniej ciasto i po wystygnięciu zawiń w folię spożywczą, aby nie obsychało. Orzechy też możesz zrobić wcześniej – przechowuj je w szczelnym pojemniku – najlepiej w lodówce. Karmel też sobie przygotuj i trzymaj w lodówce – przed użyciem lekko ogrzej, aby był bardziej płynny – będzie ci łatwiej oblać nim ciasto :)
Torcik jest Bajeczny!!! Chciałabym spróbowac zrobić takie cudo… Mam pytanie jaką konsystencje ma karmel, którym jest oblany tort? Czy karmel z czasem zastyga czy cały czas jest bardzo lepki? Czy tę dekorację – gwiazdki można rownież samemu wykonac?
Ten karmel jest cały czas lekko lepki – to przez dodatnie do niego kremówki – ona zapewnia też mu płynność, więc łatwo oblać nim tort (a co zostanie można dodać do kawy, placuszków, czy naleśników :). Te gwiazdki to pierniczki – użyłam moje domowe, ale jeśli nie masz, to możesz użyć kupne.
Tak też zrobiłam, mniej czekolady (100gr) i ciasto dużo lżejsze i przede wszystkim bardziej piernikowe bo z ta ogromna ilością czekolady było typowo ciastem czekoladowym. Ale ogólnie przepis super i często będzie u mnie używany bo wszystkim bardzo smakuje (tylko z mniejszą ilością czekolady). Pozdrawiam serdecznie
Dobrze wiedzieć z tą czekoladą, że jej mniejsza ilość też jest ok :) dziękuję bardzo Zosiu :D
Jak ubić całe jajka z cukrem trzcinowym w cieście bo narazie mam zupę;(czy może chodziło o same żółtka?
Ubijasz całe jajka – trudniej się ubijają z cukrem trzcinowym niż ze zwykłym, ale jak dłużej miksujesz, to się ubijają.
Torcik przepiękny. Czym można zastąpić syrop klonowy? Miód zamiast melasy w takiej samej ilości? Czerwone wino słodkie czy wytrawne?
Syrop klonowy możesz zastąpić miodem – tylko daj go trochę mniej. Melasę też możesz zastąpić miodem, tylko wtedy proponuję dodać do ciasta łyżeczkę kawy rozpuszczalnej (melasa dodaje ciastu takiego kawowego smaku). Wino dawałam wytrawne, ale myślę, że nie ma to większego znaczenia.
Witam. Upiekłam tort na spotkanie z koleżankami, jest pyszny jednak ciasto piernikowe za ciężkie, mimo nasączenia zbyt zbite, moim zdaniem powinno być dużo mniej czekolady byłoby dużo lżejsze.
Można następnym razem spróbować mniej czekolady – u mnie ciasto po upieczeniu było rewelacyjne – pobyt w lodówce sprawił, że czekolada w cieście stwardniała i torcik potrzebował ogrzania w temperaturze pokojowej przed podaniem.
Witam. Jakiego rodzaju wino dodajemy do ciasta? I czym można zastąpić melasę?
Ja dałam czerwone wytrawne, może być też pół wytrawne. Jeśli nigdzie nie dostaniesz melasy (ja kupiłam na allegro), to ostatecznie możesz użyć płynny miód – smak będzie trochę inny, bo melasa ma specyficzny – ciężki kawowy smak – możesz dodać wtedy 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
Nie przesadzaj Maja, na pewno wyjdzie ci super :)
Czuć taki fajny smaczek – ale nie czuć, że to alkohol :)
Witam piękne zdjęcia :) jakiego Pani używa aparatu ? :)
Cześć, dziękuję bardzo :) obecnie robię zdjęcia Canonem EOS 6D
Jak świetnie ozdobiony a w środku wygląda jeszcze pyszniej :D
dziękuję bardzo :)
woow cudownie wygląda
Dziękuję bardzo :)