Piernikowy tort na winie

Zaktualizowany: 2023 2 października
piernikowy tort na winie

Przepis na świąteczny tort piernikowy na czerwonym winie

Na te święta Bożego Narodzenia przygotujcie razem ze mną niezwykły piernikowy tort z piernikowym karmelem. To piernikowo-czekoladowe ciasto zrobione z dodatkiem czerwonego wina, przekładane kremem cynamonowym. Torcik wychodzi niezwykle pyszny i do tego przepięknie się prezentuje. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

tort na boże narodzenie

Piernikowy tort na winie przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy tort świąteczny, którym zaskoczysz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

piernikowy tort na winie

Piernikowy tort na winie przepis

Wypieki Beaty
Nieziemski tort piernikowo-czekoladowy na czerwonym winie przekładany kremem cynamonowym.
4.19 z 32 ocen
Czas przygotowania 1 hour 40 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 hours 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 364 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o średnicy około 20 cm. najlepiej użyć trzy oddzielne
Składniki

składniki na ciasto piernikowe do tortu

  • 250 g czekolady (gorzkiej )
  • 110 g oleju (Wielkopolskiego rzepakowego)
  • 250 g cukru trzcinowego (- 1 i 1/4 szklanki)
  • 3 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 350 g mąki pszennej (- 2 i 1/3 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki melasy
  • 120 ml maślanki (lub jogurtu naturalnego)
  • 250 ml czerwonego wina (gorącego )

Jak zrobić krem cynamonowy do tortu

składniki na warstwę orzechową

składniki na karmel piernikowy do tortu

dodatkowo do tortu piernikowego

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto piernikowe do tortu

  • Czekoladę połam na kawałki, dodaj olej rzepakowy i całość podgrzej w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty) lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
    250 g czekolady, 110 g oleju
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
    3 jajka, 250 g cukru trzcinowego
  • Mąkę połącz z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia.
    350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
  • Dodaj melasę oraz połowę mąki.
    2 łyżki melasy
  • Dodaj maślankę i resztę mąki – zmiksuj do połączenia składników.
    120 ml maślanki
  • Wlej gorące wino i krótko zmiksuj.
    250 ml czerwonego wina
  • Przelej ciasto do trzech foremek o średnicy 20 cm i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka (możesz upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenie do około godziny, po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na trzy blaty).

Jak zrobić orzechy do tortu

  • W rondelku rozpuść razem olej, syrop klonowy, cukier oraz cynamon, dodaj orzechy i smaż je przez około 5 minut.
    2 łyżeczki mielonego cynamonou, 6-8 łyżek syropu klonowego, 200 g orzechów, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki oleju
  • Po usmażeniu wyłóż na papier do pieczenia i poczekaj aż wystygną.
  • Po wystygnięciu lekko je posiekaj.

Jak zrobić krem cynamonowy do tortu

  • Zmiksuj zimną śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone – ciągle miksując.
    500 ml śmietany kremówki, 500 g serka mascarpone
  • Na koniec dodaj syrop klonowy i cynamon – zmiksuj.
    6-8 łyżek syropu klonowego, 2 łyżeczki mielonego cynamonou

Jak zrobić karmel pierniczkowy do tortu

  • Do rondelka wsyp cukier i zacznij go podgrzewać na średnim ogniu – w trakcie mieszaj go drewnianą lub silikonową łyżką.
    200 g cukru
  • Uważaj aby cukier nie zrobił się ciemno brązowy, bo będzie wtedy gorzki.
  • Do rozpuszczonego cukru dodaj w kawałkach masło i mieszaj energicznie – wlej kremówkę i mieszaj, aż całość połączy się w jednolitą masę.
    90 g masła, 120 ml śmietany kremówki
  • Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj – odstaw do wystudzenia.
    1 łyżeczka przyprawy do piernika

Tort piernikowy na winie – wykończenie:

  • Na paterze ułóż jedno z ciast piernikowych (możesz go delikatnie nasączyć), posmaruj wierzch powidłami i nałóż trochę kremu cynamonowego.
  • Na krem nasyp mniej więcej 1/3 orzechów.
  • Połóż drugi placek ciasta i powtórz czynności.
  • Połóż ostatni blat ciasta, posmaruj powidłami i cienką warstwą kremu.
  • Posmaruj kremem boki tortu.
  • Wierzch torcika oblej ostudzonym karmelem piernikowym.
  • Całość przyozdób pierniczkami i kawałkami pomarańczy.
Notatki
Ciasto ma w sobie dużo czekolady i po dłuższym pobycie w lodówce lekko twardnieje – może tu pomóc wcześniejsze nasączenie ciasta (przed nałożeniem kremu), albo „ogrzać” go w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 364kcalWeglowodany: 33.1gBiałko: 4.6gTłuszcz: 23.8gBłonnik: 0.8g
Słowa kluczowe czekoladowy tort piernikowy, tort czekoladowy z piernikami, tort z winem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tort piernikowy z karmelem i kremem cynamonowym

Piernikowy tort z winem – uwagi

Piernikowy tort na winie, a do tego na winie grzanym, bo piernik to nie tylko znany nam piernik staropolski!

Może być też w innym, nowym wydaniu – w wydaniu w stylu #olejkonwenanse :)

Wilgotne i mięsiste ciasto czekoladowo-piernikowe dosmaczone czerwonym winem, przełożone kremem cynamonowym z syropem klonowym, a do tego karmelizowane cynamonowe orzechy.

Żeby było jeszcze bardziej świątecznie i korzennie, to wierzch tortu oblałam karmelem doprawionym przyprawą do piernika.

Wyszło iście wybuchowe połączenie.

piernikowy tort na winie

Na pewno pokochacie ten tort piernikowy na winie!

Bo jest mega piernikowe, mega smakowite i mega piękne – co (mam nadzieję) dobrze obrazują zdjęcia :D

W myśl hasła „olej konwenanse” w tym roku zamiast piernika staropolskiego, czy też innego piernika upieczcie to ciasto, a potem patrzcie jak domownikom opadają szczęki ;)

Torcik nie jest może zbyt wielki w obwodzie (bo ma zaledwie 20 cm średnicy), ale jest za to wysoki, więc nakarmicie nim wiele osób.

Do ciasta pierniczkowego polecam wam #OlejWielkopolski – ja najchętniej używam olej rzepakowy.

Torcik możecie udekorować tak jak ja plasterkami karmelizowanej pomarańczy i pierniczkami.

Jak zrobić plastry pomarańczy do udekorowania tortu?

Aby przygotować takie plasterki pomarańczy wystarczy pomarańczę pokroić w cienkie plasterki, obtoczyć z obydwu stron w cukrze, a następnie piec około 15 minut w 160 stopniach, po tym czasie plasterki należy przewrócić na drugą stronę i podpiec przez kolejne 15 minut – gotowe (musicie tylko uważać, aby pomarańcza nie zbrązowiała za mocno, bo stanie się wtedy gorzka).

tort czekoladowy z kremem cynamonowym
torcik korzenny z kremem i karmelem
piernikowy tort z winem
tort czekoladowy z winem i kremem
korzenny tort czekoladowy na boże narodzenie
tort czekoladowy z olejem wielkopolskim
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.19 z 32 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na torty idealne na Boże Narodzenie

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na torty idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 1 grudnia

Podziel się przepisem

33 komentarze

  1. 2f3b1ff7ba1a14d5d777636161c79701?s=54&d=mm&r=g
    Julia 2022 19 grudnia w 15:02- Odpowiedz

    Wygląda pięknie, będę piekła w czwartek. Pytanko – te złote gwiazdki są jadalne?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 19 grudnia w 16:57- Odpowiedz

      Nie, zrobione są z kartonu brokatowego

  2. 700e3235d54167614d5f8869b358ee32?s=54&d=mm&r=g
    MON 2020 29 grudnia w 11:01- Odpowiedz

    Zrobiłam na Święta był pyszny. Dziękuje bardzo za przepis

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 29 grudnia w 12:36- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że torcik smakował :)

  3. 9e687f2b6f502df620427c4263f53282?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2020 5 stycznia w 13:30- Odpowiedz

    Witam, torcik upieklam na spotkanie rodzinne w pirwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, ciasto wyszło wilgotne, kremik, karmel i orzeszki przepysznie słodkie, ogólnie mówiąc wszystkich zaskoczył smak i (nie tak idealny jak u Pani ) WYGLĄD ,bardzo dziękuję za to, że ma Pani czas i ochotę uszczęśliwić ludzi, wszystko dobrego w Nowym Roku, serdecznie pozdrawiam (może kiedyś nauczę się dodawać zdjęcia)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 6 stycznia w 09:42- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo Ewo :) Bardzo miło widzieć takie komentarze i jeszcze dostać przy okazji tyle komplementów :) Życzę Ci wszystkiego najlepszego w Nowym Roku – serdecznie pozdrawiam, Beata

  4. 27a2a50b365b5e6b1a55d7acc9f2bdcb?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2019 9 grudnia w 18:49- Odpowiedz

    Widzę że nieprzychylnych komentarzy Pani nie publikuje.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 9 grudnia w 19:39- Odpowiedz

      Pani Agnieszko, proszę sobie wyobrazić, że ja nie siedzę 24 godziny na dobę przed komputerem i nie czekam aż „wpadnie” komentarz, który będę mogła zatwierdzić. Ja też mam życie i rodzinę, które wymagają mojej uwagi. Na komentarze odpowiadam, wtedy gdy mam czas usiąść do komputera.

  5. 27a2a50b365b5e6b1a55d7acc9f2bdcb?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2019 9 grudnia w 18:16- Odpowiedz

    Ten tort to jakaś pomyłka! Ciasto jest twarde co w połączeniu z kremem powoduje, że podczas krojenia wszystko się rozwala. Próbowałam nasaczyc jeden blat ciasta, ale mimo zrobienia w nim dziurek patyczkiem, jest nienasiąkliwe. Jest ciężkie w odbiorze i smaku. Na cały włożony trud i cenę wykonania to absolutna porażka. Wyglądał dobrze, chciałabym dodać zdjęcie, ale nie wiem jak. Ostatecznie, zjedliśmy po kawałku, a reszta do kosza.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 9 grudnia w 19:37- Odpowiedz

      Moje ciasto nie było twarde. Czekolada sprawia, że ciasto przechowywane w lodówce staje się twardsze. To naturalne. Najlepiej przed krojeniem potrzymać tort w temperaturze pokojowej przez około pół godziny.

    • 068df87d0e5be0be94a4c5ba35bb3100?s=54&d=mm&r=g
      Kasia 2021 26 listopada w 10:21- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Być może wyszedł Pani zakalec i dlatego ciasto takie zbite

  6. 3a408d60d7f9949e18a0b19d09633c2e?s=54&d=mm&r=g
    Agata 2018 21 grudnia w 18:36- Odpowiedz

    Zastanawiam się kiedy zrobić to ciasto żeby było gotowe na 1 dzień świąt? czy możemy coś wcześniej przygotować?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 22 grudnia w 07:25- Odpowiedz

      Pewnie. Ja zwykle torty robię właśnie na raty. Upiecz sobie wcześniej ciasto i po wystygnięciu zawiń w folię spożywczą, aby nie obsychało. Orzechy też możesz zrobić wcześniej – przechowuj je w szczelnym pojemniku – najlepiej w lodówce. Karmel też sobie przygotuj i trzymaj w lodówce – przed użyciem lekko ogrzej, aby był bardziej płynny – będzie ci łatwiej oblać nim ciasto :)

  7. 3b380e9a9fbfccc46b1d9a84adaf41f2?s=54&d=mm&r=g
    Katarzyna 2018 19 grudnia w 23:13- Odpowiedz

    Torcik jest Bajeczny!!! Chciałabym spróbowac zrobić takie cudo… Mam pytanie jaką konsystencje ma karmel, którym jest oblany tort? Czy karmel z czasem zastyga czy cały czas jest bardzo lepki? Czy tę dekorację – gwiazdki można rownież samemu wykonac?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 20 grudnia w 11:54- Odpowiedz

      Ten karmel jest cały czas lekko lepki – to przez dodatnie do niego kremówki – ona zapewnia też mu płynność, więc łatwo oblać nim tort (a co zostanie można dodać do kawy, placuszków, czy naleśników :). Te gwiazdki to pierniczki – użyłam moje domowe, ale jeśli nie masz, to możesz użyć kupne.

  8. c1b8dd196589614c16c356c28dc8eb0d?s=54&d=mm&r=g
    Zofia Pietrzyk 2017 27 grudnia w 17:50- Odpowiedz

    Tak też zrobiłam, mniej czekolady (100gr) i ciasto dużo lżejsze i przede wszystkim bardziej piernikowe bo z ta ogromna ilością czekolady było typowo ciastem czekoladowym. Ale ogólnie przepis super i często będzie u mnie używany bo wszystkim bardzo smakuje (tylko z mniejszą ilością czekolady). Pozdrawiam serdecznie

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 27 grudnia w 18:20- Odpowiedz

      Dobrze wiedzieć z tą czekoladą, że jej mniejsza ilość też jest ok :) dziękuję bardzo Zosiu :D

  9. 1f3f9ba56ae6bd3bc0a8fa648f22ea6d?s=54&d=mm&r=g
    Ilona 2017 24 grudnia w 11:08- Odpowiedz

    Jak ubić całe jajka z cukrem trzcinowym w cieście bo narazie mam zupę;(czy może chodziło o same żółtka?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 27 grudnia w 15:47- Odpowiedz

      Ubijasz całe jajka – trudniej się ubijają z cukrem trzcinowym niż ze zwykłym, ale jak dłużej miksujesz, to się ubijają.

  10. a6713f7b01c5c5eb99b193dd432d6530?s=54&d=mm&r=g
    Małgorzata 2017 19 grudnia w 09:28- Odpowiedz

    Torcik przepiękny. Czym można zastąpić syrop klonowy? Miód zamiast melasy w takiej samej ilości? Czerwone wino słodkie czy wytrawne?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 19 grudnia w 09:43- Odpowiedz

      Syrop klonowy możesz zastąpić miodem – tylko daj go trochę mniej. Melasę też możesz zastąpić miodem, tylko wtedy proponuję dodać do ciasta łyżeczkę kawy rozpuszczalnej (melasa dodaje ciastu takiego kawowego smaku). Wino dawałam wytrawne, ale myślę, że nie ma to większego znaczenia.

  11. c1b8dd196589614c16c356c28dc8eb0d?s=54&d=mm&r=g
    Zofia Pietrzyk 2017 18 grudnia w 00:34- Odpowiedz

    Witam. Upiekłam tort na spotkanie z koleżankami, jest pyszny jednak ciasto piernikowe za ciężkie, mimo nasączenia zbyt zbite, moim zdaniem powinno być dużo mniej czekolady byłoby dużo lżejsze.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 18 grudnia w 08:45- Odpowiedz

      Można następnym razem spróbować mniej czekolady – u mnie ciasto po upieczeniu było rewelacyjne – pobyt w lodówce sprawił, że czekolada w cieście stwardniała i torcik potrzebował ogrzania w temperaturze pokojowej przed podaniem.

  12. 4e23d6e142a2f9d66ea5c654a385036c?s=54&d=mm&r=g
    Ewelina Kocoń 2017 8 grudnia w 17:47- Odpowiedz

    Witam. Jakiego rodzaju wino dodajemy do ciasta? I czym można zastąpić melasę?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 9 grudnia w 11:19- Odpowiedz

      Ja dałam czerwone wytrawne, może być też pół wytrawne. Jeśli nigdzie nie dostaniesz melasy (ja kupiłam na allegro), to ostatecznie możesz użyć płynny miód – smak będzie trochę inny, bo melasa ma specyficzny – ciężki kawowy smak – możesz dodać wtedy 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku

  13. dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
    wypiekibeaty 2017 3 grudnia w 10:33- Odpowiedz

    Nie przesadzaj Maja, na pewno wyjdzie ci super :)

  14. dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
    wypiekibeaty 2017 1 grudnia w 18:47- Odpowiedz

    Czuć taki fajny smaczek – ale nie czuć, że to alkohol :)

  15. 884a21bbc1b882b68fee181a8e738d50?s=54&d=mm&r=g
    Kamira 2017 1 grudnia w 18:01- Odpowiedz

    Witam piękne zdjęcia :) jakiego Pani używa aparatu ? :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 1 grudnia w 18:48- Odpowiedz

      Cześć, dziękuję bardzo :) obecnie robię zdjęcia Canonem EOS 6D

  16. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 1 grudnia w 15:10- Odpowiedz

    Jak świetnie ozdobiony a w środku wygląda jeszcze pyszniej :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 1 grudnia w 18:48- Odpowiedz

      dziękuję bardzo :)

  17. 900c690692819debe41247e38678f886?s=54&d=mm&r=g
    iza ssk 2017 1 grudnia w 07:54- Odpowiedz

    woow cudownie wygląda

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 1 grudnia w 08:33- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy