Proste ciasto bananowo-cukiniowe

Przepis na wilgotne ciasto bananowe z cukinią i lukrem
Jeśli lubisz wilgotne, aromatyczne wypieki, to ten przepis skradnie Twoje serce. Ciasto bananowo-cukiniowe to idealne połączenie klasycznego banana bread z delikatnym ciastem z cukinii – miękkie, pełne smaku i długo zachowujące świeżość. Dojrzałe banany nadają mu naturalnej słodyczy, a tarta cukinia sprawia, że ciasto jest niezwykle wilgotne i lekkie. Całość wykańcza prosty lukier, który dodaje mu odrobiny słodkiej elegancji. To świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów i nadmiaru cukinii – spróbuj, a przekonasz się, że to duet idealny na każdą okazję!
Spis treści
- Ciasto bananowo-cukiniowe – prosty przepis krok po kroku
- Łatwe ciasto z bananów i cukinii – dlaczego warto je upiec?
- Składniki potrzebne do ciasta bananowo-cukiniowego
- Czy można zrobić ciasto z bananów i cukinii bez lukru?
- Jak przechowywać ciasto bananowo-cukiniowe?
- Polecane przepisy na ciasta z bananami i cukinią

Ciasto bananowo-cukiniowe – prosty przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pieczenie w duchu zero waste i masz w domu dojrzałe banany oraz cukinię, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

Ciasto bananowo-cukiniowe przepis z filmem
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia około 30/10 cm.
Składniki
składniki na ciasto bananowo-cukiniowe
- 225 g mąki pszennej (1½ szklanki)
- 100 g cukru (½ szklanki – lub do smaku)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- ok 200 g bananów (dojrzałych, waga bez skórki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 120 ml oleju
- ok 250 g cukinii
składniki na lukier do ciasta
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- ok 2-3 łyżki mleka (do konsytencji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto bananowo-cukiniowe krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (termoobieg).
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą (możesz też wyłożyć ją papierem do pieczenia).
- W większej misce zmieszaj razem suche składniki na ciasto.225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki soli, 100 g cukru
- W drugiej misce roznieć porządnie widelcem banany.ok 200 g bananów
- Dodaj do nich jajka oraz olej i wymieszaj.2 jajka, 120 ml oleju
- Wlej mokre składniki do suchych.
- Wymieszaj na ciasto – będzie dość gęste.
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach – jeśli jest mocno soczysta, to możesz ją dodatkowo lekko odcisnąć z nadmiaru płynu.ok 250 g cukinii
- Dodaj cukinię do ciasta i wymieszaj dokładnie łopatką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto zupełnie wystudź zanim polejesz je lukrem.
Jak zrobić lukier do ciasta bananowo-cukiniowego
- Cukier puder przesyp do miseczki i dodaj porcjami mleko – mieszaj, aż otrzymasz gęsty i lekko płynny lukier.150 g cukru pudru, ok 2-3 łyżki mleka
- Posmaruj nim wierzch ciasta.
Film
Uwagi
Wartości Odżywcze
Łatwe ciasto z bananów i cukinii – dlaczego warto je upiec?
Dlaczego warto upiec to ciasto? Po pierwsze – bo świetnie smakuje – jest delikatnie słodkie i fajnie wilgotne, po drugie – bo jest super proste i szybkie do zrobienia i po trzecie – bo możesz wykorzystać tu dojrzałe banany, których nikt nie chce jeść. Dzięki temu nie marnujesz jedzenia i dodatkowo przemycasz porcję owoców i warzyw do codziennej diety. Same plusy, żadnych minusów ;) Jeśli więc masz w domu zieloną cukinię i banany, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
A przepis wypatrzyłam na blogu Mom Dish – tutaj podaję z moimi minimalnymi zmianami.
Składniki potrzebne do ciasta bananowo-cukiniowego
Do upieczenia tego łatwego ciasta z bananów i cukinii będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które pewnie już masz w domu. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- banany – potrzebujesz tu dwa średnie banany, u mnie po obraniu ze skórki ważyły 190 g, możesz mieć ich trochę mniej lub trochę więcej – dzięki dodawaniu bananów, do samego ciasta użyłam już tylko 100 g cukru (czyli 0,5 szklanki) – ciasto nie jest mocno słodkie, więc jeśli wolisz słodsze wypieki, to możesz użyć trochę więcej cukru
- cukinia – najlepiej zielona, ale żółta też będzie ok, ja miałam taką dużą ponad 500 g, więc użyłam jej mniej więcej połowę, zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach i jeśli jest bardzo soczysta, to możesz ją przed dodaniem do ciasta odcisnąć w dłoni z nadmiaru płynu
- olej – u mnie to olej rzepakowy, ale możesz użyć też dowolny inny olej i delikatnym smaku
- soda oczyszczona – ciasto jest gęste i ciężkie przez banany i cukinię, więc potrzebuje tutaj sody, która ma silniejsze działanie niż proszek do pieczenia. Jeśli nie masz sody, to musisz tu dodać aż 3 łyżeczki proszku do pieczenia, aby ciasto miało „siłę” rosnąć
Jak urozmaicić smak ciasta bananowo-cukiniowego?
Jeśli masz ochotę, to możesz do ciasta przed pieczeniem dodać również czekoladę. Wybierz swoją ulubioną – gorzką, deserową albo mleczną, posiekaj ją nożem i wmieszaj do ciasta. Możesz też użyć kropelki czekoladowe.
Poza czekoladą fajnie się tu również sprawdzą posiekane orzechy albo suszone owoce – jak np. rodzynki.
Pamiętaj, że te dodatki dodatkowo podniosą kaloryczność ciasta!
Czy można zrobić ciasto z bananów i cukinii bez lukru?
Oczywiście, że tak! Jeśli nie chcesz dodatkowo podnosić kaloryczności ciasta, to możesz zrezygnować z lukru i ciasto po upieczeniu posypać tylko odrobiną cukru pudru. Ciasto bez lukru będzie miało w porcji (przy podziale na 10 kawałków) około 260 kcal.
Możesz też zrobić na ciasto polewę czekoladową – wystarczy tu 100 g czekolady rozpuścić w niedużej ilości gorącej śmietany kremówki i polać taką polewą wierzch ciasta z cukinii i bananów.
Jak przechowywać ciasto bananowo-cukiniowe?
Ciasto bananowo-cukiniowe po upieczeniu i ostudzeniu warto przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką, aby jak najdłużej zachowało swoją świeżość i wilgotność. Ze względu na użyte tu banany oraz tartą cukinię ciasto najlepiej zjeść w przeciągu trzech dni. Po tym czasie warto je schować do lodówki, aby nie zaczęło się psuć.
To szybkie ciasto z cukinii i bananów możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że to łatwe ciasto bananowe z cukinią zagości również na twoim stole i będziesz chętnie wracać do przepisu. Będzie mi miło jeśli potem zostawisz komentarz pod przepisem.
Polecane przepisy na ciasta z bananami i cukinią
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na proste i szybkie ciasta bananowe oraz ciasta cukiniowe. Na blogu znajdziesz ich spory wybór, więc na pewno uda ci się wybrać przepis idealny dla siebie. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Szybkie ciasto cukiniowo-bananowe przepis
Poznaj przepis na proste i wilgotne ciasto bananowo-cukiniowe – idealne połączenie klasycznego banana bread i lekkiego ciasta z cukinii. To świetny sposób na zero waste: wykorzystasz przejrzałe banany i nadmiar cukinii, tworząc pyszny, domowy wypiek. Ciasto jest delikatne, długo zachowuje świeżość i świetnie smakuje z prostym lukrem na wierzchu. Do przepisu przygotowałam zdjęcia krok po kroku oraz film z całego procesu pieczenia, dzięki czemu z łatwością upiecze je każdy – nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później!