Proste ciasto z malinami i kremem
Przepis na ciasto malinowe z kremem kokosowym i owocami
Dziś u mnie proste ciasto z malinami i kremem kokosowym, a do tego mnóstwo świeżych owoców, które tworzą piękną i smakowitą dekorację. Samo ciasto to puszysty i wilgotny biszkopt maślany. Po przełożeniu kremem z mleczka kokosowego i frużeliną malinową smakuje wręcz obłędnie. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Proste ciasto z malinami i kremem przepis krok po kroku
Jeśli lubicie pyszne ciasta z dużą ilością owoców i kremem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Proste ciasto z malinami i kremem przepis
Składniki
składniki na biszkopt maślany
- 200 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki)
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka (- rozmiar L – najlepiej w temp. pokojowej)
- 50 g malin (mrożonych )
składniki na frużelinę malinową
- 100 g malin
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (- płaska)
składniki na krem kokosowy
- 0,5 puszki mleczka kokosowego (bardzo zimnego (użyłam puszkę o pojemności 425 ml) – może też być śmietanka kokosowa (coconut cream))
- 1-2 łyżki cukru pudru ((do smaku))
- 60 g serka mascarpone (zimnego)
dodatkowe składniki
- świeże owoce (do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt maślany
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą białą masę.200 g masła, 200 g cukru pudru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masła dodaj pojedynczo jajka, po każdym wsyp łyżkę mąki.4 jajka
- Na koniec wsyp resztę mąki i krótko wymieszaj – tylko do połączenia składników, nie miksuj za długo!
- Zamrożone maliny włóż do woreczka foliowego i rozdrobnij je na cząstki przez kilkukrotne uderzeniem wałkiem do ciasta.50 g malin
- Wsyp maliny do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremki keksowej o długości około 23 – 25 cm.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
Jak zrobić frużelinę malinową do ciasta
- Maliny włóż do rondelka, dodaj cukier i krótko podgrzej – tak aby maliny się delikatnie rozpadły – w razie konieczności możesz dodać odrobinę wody.100 g malin, 1-2 łyżki cukru
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody, dodaj do niej trochę soku wytworzonego z malin, zamieszaj i całość wlej do owoców – energicznie zamieszaj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Gdy maliny zgęstnieją zdejmij je z ognia i wystudź.
Jak zrobić krem kokosowy
- Mocno schłodzone mleczko kokosowe dokładnie wymieszaj i ubij mikserem na dużych obrotach razem z cukrem pudrem (zamiast mleczka możesz użyć zwykłą śmietanę kremówkę – około 200 ml), w trakcie dodaj serek mascarpone i miksuj przez kilka minut.0,5 puszki mleczka kokosowego, 1-2 łyżki cukru pudru, 60 g serka mascarpone
Ciasto z malinami i kremem – wykończenie
- Ciasto przekrój na dwie części, nałóż na spodnią część połowę kremu, na niego wyłóż frużelinę, przykryj drugim kawałkiem ciasta.
- Nałóż na wierzch ciasta resztę kremu, a na nim ułóż owoce.świeże owoce
Prywatne
Maślane ciasto z frużeliną malinową – uwagi
Proste ciasto z malinami i kremem upiekłam na bazie biszkoptu królowej Wiktorii, który pojawił się już wcześniej na blogu.
Ten biszkopt dzięki sporej ilości masła miej się wysusza niż tradycyjny biszkopt i nie potrzebuje dodatkowego nasączania. Jest bardziej zwarty i cięższy, więc dobrze utrzymuje ciężar kremu i owoców i się nie deformuje pod nimi.
Tym razem upiekłam ciasto w foremce keksowej zamiast tradycyjnej okrągłej tortownicy, a do samego ciasta dodałam małe kawałki malin, które wyglądały potem jak piegi :D
Do przełożenia użyłam kremu z ubitego mleczka kokosowego i serka mascarpone, do tego dałam frużelinę malinową i mnóstwo świeżych owoców.
Tak wyszło mi pyszne, letnie ciasto – bardzo kolorowe i apetyczne :)
Jak zrobić krem z mleczka kokosowego?
Aby krem udał się dobrze, musicie wcześniej mocno schłodzić mleczko kokosowe w lodówce – najlepiej zrobić to przez całą noc. Do miksowania używamy jedynie twardą białą część mleczka – wodę wylewamy. Aby uzyskać jeszcze bardziej stabilny krem kokosowy możecie użyć zamiast mleczka śmietankę kokosową – Coconut Cream. Tu praktycznie cała puszka jest gęsta i bez wody.
Ps. Zamiast mleczka kokosowego możecie użyć zwykłą śmietanę kremówkę.
Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z owocami.
Polecane przepisy na ciasta biszkoptowe
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta biszkoptowe przygotowane różnymi dodatkami i kremami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto maślane z malinami
Zapraszam na rewelacyjne maślane ciasto z malinami i kremem kokosowym zrobionym z mocno schłodzonego mleczka kokosowego i serka mascarpone. Ja jeszcze korzystając z lata i obfitości świeżych owoców ułożyłam całą ich masę na wierzchu mojego ciasta z malinami :) Dzięki temu babka maślana wyglądała wręcz bosko i była przepyszna! Maślane ciasto zrobiłam na bazie przepisu na biszkopt Wiktorii. Ten biszkopt robiony jest na miękkim maśle miksowanym do białości z cukrem. Taki maślany biszkopt jest puszysty i delikatny, ale również bardziej zwarty i lepiej utrzymuje cięższe kremy. Mój biszkopt upiekłam z dodatkiem drobnych kawałków malin, które utworzyły w cieście piękne czerwone kropki. Tak powstało moje ciasto z malinami :) Gotowe ciasto malinowe ostudziłam, a potem przekroiłam na dwie części, które posmarowałam kremem kokosowym i pyszną domową frużeliną z malin.
Przepis na ciasto malinowe z kremem kokosowym
Tak powstało to niezwykle pyszne ciasto z malinami i kremem mascarpone, który zajadała się cała moja rodzinka. Jeśli macie w domu różne drobne świeże owoce to ułóżcie je na wierzchu ciasta. Dodadzą one smaku i rewelacyjnego wyglądu. Ciasto z owocami lata tak pięknie się prezentuje, że możecie je również podać na jakąś rodzinną uroczystość. Jestem przekonana, że ciasto maślane w takim wydaniu zasmakuje każdemu i na pewno zaskoczy swoim pięknym wyglądem.
Maślane ciasto z malinami przepis
Zobaczcie mój przepis na ciasto maślane z malinami i kremem kokosowym i sprawdźcie jak zrobić ciasto na maśle z owocami. Przygotujcie również prostą domową frużelinę z malin oraz pyszny krem kokosowy. Jeśli nie macie mleczka kokosowego, albo śmietanki kokosowej, to użyjcie śmietanę kremówkę 30% lub 36 %. Tylko wcześniej porządnie ją schłodźcie, aby się ładnie ubiła. Mam nadzieję, że to proste ciasto z malinami i kremem mascarpone zasmakuje wam również mocno jak mi i mojej rodzinie. Życzę smacznego!