Przepis na banana bread
Przepis na proste i szybkie ciasto bananowe w stylu amerykańskim
Dziś mam dla was przepis na banana bread, czyli chlebek bananowy. Ten przepis na ekspresowy chlebek bananowy to prawdziwa petarda! Zobaczcie mój filmik z przygotowań i sami się przekonajcie jak zrobić chlebek bananowy. Ciasto bananowe bez użycia miksera przygotujecie w kilka minut. Potem już tylko pieczenie. A gdy w domu rozejdzie się wspaniały aromat pieczonego ciasta bananowego, to będziecie stać pod piekarnikiem i czekać, kiedy będzie gotowe :) Ślinotok gwarantowany!
Spis treści
Banana bread przepis z filmem
Jeśli lubicie szybkie i proste ciasta – szczególnie w amerykańskim stylu – to koniecznie zróbcie ten rewelacyjny chlebek bananowy.
Banana Bread przepis
Wyposażenie
- Podłużna forma keksowa o długości około 25-27 cm.
Składniki
składniki na chlebek bananowy
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej (- lub 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia)
- 3 banany (- dojrzałe – u mnie ważyły 380 g)
- 50 g maślanki (- 1/4 szklanki)
- 2 jajka (- rozmiar L)
- 6 łyżek oleju (- około 40 g)
Instrukcja
Jak zrobić chlebek bananowy banana bread
- Banany obierz i przełóż do miski – rozgnieć widelcem.3 banany
- Dodaj do bananów jajka, maślankę i olej – wymieszaj łyżką.2 jajka, 6 łyżek oleju, 50 g maślanki
- W drugiej misce zmieszaj suche składniki.300 g mąki pszennej, 150 g cukru, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- Połącz suche i mokre składniki łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez mniej więcej 70 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Chlebek bananowy – uwagi
To szybkie ciasto bananowe wychodzi miękkie i jednocześnie wilgotne. Długo zachowuje świeżość i smakuje wybornie nawet po kilku dniach. Banana bread możecie podać do kawy czy też herbaty jako deser, ale równie dobrze sprawdzi się jako śniadanie na słodko. Taki chlebek bananowy to lepszy wybór na śniadanie niż dosładzane płatki – spróbujcie koniecznie!
Jak zrobić szybki chlebek bananowy – wskazówki
Do idealnego ciasta bananowego będziecie oczywiście potrzebować banany – najlepiej takie mocno dojrzałe, z brązową skórką. Takie banany są dużo bardziej aromatyczne i słodkie, a że są brązowe i miękkie, to zwykle nie znajdują już amatorów do ich zjedzenia. Takie banany są najlepsze właśnie do słodkich wypieków, smoothie i lodów.
Poza bananami do tego ciasta bananowego dodajemy same podstawowe składniki – mąkę pszenną, trochę cukru, olej, jajka i maślankę (zamiast maślanki możecie też użyć jogurt naturalny lub kefir). Banany są dość ciężkie i aby ciasto ładnie wyrosło użyłam do niego sodę oczyszczoną. Jest ona dużo mocniejsza od proszku do pieczenia i ciasta pieczone na sodzie mocniej wyrastają. Jeśli nie macie sody, to możecie użyć proszek do pieczenia, tylko jego trzeba użyć około 3 razy więcej niż sody. Przy tym cieście bananowym, to będzie około 2,5 łyżeczki.
Czy można zrobić banana bread bez miksera?
Tak jak pisałam wcześniej to ciasto bananowe bez miksera – wystarczy więc wam tu łyżka i dwie miski. W jednej misce zgniatamy banany i dodajemy mokre składniki. W drugiej misce mieszamy suche składniki, które następnie mieszamy z mokrymi. Tak przygotowane ekspresowe ciasto z bananów przekładamy do podłużnej foremki do pieczenia i pieczemy około 70 minut. Ja swoje ciasto bananowe piekłam w foremce o długości 27 cm.
Banana bread najlepiej chwilę ostudzić przed zjedzeniem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść je jeszcze ciepłe :)
Podpowiem wam jeszcze, że gdy ciasto dłużej poleży i chcecie go „odświeżyć”, to możecie go podgrzać w tosterze – będzie fajnie ciepłe i aromatyczne.
Jeśli macie jeszcze jakieś wątpliwości co do procesu przygotowania, to zobaczcie mój krótki filmik jak zrobić bananowe ciasto zamieszczony tuż pod przepisem :)
Ps.
Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasta z owocami oraz zachęcam do kupna mojej książki „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych i prostych przepisów na domowe ciasta, babeczki i ciasteczka.
Inspiracja – podaję z moimi małymi zmianami.
Polecane przepisy na ciasta z bananami
Koniecznie zobaczcie inne moje przepis na pyszne i proste ciasta i słodkie wypieki z bananami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ekspresowy chlebek bananowy
Zapraszam na bardzo prosty i szybki bananowy chlebek w stylu amerykańskim. To szybkie ciasto bananowe bez miksera, więc wystarczy wam łyżka i dwie miski, a nawet jedna będzie ok. Przygotujcie sobie dojrzałe banany i rozgniećcie je widelcem, dodajcie mokre składniki wymieszajcie dokładnie. Teraz już tylko wystarczy dodać mąkę i cukier, wymieszać i już można upiec proste ciasto z bananami.
Banana bread przepis
Zobaczcie mój prosty przepis krok po kroku na bananowe ciasto i sprawdźcie jak zrobić z bananów ciasto w kilka minut. Zobaczcie mój przepis z filmem i koniecznie upieczcie to amerykańskie ciasto z bananami. Takim prostym ciastem owocowym będą zachwycone zarówno dzieci jak i dorośli. Ciasto możecie upiec na śniadanie i zaserwować z dodatkiem świeżych owoców, albo na deser do kawy. Ciasto bananowe nie brudzi, więc to również idealne ciasto na grilla, piknik, albo jako przekąska na drogę do samochodu. Gorąco polecam do wypróbowania ten przepis, a przy okazji polecam inne moje wypieki z bananami.