Przepis na Citronmåne

Zaktualizowany: 2024 4 września
ucierane duńskie ciasto cytrynowe nazywane ciastem księżycowym

Przepis na duńskie ciasto cytrynowe z marcepanem i migdałami

Upiecz dziś ze mną Citronmåne (Danish Lemon Moon Cake) czyli pyszne ucierane ciasto cytrynowe pieczone z tartym marcepanem i mielonymi migdałami. Samo ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania, a smakuje wyśmienicie. Ciasto dzięki ucieraniu masła z cukrem jest cudownie puszyste i fajnie wilgotne. Dzięki cytrynowemu lukrowi długo zachowuje świeżość i może bardzo długo stać na zewnątrz. Gorąco polecam mój przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowania – sprawdź go koniecznie!

duńskie ciasto citronmante z marcepanem i cytryną

Duńskie ciasto Citronmåne przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i jednocześnie pełne smaku ciasta idealne na co dzień i od święta, to koniecznie wypróbuj ten przepis na cytrynowe ciasto z marcepanem.

księżycowe ciasto cytrynowe z migdałami z duńskiego przepisu

Citronmåne – duńskie cytrynowe ciasto księżycowe – przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, lekkie i proste ciasto cytrynowe z migdałami i marcepanem oblane cytrynowym lukrem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia skandynawska
Porcje 12
Kalorie 399 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki

składniki na ciasto Citronmåne

  • 200 g masła (miękkiego)
  • 200 g cukru pudru (1 i 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka wanilii (ekstraktu lub trochę aromatu)
  • 2 łyżki skórki z cytryny (u mnie z 1 dużej cytryny)
  • 100 g marcepana
  • 4 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
  • 50 g migdałów (mielonych – pół szklanki)
  • 15 ml soku z cytryny (1 duża łyżka)
  • 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata)

składniki na cytrynowy lukier

Instrukcja
 

Jak zrobić duńskie ciasto Citronmåne krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Wyjmij około 2 godziny wcześniej z lodówki masło i jajka, aby się ogrzały.
    • Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą – możesz ją też wyłożyć papierem do pieczenia.
    • Włącz piekarnik na grzanie do 160 stopni (w trybie termoobieg).
    • Zetrzyj na grubych oczkach marcepan.
      100 g marcepana
      tarcie marcepana na tarce
    • Przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
      225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      przesiewanie mąki przez sitko

    Krok 2 – przygotowanie ucieranego ciasta cytrynowego

    • Zmiksuj razem masło, cukier, wanilię i skórkę startą z cytryny – ja miksuję razem na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut.
      200 g masła, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczka wanilii, 2 łyżki skórki z cytryny
      miksowanie miękkiego masła z cukrem i skórką z cytryny
    • Dodaj tarty marcepan i zmiksuj na wysokich obrotach.
      100 g marcepana
      dodawanie tartego marcepana do ciasta cytrynowego
    • Dodaj do masy maślanej po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj – tylko do połączenia.
      4 jajka
      dodawanie jajek do ucieranego ciasta
    • Dodaj do ciasta mielone migdały i krótko zmiksuj.
      50 g migdałów
      dodawanie mielonych migdałów do ucieranego ciasta
    • Wlej sok z cytryny i krótko zmiksuj.
      15 ml soku z cytryny
      dodawanie soku z cytryny do księżycowego ciasta duńskiego
    • Dodaj porcjami mąkę z proszkiem miksując krótko na niskich obrotach miksera – skończ miksować, gdy jeszcze widać resztki mąki.
      225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      dodawanie przesianej mąki z proszkiem do pieczenia do cytrynowego ciasta
    • Domieszaj ciasto krótko łyżką i przełóż je do przygotowanej formy.
      wykładanie duńskiego ciasta cytrynowego do formy do pieczenia

    Krok 3 – pieczenie ciasta

    • Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez około godzinę – do suchego patyczka.
    • Ciasto po upieczeniu zupełnie ostudź przed polewaniem lukrem.

    Krok 4 – przygotuj lukier cytrynowy

    • Cukier puder przesyp do miseczki i dodaj do niego porcjami sok z cytryny – dokładnie wymieszaj aż otrzymasz lekko płynny ale gęsty lukier.
      150 g cukru pudru, ok 30 ml soku z cytryny
      przygotowanie cytrynowego lukru z sokiem z cytryny
    • Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Sprawdź pod przepisem ewentualne zamienniki i wskazówki wykonania.
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 399kcalWeglowodany: 46gBiałko: 7gTłuszcz: 20g
    Słowa kluczowe ciasto cytrynowe, ciasto migdałowo-cytrynowe, ciasto z marcepanem
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    lemon moon cake with almonds and marzipan

    Co to jest duńskie ciasto księżycowe?

    Moje dzisiejsze ciasto z migdałami i marcepanem aromatyzowane cytryną jest bardzo popularne w Danii i znane jest tam jako Citronmåne. W dosłownym tłumaczeniu nazwa ciasta oznacza „cytrynowy księżyc”, a angielska nazwa ciasta to Danish Lemon Moon Cake. Skąd się wziął ten księżyc w nazwie ciasta? Otóż ciasto po upieczeniu i udekorowaniu lukrem jest zwykle przekrajane tak, aby z wyglądu przypominało księżyc – czasami wystarczy zwykłe przekrojenie ciasta na pół, a czasami ciasto jest wycinane tak aby wyglądało jak rogalik. Nie znam duńskiego, więc przy tym przepisie posiłkowałam się przepisem znalezionym na stronie Delicious. Przepis jest bardzo prosty do przygotowania, a ciasto jest pyszne i cudownie puszyste. Gorąco polecam!

    przepis na duńskie ciasto lemon moon cake

    Niezbędne składniki i zamienniki do przygotowania duńskiego cytrynowego ciasta

    Do upieczenia ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualnych zamienników.

    • masło – u mnie to masło extra o zawartości tłuszczu 82% i ono tu się sprawdzi najlepiej, jeśli jednak wolisz użyć masło roślinne, to możesz – chociaż to wpłynie trochę na smak ciasta
    • marcepan – do ciasta potrzeba 100 g marcepanu, ja swój kupiłam kiedyś w Lidlu, powinien być dostępny w większych sklepach, a już na pewno w sklepach internetowych. Jeśli nigdzie nie możesz dostać marcepanu, to możesz z niego zrezygnować – nie wpłynie to na konsystencję ciasta – będzie tylko odrobinę mniej migdałowe w smaku – możesz smak podkręcić dodając w zamian odrobinę aromatu migdałowego
    • cukier – w ucieranych ciastach lubię używać cukru pudru – dzięki niemu ucieranie masła jest bardzo szybkie, a masa jest cudownie lekka i aksamitna. Możesz zamiast cukru pudru użyć zwykły cukier (użyj 1 szklankę cukru kryształu), ale wtedy pamiętaj, aby dłużej miksować masło z cukrem – najlepiej aż się rozpuści i nie będzie czuć kryształków
    • migdały – poza mąką do ciasta dodaje się mielone migdały – możesz je kupić praktycznie w każdym sklepie, także w dyskontach takich jak Lidl czy Biedronka. Jeśli masz w domu całe migdały, to możesz je zmiksować na mączkę – fajnie jest je wcześniej zblanszować i usunąć skórki – wtedy mączka migdałowa będzie miała ładny jasny kolor.
    proste ucierane ciasto migdałowe z cytryną i cytrynowym lukrem

    Co zrobić gdy zapomnisz wyjąć wcześniej masło i jajka z lodówki aby się ogrzały?

    Jeśli zapomnisz o wyjęciu produktów z lodówki, albo nie masz na to czasu, to nic straconego. Masło możesz podgrzać krótko w mikrofalówce, albo jeśli nie masz mikrofalówki podgrzać w kąpieli wodnej. Wystarczy na dno niedużego garnka nalać trochę wody i włączyć ją do gotowania. Masło przełóż do żaroodpornej miseczki i ustaw nad parą, potrzymaj kilka minut aby się ogrzało.

    Jajka włóż do gorącej wody i potrzymaj je w niej przez kilka minut. To pozwoli na ich ogrzanie.

    cytrynowe ciasto z marcepanem i mielonymi migdałami podany z lukrem cytrynowym

    Jak przechowywać duńskie cytrynowe ciasto?

    Ciasto możesz trzymać poza lodówką przez kilka dni. Polecam przykrycie go kloszem albo przełożenie do pojemnika z przykrywką. Zapobiegnie to nadmiernemu obsychaniu ciasta. Ciasto możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

    Mam nadzieję, że to duńskie ciasto cytrynowe z marcepanem zasmakuje tobie i twoim bliskim. Będzie mi niezmiernie miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)

    Przy okazji polecam również inne słodkie wypieki z kuchni skandynawskiej, które znalazły się na moim blogu.

    Polecane przepisy na ciasta cytrynowe

    Jeśli lubisz aromatyczne słodkie ciasta pachnące cytrynami, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.

    Opublikowano: 2024 6 września

    Podziel się przepisem

    5 from 2 votes (1 rating without comment)
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na cytrynowe ciasto z marcepanem

    Zapraszam dziś na pyszne ucierane ciasto cytrynowe rodem z Danii. Tam znane jest pod nazwą Cytrynowy Księżyc. Lekko migdałowe ciasto oblane cytrynowym lukrem wspaniale smakuje i świetnie się prezentuje. Dlatego to ciasto świetne na różne okazje i uroczystości, ale również na weekendowy deser. Zobacz mój dokładny przepis na ciasto z marcepanem opisany krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowań oraz krótkim filmem video, gdzie pokazuję jak ja przygotowałam to ciasto. Spróbuj koniecznie!