Przepis na cynamonki
Przepis na drożdżowe bułeczki cynamonki z masą cynamonową
Upiecz dziś ze mną przepyszne, puszyste i słodkie bułeczki cynamonki w amerykańskim stylu. Tu idealne ciasto drożdżowe jest zwinięte w rulon z masłem, cukrem i cynamonem i pokrojone na bułeczki. Podaj bułeczki drożdżowe z cynamonem z lekko słodkim i lepkim lukrem twarożkowym, a wszyscy będą nimi zachwyceni!
Spis treści
Bułeczki cynamonki przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie i aromatyczne bułeczki drożdżowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Przepis na cynamonki
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 17/25 cm – albo okrągła o średnicy około 24 cm.
Składniki
składniki na bułeczki cynamonki
składniki na masę cynamonową do cynamonek
składniki na lukier twarożkowy do cynamonek
- 100 g twarożku (lekkiego – np. Almette)
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Instrukcja
Jak zrobić bułeczki cynamonki z lukrem twarożkowym
- Drożdże zmieszaj z cukrem i letnim mlekiem – wymieszaj do rozpuszczenia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut – tak aby drożdże zaczęły "pracować".15 g drożdży, 125 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- W misie miksera umieść mąkę, jajko, masło w kawałkach oraz cukier. Dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób gładkie ciasto.300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 40 g masła
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, tak aby wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na lekko posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości około 30/40 cm – około 0,5-1cm grubości.
- Posmaruj wierzch ciasta masłem.ok 50 g masła
- Zmieszaj razem cukier z cynamonem.100 g cukru, 1,5 łyżki cynamonu
- Posyp mieszanką masło.
- Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
- Przetnij ciasto na 8 mniej więcej równych plastrów.
- Ułóż cynamonki w blaszce (ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam mąką). Przykryj foremkę z cynamonkami i odstaw na około 30 minut, tak aby bułeczki się napuszyły.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
- Wyrośnięte cynamonki piecz około 20 minut – aż będą rumiane.
- Przełóż do miski twarożek, dodaj cukier i wanilię i krótko zmiksuj – do uzyskania gładkiego kremu.100 g twarożku, 75 g cukru pudru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Posmaruj lukrem jeszcze ciepłe bułeczki.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżowe bułeczki z cynamonem – uwagi
Zachciało się mi ostatnio drożdżówek i upiekłam nam takie apetyczne i lepiące się od twarożkowego lukru bułeczki cynamonowe. Takie bułeczki to bardzo popularne drożdżówki w kuchni amerykańskiej (i nie tylko). Ja tu poszłam bezpośrednio do źródła i skorzystałam z przepisu ze strony amerykańskiej. Jedyne co, to przygotowałam te bułeczki z mniejsze porcji, bo nie mam aż tylu chętnych do zjadania słodkości.
Cynamonowe bułeczki wyszły rewelacyjne! Cudnie puszyste, aromatyczne i słodkie od cukru trzcinowego i cynamonu. Taka cynamonka to idealny dodatek do kubka kawy czy herbaty – zarówno na deser, jak i na słodkie śniadanie. Spróbuj koniecznie!
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia cynamonek?
Do bułeczek potrzebujesz jedynie bardzo podstawowych składników, ogólnie dostępnych w każdym sklepie – nawet małym, osiedlowym. Poniżej przedstawiam krótką listę podstawowych składników i ewentualnych zamienników.
- drożdże – ja jak zwykle użyłam drożdże świeże, bo lubię z nimi pracować. Jeśli nie masz świeżych, a tylko suszone, to użyj ich jedno opakowanie – takie około 7g.
- mąka – zwykła mąka pszenna, może być typ 450 albo 500
- cukier – do samego ciasta drożdżowego dodałam zwykły cukier kryształ, za to do nadzienia wybrałam cukier trzcinowy, ze względu na jego lekki karmelowy kolor i troszkę lepszy smak, ale jeśli go nie masz, to zwykły cukier będzie jak najbardziej ok
- twarożek – do przygotowania lukru twarożkowego użyłam lekki twarożek – ja swój kupiłam w Biedronce (Delikate), może też być np. Bieluch, Philadelphia, Piątnica Mój Smak albo Almette śmietankowy.
Jak zrobić cynamonki – wskazówki
Ciasto drożdżowe na bułeczki cynamonki polecam wyrobić mikserem – wtedy na pewno będzie dobrze wyrobione i nie będzie kusić, aby dodawać więcej mąki, czy też mleka. Aby bułeczki drożdżowe były fajnie puszyste warto poświęcić trochę czasu na dobre wyrośnięcie ciasta. Najpierw pozwól wyrosnąć zaczynowi drożdżowemu – jeśli po kilkunastu minutach nic się z nim nie dzieje – nie gęstnieje, nie rośnie, nie robi się gruba piana, to znaczy, że musisz przygotować nową porcję. Albo mleko do zaczynu było zbyt ciepłe i „zabiło” drożdże, albo drożdże były zbyt stare. Jeśli w domu jest zbyt chłodno lub są przeciągi, warto ciasto schować do piekarnika – można go dodatkowo podgrzać do 30 stopni, wtedy ciasto szybciej wyrośnie.
Jak pokroić ciasto drożdżowe na bułeczki?
Aby rulon z ciasta drożdżowego pokroić na ładne bułeczki użyj do krojenia ostrego noża – możesz go dodatkowo posypać lekko mąką, tak aby lepkie ciasto drożdżowe się do niego nie przykleiło.
Drugi sposób to użycie do podzielenia ciasta na bułeczki nitki (takiej do szycia) – fajnie się też sprawdza nić dentystyczna, bo jest sztywna i się nie rwie – wystarczy nitkę przełożyć przez ciasto na jego spód i zacisnąć końcówki ciągnąc je w przeciwnych kierunkach – tak powstają ładne i równe bułeczki.
Już pokrojone bułeczki warto również pozostawić na około 30 minut do lekkiego wyrośnięcia i napuszenia – wtedy bułeczki będą super puszyste i lekkie.
Zaraz po upieczeniu pozwól cynamonkom ostygnąć przez 5 minut i w tym czasie przygotuj lukier twarożkowy. Posmaruj lukrem jeszcze lekko gorąco bułeczki cynamonki, tak aby lukier się lekko rozpuścił i dokładniej „oblepił” bułeczki.
Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami przygotowanie cynamonek nie sprawi Ci żadnego problemu. Daj znać w komentarzu jak smakowały Ci te bułeczki z cynamonem.
A jeśli lubisz pyszne drożdżówki, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe – na blogu jest ich niezły wybór jestem więc przekonana, że na pewno znajdziesz przepis idealny dla siebie.
Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne bułeczki drożdżowe z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Bułeczki cynamonki przepis
Zapraszam na przepyszne i nie trudne do zrobienia cinnamon rolls, czyli bułeczki cynamonowe. Te słynne amerykańskie bułeczki cynamonowe doskonale smakują posmarowane lekkim i prostym lukrem z twarożku i cukru pudru. Cynamonki możesz zjeść już na ciepło - będą doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie albo przekąskę. Możesz je zabrać do pracy, czy też do szkoły. Zjedzone w ciągu dnia bułeczki cynamonki dodadzą energii i poprawią humor. Koniecznie zobacz mój dokładny przepis ze zdjęciami oraz z krótkim filmem z przygotowań.
Cynamonka przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie drożdżowe bułki i szukasz pomysłu na idealne bułeczki z cynamonem, to moja cynamonka na pewno ci zasmakuje. Mój przepis na cynamonkę jest dokładnie opisany, do tego możesz sprawdzić moje wskazówki i uwagi, aby wypiek wyszedł idealnie.