Przepis na sernik Baileys
Przepis na sernik na zimno z likierem Baileys
Zapraszam na smakowity sernik Baileys zrobiony bez pieczenia. Ten sernik na zimno zrobiłam na spodzie z pokruszonych herbatników zmieszanych z rozpuszczonym masłem. Do tego masa sernikowa ze skondensowanym słodzonym mlekiem i likier Baileys. Swój sernik na koniec posypałam czekoladą i udekorowałam bitą śmietaną. Sernik wyszedł bombowy i mogę go polecić z całego serca.
Spis treści
Sernik Baileys przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste serniki na zimno, które zawsze wychodzą, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Sernik Baileys przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 22-23 cm.
Składniki
składniki na spód z ciasteczek do sernika
- ok 235 g herbatników (lub innych kruchych ciasteczek)
- ok 65 g masła (rozpuszczonego)
składniki na sernik Baileys
- 1 kg twarogu na serniki (- dobrego, tłustego – użyłam Piątnicę)
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (- około 530 g – użyłam Gostyń)
- 120 ml likieru Baileys
- 250 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
- ok 30 g żelatyny (- 7 lekko czubatych łyżeczek)
- woda (do żelatyny – około 60-70 ml)
Instrukcja
Jak zrobić sernik Baileys
- Herbatniki zmiksuj albo rozkrusz na drobny proszek.ok 235 g herbatników
- Dodaj do ciasteczek masło i zmieszaj do połączenia.ok 65 g masła
- Wsyp ciastka do przygotowanej foremki (u mnie wyłożonej papierem do pieczenia) i uklep na dnie.
- Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj słodzone mleko skondensowane, śmietanę kremówkę i likier – zmiksuj na gładką masę.1 kg twarogu na serniki, 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Wtedy podgrzej ją krótko (np. w mikrofalówce).ok 30 g żelatyny, woda
- Do płynnej żelatyny dodaj łyżkę masy sernikowej i wymieszaj.
- Przelej żelatynę do reszty sernika i dokładnie wymieszaj.
- Przelej masę sernikową na spód z ciasteczek.
- Schowaj sernik do lodówki do stężenia – na kilka godzin.
- Przed podaniem wyjmij sernik z foremki i udekoruj wg uznania.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik na zimno z likierem Baileys – uwagi
Zrobiłam nam ostatnio taki apetyczny sernik bez pieczenia, a że wyszedł tak pyszny, to koniecznie muszę się tu podzielić przepisem.
Sam serniczek jest bardzo prosty i szybki, do zrobienia. Do tego potrzebuje niewiele składników, które bardzo łatwo dostaniesz w sklepie. Poniżej przedstawię listę głównych składników i moje uwagi do nich.
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia sernika Baileys?
Mój sernik zrobiłam na spodzie z pokruszonych herbatników – użyłam tu zwykle kruche herbatniki. Ale zamiast nich mogą też być kruche ciasteczka – nawet takie domowe.
Do samego sernika użyłam następujące produkty:
- twaróg – do tego sernika na zimno polecam twaróg z wiaderka dobrej jakości. Dobrej jakości czyli tłusty! Twaróg ma być gęsty i wręcz trudny do wyjęcia z wiaderka. Ja tu jak zwykle polecam twaróg Piątnicy, albo np. Mój ulubiony.
- mleko skondensowane – tutaj użyłam mleka słodzonego i dlatego nie dodawałam już do masy sernikowej żadnego cukru. Mi słodycz z mleka zupełnie wystarczyła. Ja użyłam mleko z Gostynia, którego puszka ma 530 g.
- śmietana kremówka – użyłam śmietanę 30% z kartonika – płynną. Jeśli użyjesz śmietanę 36%, to pamiętaj że lekko zmieni się kaloryczność całego sernika
- likier Baileys – ja do swojego sernika dodałam mój dowowy likier Baileys, bo akurat niedawno ponownie zrobiłam sobie jego buteleczkę. Oczywiście oryginalny likier będzie tu jak najbardziej na miejscu. A jeśli nie możesz go dostać, albo jest dla Ciebie zbyt drogi, to kup tańszy likier kawowy – sernik z nim będzie równie smaczny.
- żelatyna – użyłam żelatynę w proszku – w serniku jest sporo płynnych składników, więc dałam tu więcej niż zwykle żelatyny
Jak zrobić sernik z likierem Baileys – wskazówki
Ten sernik Baileys jest sernikiem na zimno, czyli bez pieczenia. Jego przygotowanie ogranicza się do zmiksowania na gładko wszystkich składników i zmieszanie na koniec z rozpuszczoną żelatyną. To żelatyna dodana do sernika sprawia, że ma on zwartą konsystencję i jest możliwy do krojenia na kawałki.
Jak przygotować żelatynę do sernika na zimno?
Ja proszek żelatyny wsypuję do szklanki i zalewam zimną wodą, mieszam i zostawiam na kilka minut do napęcznienia. Dopiero taką napęczniałą żelatynę podgrzewam, aż zrobi się płynna.
Żelatyny lepiej nie zalewać od razu gorącą wodą, a tym bardziej wrzącą, bo może ona przegrzać żelatynę i straci ona swoje żelujące właściwości. Dlatego podgrzewanie żelatyny trwa tylko chwilę – ja ją podgrzewam w mikrofalówce w seriach po około 10 sekund. Gdy widzę, że robi się płynna od razu ją wyciągam i mieszam.
Jak podgrzać żelatynę bez mikrofalówki? Możesz ją podgrzać w kąpieli wodnej, albo szklankę z żelatyną wstawić do garnka z gotującą się wodą i mieszać aż się rozpuści.
Jak dodać żelatynę do sernika?
Aby żelatyna dobrze się rozprowadziła w serniku warto ją wcześniej zahartować. Jak zahartować ciepłą żelatynę? Wystarczy dodać do niej trochę zimnego sernika i wymieszać. Tak ostudzoną żelatynę przelewamy do reszty sernika i energicznie mieszamy. Zahartowanie żelatyny zapobiegnie jej zbyt szybkiemu zastyganiu i tworzeniu w serniku „farfocli”.
Ile kalorii ma sernik Baileys na zimno?
Jak podałam w samym przepisie 100 g sernika na zimno ma około 288 kcal. Ale …. to wartość dla 100 g, przy podziale sernika na 12 porcji jedna porcja będzie miała około 550 kcal (i to bez dekoracji). Tak więc, miej to na uwadze, przy nakładaniu drugiego kawałka sernika ;)
Pomimo dość sporej kaloryczności sernika warto to przygotować, bo sernik Baileys doskonale smakuje. Jeśli przygotujesz go na jakąś rodzinną okazję lub święta, to goście pomogą się rozprawić z tymi pysznymi kaloriami :)
Ps.
Zobacz również inne moje przepisy na serniki i ciasta z twarogiem – na blogu jest ich już niezły wybór.
Polecane przepisy na serniki na zimno
Jeśli lubisz serniki bez pieczenia, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Sernik z likierem Baileys przepis
Zapraszam na przepis na sernik na zimno bez pieczenia. Ten smakowity sernik na spodzie z pokruszonych herbatników przygotowałam z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego oraz likieru Baileys. Dzięki użyciu słodzonego mleka nie dodawałam już do sernika żadnego cukru. A mleko skondensowane nadało sernikowi wyjątkowego smaku. Sam likier nie zdominował smaku sernika i jest go na tyle niedużo w masie, że myślę, że nic się nie stanie jeśli kawałek zje starsze dziecko. Zobacz mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku i przygotuj ten sernik Baileys na weekend albo na specjalną okazję.