Pszenne bułeczki śniadaniowe
Przepis na pszenne bułeczki śniadaniowe
Przepis na pszenne bułeczki śniadaniowe to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Te miękkie bułeczki o złocistej skórce i delikatnym i miękkim wnętrzu są doskonałą podstawą pysznego śniadania. To pyszna, domowa alternatywa dla sklepowych bułek, która swym aromatem pobudzi apetyt u każdego. Gorąco polecam!
Spis treści
Pszenne bułeczki śniadaniowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz na śniadanie ciepłe bułeczki prosto z piekarnika, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Pszenne bułeczki śniadaniowe przepis
Składniki
składniki na pszenne bułki
Instrukcja
Jak zrobić pszenne bułki na śniadanie
- Rozrób drożdże – pokrusz je, zasyp cukrem i zalej łyżką mleka, wymieszaj i odstaw na chwilę.20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mleka
- Resztę składników (oprócz pozostałego mleka) umieść w dużej misce.250 g mąki pszennej, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka soli
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko (wg potrzeby).około 120 ml mleka
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od miski – ja tradycyjnie użyłam do tego miksera z hakiem (świetnie sprawdzają się też świderki).
- Wyrobione ciasto przykryj i albo odstaw na noc do lodówki, albo postaw w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
- Jeśli ciasto będziesz schładzać przez noc, to wyjmij go wcześniej rano – tak około pół godziny – godzinę przed pieczeniem.
- Ciasto zagnieć, podziel na osiem części.
- Z każdego kawałka utocz kulkę i połóż na wyłożonej papierem blaszce.
- Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny (bułeczki z ciasta z lodówki mogą wyrastać odrobinę dłużej).
- Pod koniec wyrastania bułeczek włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 220 stopni (tryb góra dół).
- Bułeczki przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć ostrym nożem (dobrze się tu sprawdza ostra żyletka).
- Włóż bułeczki i piecz je około 15 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Pozwól im chwilę ostygnąć i możesz jeść :)
Prywatne
Bułki śniadaniowe – uwagi
Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę pysznymi świeżo upieczonymi bułeczkami, to dobrze trafiliście. Te bułeczki pszenne możecie przygotować wieczorem, wstawić ciasto do lodówki, rano ulepić bułeczki i je szybko upiec. W ten sposób podacie na śniadanie pachnące, ciepłe bułeczki lepsze niż z piekarni. Wszyscy będą nimi zachwyceni ponieważ są miękkie w środku i delikatne – nawet drugiego dnia nie są wyschnięte (o ile któraś doczeka drugiego dnia).
Z podanej porcji otrzymacie 8 bułeczek o wielkości kajzerki, albo odrobinę większych. Na pewno wystarczy ich dla całej rodziny! Koniecznie przygotujcie te bułki i dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowały.
Ps. Możecie też upiec dzieciom bułeczki misie – będą nimi zachwycone!
Polecane przepisy na domowe bułki
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na znakomite domowe bułki prosto z piekarnika. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Domowe pszenne bułeczki
Przepis na drożdżowe bułeczki pszenne idealne na śniadanie i nie tylko. Nie ma nic lepszego niż świeżo upieczone ciepłe pieczywo z chrupiącą skórką. Jeśli lubisz takie pieczywo, to koniecznie upiecz takie bułeczki pszenne. Świeżo wyjęte z piekarnika drożdżowe bułki pachną obezwładniająco, a jeszcze lepiej smakują. Cała rodzina będzie wdzięczna za takie świeżo upieczone bułki pszenne na śniadanie. Teraz zamiast rano biec do sklepu po świeże pieczywo możesz je upiec w swoim piekarniku!
Przepis na bułeczki na drożdżach
Upieczenie bułek w domu nie jest trudne! Podstawą jest tu dobre drożdżowe ciasto na bułki. Z moim dokładnym przepisem krok po kroku możesz upiec pyszne chrupiące bułeczki z mąki pszennej. Bułki świetnie nadają się na kanapki do pracy czy też do szkoły. Koniecznie wypróbuj mój przepis na pszenne bułeczki śniadaniowe.
Na moim blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na domowe pieczywo, polecam wam przepisy na chleb i inne bułeczki.