Puszyste ciasto pomarańczowe

Przepis na proste i wilgotne ciasto pomarańczowe
Jeśli marzysz o wilgotnym, puszystym cieście, które wypełni dom cudownym cytrusowym aromatem, ten przepis na puszyste ciasto pomarańczowe na pewno Cię zachwyci. To proste ciasto idealnie łączy delikatną strukturę z intensywnym smakiem świeżych pomarańczy – jest lekkie, miękkie i pełne naturalnej słodyczy. Doskonale sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i jako szybki deser dla gości. Koniecznie wypróbuj ten przepis, bo to jedno z tych ciast, które robi się błyskawicznie, a znika jeszcze szybciej!
Spis treści
- Puszyste ciasto pomarańczowe przepis krok po kroku
- Dlaczego warto upiec to proste pomarańczowe ciasto?
- Składniki potrzebne do upieczenia wilgotnego ciasta pomarańczowego
- Co zrobić aby ciasto pomarańczowe dobrze się udało?
- Jak obniżyć kaloryczność ciasta pomarańczowego?
- Jak przechowywać wilgotne ciasto pomarańczowe?
- Polecane przepisy na ciasta pomarańczowe

Puszyste ciasto pomarańczowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie, puszyste, aromatyczne ciasta o cytrusowym smaku i aromacie, to koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później!

Puszyste ciasto pomarańczowe przepis z filmem
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia o wielkości około 30/10 cm. Opcjonalnie okrągła o średnicy około 20 cm.
Składniki
składniki na ciasto pomarańczowe
- 200 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru pudru (1⅓ szklanki)
- 4 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- 200 g mąki pszennej (1⅓ szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka pomarańczowa (z jednej pomarańczy)
- 3 łyżki soku pomarańczowego
składniki na pomarańczowy lukier do ciasta
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- ok 3 łyżki soku pomarańczowego
- skórka pomarańczowa (do dekoracji – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić pomarańczowe ciasto z lukrem krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Piekarnik rozgrzej do 180℃ (tryb góra/dół) lub do 170℃ (termoobieg).
- Przesiej razem przez sitko mąkę i proszek do pieczenia.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 2 – przygotowanie ucieranego ciasta pomarańczowego
- Do większej miski przełóż masło, dodaj cukier puder oraz skórkę startą z pomarańczy.200 g masła, 200 g cukru pudru, skórka pomarańczowa
- Zmiksuj je razem przez kilka minut tak aby masa nabrała puszystości.
- Do ubitego masła dodaj pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj na niskich obrotach.4 jajka
- Dodaj około połowę przesianej mąki i delikatnie zmiksuj na niskich obrotach – tylko do połączenia.
- Dodaj sok pomarańczowy i krótko zmiksuj.3 łyżki soku pomarańczowego
- Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko tylko do połączenia.
- Skończ miksowanie gdy widać przy brzegach jeszcze resztki mąki – wtedy domieszaj je już tylko łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Krok 3 – pieczenie ciasta pomarańczowego
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut – do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij z foremki i zostaw do zupełnego wystudzenia.
Krok 4 – przygotowanie pomarańczowego lukru do ciasta
- Cukier puder przesyp do miseczki, dodaj do niego porcjami sok pomarańczowy i mieszaj aż cały cukier się połączy i otrzymasz gęsty, ale lekko lejący lukier.150 g cukru pudru, ok 3 łyżki soku pomarańczowego
- Polej lukrem wierzch ciasta.
- Na koniec możesz posypać ciasto skórką pomarańczową – tartą albo np. kandyzowaną.skórka pomarańczowa
Film
Uwagi
Wartości Odżywcze

Dlaczego warto upiec to proste pomarańczowe ciasto?
Miałam ostatnio ochotę na jakieś proste, ale jednocześnie wilgotne i aromatyczne ciasto, a że miałam akurat pomarańcze, to stanęło na cieście pomarańczowym. Jako bazę wybrałam sobie przepis na maślany biszkopt Wiktorii. To typ biszkoptu maślanego, gdzie masło, cukier i mąka są dodawane w równych porcjach. Ja dla podkręcenia smaku i dodania cytrusowego aromatu dodałam do niego świeżo startą skórkę z pomarańczy oraz sok pomarańczowy. Na koniec polałam ciasto prostym lukrem pomarańczowym i gotowe! Ciasto zabrałam do przyjaciół na wieczór gier i znikło nie wiadomo kiedy. Myślę, że to najlepsza rekomendacja :) Koniecznie więc zapisz sobie ten przepis, bo nie dość, że ciasto jest super proste i szybkie do przygotowania, to jeszcze smakuje wyjątkowo!

Składniki potrzebne do upieczenia wilgotnego ciasta pomarańczowego
Aby zrobić takie puszyste ciasto pomarańczowe z lukrem potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, które albo już masz w domu, albo bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- masło – u mnie to masło extra 82% i ono będzie najlepsze, ale ostatecznie możesz zastąpić je masłem typu mix, albo masłem roślinnym
- cukier – zarówno do ciasta jak i do lukru potrzebujesz cukier puder, ale do ciasta możesz też zamiast pudru użyć zwykły cukier (najlepiej drobny), tylko wtedy musisz dłużej miksować masło z cukrem – aż w masie nie będzie czuć kryształków cukru
- pomarańcza – potrzebujesz skórkę startą z pomarańczy oraz sok z niej wyciśnięty, jeśli nie masz owocu, to możesz użyć sok z kartonika, a zamiast skórki możesz użyć aromat pomarańczowy
- mąka pszenna – dobra będzie każda mąka w zakresie 450-550

Co zrobić aby ciasto pomarańczowe dobrze się udało?
To jest ucierane ciasto pomarańczowe, więc ważne jest aby składniki były w temperaturze pokojowej! Dlatego wyjmij z lodówki kilka godzin wcześniej masło i jajka, a także pomarańczę jeśli trzymasz ją w lodówce. Jeśli o tym zapomnisz, to masło możesz krótko podgrzać w mikrofali. Jajka możesz zalać gorącą wodą i zostawić w niej na około 10-15 minut, tak aby się ogrzały.
Oprócz temperatury składników istotny jest czas miksowania. Masło z cukrem miksuj dość długo – musi nabrać puszystości i jasnej barwy. Za to potem, gdy dodajesz pozostałe składniki, to miksujesz je już na niskich obrotach miksera i bardzo krótko – tylko do połączenia. Zbyt długie miksowanie może spowodować, że ciasto będzie twardsze, albo nawet zakalcowate!

Jak obniżyć kaloryczność ciasta pomarańczowego?
Kawałek ciasta z lukrem ma około 392 kcal, niby nieźle, ale jednak to już trochę ;) Aby puszyste ciasto pomarańczowe miało nieco mniejszą kaloryczność możesz zrezygnować z polewania go lukrem. Taki kawałek ciasta (przy 10 porcjach) bez lukru będzie miał 330 kcal (węglowodany – 36 g, białka – 5 g, tłuszcze – 19 g).

Jak przechowywać wilgotne ciasto pomarańczowe?
Ciasto pomarańczowe z lukrem po upieczeniu i ostudzeniu warto przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką. Wtedy zachowa swoją wilgotność i puszystość nawet przez kilka dni. Nie musisz trzymać ciasta w lodówce – w chłodzie masło zawarte w cieście będzie twardniej i spowoduje twardnienie ciasta. Za to możesz to ciasto zamrozić na około 3 miesiące.

Mam nadzieję, że mój przepis krok po kroku na wilgotne ciasto pomarańczowe się przyda i będziesz chętnie do niego wracać. Koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu, zapisz przepis na później i podziel się nim z przyjaciółmi i rodziną :)
A przy okazji zapraszam ciebie do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie znajdziesz również wszystkie moje przepisy w łatwej do zapisania na później formie.

Polecane przepisy na ciasta pomarańczowe
Jeśli lubisz takie proste i pyszne ciasta pomarańczowe, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pomarańczowe wypieki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Wilgotne ciasto pomarańczowe przepis
Szukasz przepisu na wilgotne i puszyste ciasto pomarańczowe, które zawsze się udaje? Ten sprawdzony przepis z pewnością spełni Twoje oczekiwania! Przygotowałam dla Ciebie szczegółową instrukcję krok po kroku ze zdjęciami oraz pomocny film wideo, dzięki którym z łatwością upieczesz idealne ciasto o intensywnym, naturalnym aromacie pomarańczy. W poradach znajdziesz też praktyczne wskazówki, jak uzyskać idealną konsystencję, jak dobrać najlepsze pomarańcze oraz co zrobić, aby ciasto pozostało długo świeże i miękkie. To doskonały wybór na rodzinne spotkania, weekendowy deser czy szybki wypiek do kawy. Koniecznie wypróbuj – efekt Cię zachwyci!














