Puszyste ciasto pomarańczowe

Zaktualizowany: 2025 16 listopada
proste ucierane ciasto pomarańczowe z lukrem pomarańczowym

Przepis na proste i wilgotne ciasto pomarańczowe

Jeśli marzysz o wilgotnym, puszystym cieście, które wypełni dom cudownym cytrusowym aromatem, ten przepis na puszyste ciasto pomarańczowe na pewno Cię zachwyci. To proste ciasto idealnie łączy delikatną strukturę z intensywnym smakiem świeżych pomarańczy – jest lekkie, miękkie i pełne naturalnej słodyczy. Doskonale sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i jako szybki deser dla gości. Koniecznie wypróbuj ten przepis, bo to jedno z tych ciast, które robi się błyskawicznie, a znika jeszcze szybciej!

prosty przepis na ciasto pomarańczowe z lukrem

Puszyste ciasto pomarańczowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie, puszyste, aromatyczne ciasta o cytrusowym smaku i aromacie, to koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później!

ucierane ciasto pomarańczowe z lukrem pomarańczowym

Puszyste ciasto pomarańczowe przepis z filmem

Wypieki Beaty
Zrób idealne ciasto pomarańczowe! Wilgotne, pachnące i proste. Instrukcja krok po kroku, zdjęcia, wideo i praktyczne wskazówki.
Brak ocen
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Łączny czas 1 godzina 10 minuty
Porcje 10
Kalorie 392 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma do pieczenia o wielkości około 30/10 cm. Opcjonalnie okrągła o średnicy około 20 cm.
Składniki

składniki na ciasto pomarańczowe

składniki na pomarańczowy lukier do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić pomarańczowe ciasto z lukrem krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką.
    • Piekarnik rozgrzej do 180℃ (tryb góra/dół) lub do 170℃ (termoobieg).
    • Przesiej razem przez sitko mąkę i proszek do pieczenia.
      200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krok 2 – przygotowanie ucieranego ciasta pomarańczowego

    • Do większej miski przełóż masło, dodaj cukier puder oraz skórkę startą z pomarańczy.
      200 g masła, 200 g cukru pudru, skórka pomarańczowa
      składniki do ucierania na ciasto
    • Zmiksuj je razem przez kilka minut tak aby masa nabrała puszystości.
      miksowanie masła z cukrem na puszystą masę
    • Do ubitego masła dodaj pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj na niskich obrotach.
      4 jajka
      dodawanie jajek do ciasta pomarańczowego
    • Dodaj około połowę przesianej mąki i delikatnie zmiksuj na niskich obrotach – tylko do połączenia.
      dodawanie części mąki do ciasta
    • Dodaj sok pomarańczowy i krótko zmiksuj.
      3 łyżki soku pomarańczowego
      dodawanie soku pomarańczowego do ucieranego ciasta
    • Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko tylko do połączenia.
      dodawanie przesianej mąki do ciasta pomarańczowego
    • Skończ miksowanie gdy widać przy brzegach jeszcze resztki mąki – wtedy domieszaj je już tylko łyżką.
      mieszanie ciasta pomarańczowego łyżką
    • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
      ciasto pomarańczowe przełożone do formy do pieczenia

    Krok 3 – pieczenie ciasta pomarańczowego

    • Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut – do tzw. suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ciasto odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij z foremki i zostaw do zupełnego wystudzenia.

    Krok 4 – przygotowanie pomarańczowego lukru do ciasta

    • Cukier puder przesyp do miseczki, dodaj do niego porcjami sok pomarańczowy i mieszaj aż cały cukier się połączy i otrzymasz gęsty, ale lekko lejący lukier.
      150 g cukru pudru, ok 3 łyżki soku pomarańczowego
      jak zrobić lukier pomarańczowy
    • Polej lukrem wierzch ciasta.
      smarowanie ciasta pomarańczowego lukrem pomarańczowym
    • Na koniec możesz posypać ciasto skórką pomarańczową – tartą albo np. kandyzowaną.
      skórka pomarańczowa
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu. 
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 392kcalWeglowodany: 51gBiałko: 5gTłuszcz: 19g
    Słowo kluczowe ciasto z sokiem pomarańczowym, wilgotne pomarańczowe ciasto
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    ucierane ciasto z pomarańczą i lukrem przepis

    Dlaczego warto upiec to proste pomarańczowe ciasto?

    Miałam ostatnio ochotę na jakieś proste, ale jednocześnie wilgotne i aromatyczne ciasto, a że miałam akurat pomarańcze, to stanęło na cieście pomarańczowym. Jako bazę wybrałam sobie przepis na maślany biszkopt Wiktorii. To typ biszkoptu maślanego, gdzie masło, cukier i mąka są dodawane w równych porcjach. Ja dla podkręcenia smaku i dodania cytrusowego aromatu dodałam do niego świeżo startą skórkę z pomarańczy oraz sok pomarańczowy. Na koniec polałam ciasto prostym lukrem pomarańczowym i gotowe! Ciasto zabrałam do przyjaciół na wieczór gier i znikło nie wiadomo kiedy. Myślę, że to najlepsza rekomendacja :) Koniecznie więc zapisz sobie ten przepis, bo nie dość, że ciasto jest super proste i szybkie do przygotowania, to jeszcze smakuje wyjątkowo!

    puszyste ciasto pomarańczowe z lukrem

    Składniki potrzebne do upieczenia wilgotnego ciasta pomarańczowego

    Aby zrobić takie puszyste ciasto pomarańczowe z lukrem potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, które albo już masz w domu, albo bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • masło – u mnie to masło extra 82% i ono będzie najlepsze, ale ostatecznie możesz zastąpić je masłem typu mix, albo masłem roślinnym
    • cukier – zarówno do ciasta jak i do lukru potrzebujesz cukier puder, ale do ciasta możesz też zamiast pudru użyć zwykły cukier (najlepiej drobny), tylko wtedy musisz dłużej miksować masło z cukrem – aż w masie nie będzie czuć kryształków cukru
    • pomarańcza – potrzebujesz skórkę startą z pomarańczy oraz sok z niej wyciśnięty, jeśli nie masz owocu, to możesz użyć sok z kartonika, a zamiast skórki możesz użyć aromat pomarańczowy
    • mąka pszenna – dobra będzie każda mąka w zakresie 450-550
    ciasto pomarańczowe z lukrem pomarańczowym przepis krok po kroku

    Co zrobić aby ciasto pomarańczowe dobrze się udało?

    To jest ucierane ciasto pomarańczowe, więc ważne jest aby składniki były w temperaturze pokojowej! Dlatego wyjmij z lodówki kilka godzin wcześniej masło i jajka, a także pomarańczę jeśli trzymasz ją w lodówce. Jeśli o tym zapomnisz, to masło możesz krótko podgrzać w mikrofali. Jajka możesz zalać gorącą wodą i zostawić w niej na około 10-15 minut, tak aby się ogrzały.

    Oprócz temperatury składników istotny jest czas miksowania. Masło z cukrem miksuj dość długo – musi nabrać puszystości i jasnej barwy. Za to potem, gdy dodajesz pozostałe składniki, to miksujesz je już na niskich obrotach miksera i bardzo krótko – tylko do połączenia. Zbyt długie miksowanie może spowodować, że ciasto będzie twardsze, albo nawet zakalcowate!

    ucierane wilgotne ciasto z pomarańczą

    Jak obniżyć kaloryczność ciasta pomarańczowego?

    Kawałek ciasta z lukrem ma około 392 kcal, niby nieźle, ale jednak to już trochę ;) Aby puszyste ciasto pomarańczowe miało nieco mniejszą kaloryczność możesz zrezygnować z polewania go lukrem. Taki kawałek ciasta (przy 10 porcjach) bez lukru będzie miał 330 kcal (węglowodany – 36 g, białka – 5 g, tłuszcze – 19 g).

    proste wilgotne pomarańczowe ciasto z lukrem pomarańczowym

    Jak przechowywać wilgotne ciasto pomarańczowe?

    Ciasto pomarańczowe z lukrem po upieczeniu i ostudzeniu warto przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką. Wtedy zachowa swoją wilgotność i puszystość nawet przez kilka dni. Nie musisz trzymać ciasta w lodówce – w chłodzie masło zawarte w cieście będzie twardniej i spowoduje twardnienie ciasta. Za to możesz to ciasto zamrozić na około 3 miesiące.

    wilgotne ciasto pomarańczowe z lukrem

    Mam nadzieję, że mój przepis krok po kroku na wilgotne ciasto pomarańczowe się przyda i będziesz chętnie do niego wracać. Koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu, zapisz przepis na później i podziel się nim z przyjaciółmi i rodziną :)

    A przy okazji zapraszam ciebie do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie znajdziesz również wszystkie moje przepisy w łatwej do zapisania na później formie.

    ucierana babka pomarańczowa z lukrem

    Polecane przepisy na ciasta pomarańczowe

    Jeśli lubisz takie proste i pyszne ciasta pomarańczowe, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pomarańczowe wypieki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

    Opublikowano: 2025 17 listopada

    Podziel się przepisem

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

    0 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Wilgotne ciasto pomarańczowe przepis

    Szukasz przepisu na wilgotne i puszyste ciasto pomarańczowe, które zawsze się udaje? Ten sprawdzony przepis z pewnością spełni Twoje oczekiwania! Przygotowałam dla Ciebie szczegółową instrukcję krok po kroku ze zdjęciami oraz pomocny film wideo, dzięki którym z łatwością upieczesz idealne ciasto o intensywnym, naturalnym aromacie pomarańczy. W poradach znajdziesz też praktyczne wskazówki, jak uzyskać idealną konsystencję, jak dobrać najlepsze pomarańcze oraz co zrobić, aby ciasto pozostało długo świeże i miękkie. To doskonały wybór na rodzinne spotkania, weekendowy deser czy szybki wypiek do kawy. Koniecznie wypróbuj – efekt Cię zachwyci!