Puszysty omlet dyniowy

Zaktualizowany: 2025 25 września
puszysty omlet dyniowy z dynią i cynamonem

Puszysty omlet dyniowy – prosty przepis na jesienne śniadanie

Jesień to idealny czas na eksperymenty z dynią – warzywem, które potrafi nadać potrawom nie tylko piękny kolor, ale też delikatną słodycz i kremową konsystencję. Dziś mam dla Ciebie coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego – puszysty omlet dyniowy na jedną porcję. To szybki przepis, który świetnie sprawdzi się na śniadanie, lekką przekąskę albo nawet deser. Wystarczy kilka składników i kilka minut, by cieszyć się miękkim, złocistym omletem o subtelnym jesiennym smaku. Koniecznie wypróbuj – gwarantuję, że pokochasz go od pierwszego kęsa!

łatwy omlet z dynią i cynamonem

Puszysty omlet dyniowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i aromatyczne śniadania na słodko, a do tego uwielbiasz dynię, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

fluffy pumpkin pancake

Puszysty omlet dyniowy przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na idealny jesienny omlet o dyniowym smaku – porcja dla jednej osoby.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 25 minuty
Porcje 1
Kalorie 318 kcal
Składniki

składniki na omlet dyniowy

  • 60 g mąki pszennej (trochę ponad ⅓ szklanki lub 4 łyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka erytrolu (lub innego "słodzidła")
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 60 ml puree z dyni (¼ szklanki)
  • trochę kefiru (do konsystencji – zobacz w uwagach pod przepisem)
Instrukcja
 

Jak zrobić puszysty omlet dyniowy krok po kroku

  • W misce zmieszaj mąkę z pozostałymi suchymi składnikami.
    60 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka erytrolu
    składniki na puszysty omlet dyniowy
  • Dodaj do miski jajko oraz puree z dyni.
    1 jajko, 60 ml puree z dyni
    dodawanie puree z dyni na omlet dyniowy
  • Wymieszaj dokładnie rózgą kuchenną.
    mieszanie ciasta na dyniowy omlet
  • Jeśli ciasto jest zbyt gęste do dodaj porcjami trochę kefiru – ciasto ma być gęste, ale lekko lejące.
    trochę kefiru
    dodawanie kefiru do ciasta na omlet dyniowy
  • Odstaw miskę z ciastem na około 15 minut – powinny się w tym czasie pojawić na jego powierzchni pęcherzyki powietrza.
    ciasto na omlet dyniowy po odstaniu
  • Małą patelnię posmaruj odrobiną oleju i rozgrzej.
  • Wylej na patelnię ciasto i rozprowadź równą warstwą.
    wylewanie omleta dyniowego na rozgrzaną patelnię
  • Przykryj patelnię pokrywką i smaż tak omlet na małym ogniu przez kilka minut.
    smażenie omleta dyniowego pod przykryciem
  • Ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę, przykryj i podsmaż z drugiej strony przez około 1-2 minuty.
    przekładanie omletu dyniowego na drugą stronę
  • Zdejmij omlet z patelni i podaj z ulubionymi dodatkami.
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania. 
Wartości Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 318kcalWeglowodany: 43gBiałko: 16gTłuszcz: 9g
Słowo kluczowe jesienne placki, jesienne śniadanie, puszysty omlet z dyni
Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
puszysty placek z dynią i cynamonem

Dlaczego warto zrobić omlet dyniowy?

W raz z końcem lata, nastaniem jesieni oraz chłodniejszą pogodą mam większą ochotę na śniadanie na ciepło. A że zawsze lubiłam śniadania na słodko, to taki puszysty omlet dyniowy jest dla mnie idealny. Tylko delikatnie słodki, lekko aromatyczny dzięki dodatkowi rozgrzewającego cynamonu, bardzo smaczny i do tego we wspaniałym lekko pomarańczowym kolorze. Sam omlet z dyni jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, więc można go zrobić nawet rano. Dzięki czemu dostarczysz sobie mnóstwo energii na dobry początek dnia!

puszysty placek dyniowy na śniadanie

Składniki potrzebne do przygotowania omletu dyniowego

Aby zrobić taki jesienny omlet z puree z dyni będziesz potrzebować jedynie kilku podstawowych składników, które pewnie w większości masz już w domu. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

  • dynia – do tego omleta (a także do różnych słodkich wypieków) najbardziej polecam dynię hokkaido albo piżmową, ja użyłam tu puree z dyni hokkaido, która ma mocno pomarańczowy kolor miąższu, stąd puree nadało mojemu omletowi taki piękny kolor
  • erytrol – aby lekko ograniczyć kaloryczność omleta dodałam do niego jako substancję słodzącą erytrol, który nie ma kalorii, ale możesz też użyć zwykły cukier albo ksylitol. Fajnie się tu też może sprawdzić syrop klonowy – jest on płynny, więc może być tak, że nie będziesz potrzebować już kefiru do konsystencji
  • kefir – moje puree z dyni było bardziej wilgotne (jak stało w miseczce, to delikatnie zbierała się przy brzegach woda), dlatego do samego omletu dodałam go jakieś 25 ml. Gdy robiłam ten sam omlet z gęstym i mało wodnistym puree z dyni piżmowej to musiałam już dodać prawie 120 ml kefiru. Dlatego właśnie dodawaj go porcjami, dokładnie wymieszaj i jeśli ciasto jest dalej zbyt gęste, to dodaj go więcej. Zamiast kefiru możesz też użyć maślankę albo jogurt naturalny.
jesienne śniadanie - omlet z puree z dyni

Jak zrobić puree z dyni do omletu?

Jeśli nie wiesz jak zrobić puree z dyni, to ja polecam wcześniejsze upieczenie dyni. Ja ją przekrajam, wyciągam łyżką pestki i farfocle. Układam przekrojoną dynię skórką do góry na blaszce z piekarnika i piekę około 40 minut w 180 stopniach. Sprawdzam widelcem, czy dynia jest mięciutka i wtedy ją studzę. Obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i dokładnie miksuję blenderem. Możesz też bardzo porządnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, albo przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Tak przygotowane puree po ostudzeniu dodaję do omletu albo używam do moich ciast z dynią :) Możesz też obejrzeć mój krótki film, gdzie pokazuję jak przygotować puree z dyni. Znajdziesz go we wpisie o puree z dyni.

Omlet dyniowy w wersji na słodko i wytrawnie

Czy można przygotować taki puszysty omlet w wersji wytrawnej na słono? Oczywiście! Wystarczy, że podczas przygotowań zrezygnujesz z dodatku cynamonu oraz substancji słodzącej. Zamiast tego dodaj trochę soli. Możesz też doprawić ciasto odrobiną mielonego imbiru oraz curry aby nadać mu bardziej pikantnego smaku.

prosty jesienny omlet z dynią

Z czym podawać omlet dyniowy? Pomysły na dodatki

Do takiego jesiennego omleta bardzo pasują jesienne owoce – wspaniale będzie smakował z prażonymi jabłkami albo gruszkami. Ja swój zjadłam z podgrzanymi i lekko rozgniecionymi borówkami. Taki sos z dodatkiem zwykłego naturalnego jogurtu greckiego wspaniale skomponował się z lekko cynamonowym smakiem omleta z dyni. Poza owocami, ten omlet dyniowy na słodko będzie fajnie smakował z różnymi dżemami, albo z powidłami śliwkowymi. Super się też sprawdzi Nutella, masło orzechowe, a także ciasteczkowy krem Biscoff.

Jeśli wolisz swój omlet z dyni w wersji na słono, to wtedy możesz go zjeść z lekkim serkiem i pomidorkami koktajlowymi. Albo możesz też po przewróceniu omleta na drugą stronę nałożyć na jego wierzch trochę żółtego sera i szynki i w ten sposób podsmażyć. Otrzymasz pyszne śniadanie na ciepło :)

Mam nadzieję, że taki jesienny omlet z puree z dyni zagości również w twojej kuchni i będziesz chętnie wracać do tego przepisu. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się potem swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.

Ps. Przy okazji gorąco zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie znajdziesz ten, a także inne moje przepisy w łatwej do zapisania na później formie.

Polecane przepisy na omlety i placuszki

Jeśli lubisz takie słodkie śniadania jesienią (i nie tylko), to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy. Tutaj polecam takie trzy a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.

Opublikowano: 2025 29 września

Podziel się przepisem

5 from 1 vote
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na szybki omlet z dynią

Puszysty omlet dyniowy to świetny pomysł na szybkie i smaczne jesienne śniadanie, zdrową przekąskę albo lekki deser. Ten prosty przepis na omlet z puree z dyni przygotujesz dosłownie w kilka minut, a efekt zaskoczy Cię delikatną konsystencją i pięknym, złocistym kolorem. To danie nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych – każdy może je zrobić! Dla ułatwienia znajdziesz tutaj szczegółowe zdjęcia krok po kroku oraz film z przygotowań, dzięki którym przygotowanie omletu będzie jeszcze prostsze i przyjemniejsze. Puszysty omlet dyniowy to idealny sposób, by poczuć smak jesieni w swojej kuchni – koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak łatwo można przygotować coś wyjątkowego.