Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami
Przepis na roladę bezową z porzeczkami i jeżynami
Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami, zawijana z lekkim kremem śmietankowym, to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Krucha, delikatna bezowa rolada jest wypełniona intensywną frużeliną z czarnej porzeczki i soczystymi jeżynami, które dodają jej wyjątkowego smaku i świeżości. Aksamitny krem śmietankowy nadaje roladzie lekkości i doskonale uzupełnia jej bogactwo smakowe. To doskonała propozycja na elegancki deser, który zachwyci Twoje podniebienie i zrobi wrażenie na gościach. Rozkoszuj się każdym kęsem tej niezwykłej rolady bezowej, która jest prawdziwą ucztą dla smakoszy.
Spis treści
Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami przepis krok po kroku
Latem polecam taką lekką bezową roladę z owocami i kremem śmietankowym z mascarpone. Ciasto smakuje doskonale i fajnie orzeźwia. Spróbujcie koniecznie!
Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami przepis
Składniki
składniki na bezową roladę
- 3 białka ( z dużych jajek (użyłam rozmiar L))
- 1 szczypta soli
- 100 g cukru kryształu (- pół szklanki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego ( lub soku z cytryny)
składniki na śmietankowy krem do rolady
- 125 serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 125 g śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 1 łyżka cukru pudru
składniki na frużelinę z czarnej porzeczki:
- 125 g czarnych porzeczek
- 2 łyżki cukru ((lub do smaku))
- woda ( – tyle żeby lekko przykryć dno rondelka)
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowo do rolady bezowej
- około 100 g jeżyn
Instrukcja
Jak zrobić bezę do rolady
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę, dodaj porcjami cukier i miksuj aż białka będą gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści – ogólnie można miksować bardzo długo :)3 białka, 1 szczypta soli, 100 g cukru kryształu
- Pod koniec dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i ocet lub sok z cytryny – krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
- Blachę o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na papier wyłóż białka i rozsmaruj delikatnie na całej powierzchni – wyrównaj.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra-dół) przez około 20 minut.
- Na blacie połóż kawałek papieru do pieczenia – o wielkości trochę większej od formy do pieczenia i posyp go cukrem pudrem.
- Ostrożnie wyjmij bezę razem z papierem do pieczenia, odwróć ją do góry nogami i połóż na przygotowanym papierze z cukrem pudrem.
- Ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
- Pozostaw ciasto do wystudzenia.
Jak zrobić frużelinę do bezowej rolady
- Na dno rondelka wlej trochę wody.woda
- Porzeczki przebierz i wrzuć do rondelka, dodaj cukier i całość pogrzej aż owoce się lekko rozpadną.125 g czarnych porzeczek, 2 łyżki cukru
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody i dodaj do owoców – energicznie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić krem śmietankowy do rolady
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.125 g śmietany kremówki
- Dodaj do niej cukier puder i serek mascarpone, krótko zmieszaj całość.1 łyżka cukru pudru, 125 serka mascarpone
Rolada bezowa wykończenie
- Bezę posmaruj frużeliną porzeczkową, na niej rozsmaruj krem z bitej śmietany (możesz odłożyć trochę kremu do dekoracji).
- Na śmietanie ułóż rządek jeżyn.około 100 g jeżyn
- Ostrożnie zwiń roladę pomagając sobie przy tym papierem na którym leżała beza.
- Zwiniętą roladę obwiń papierem do pieczenia i schowaj do lodówki do schłodzenia na przynajmniej godzinę.
- Po schłodzeniu ciasto udekoruj świeżymi jeżynami i odrobiną bitej śmietany.
Prywatne
Bezowa rolada z frużeliną – uwagi
Oj nosiło mnie straszenie na bezę od dłuższego czasu, ale brak mi było pomysłu jaką ją zrobić.
Wtedy doznałam olśnienia i pomyślałam o roladzie bezowej :)
Akurat miałam świeże czarne porzeczki, z których zrobiłam frużelinę oraz jeżyny (zebrane przeze mnie bohatersko w gąszczu mega kujących pnączy) i dodałam je do rolady.
Lekko kwaskowate owoce to idealne połączenie ze słodką bezą.
Bezowa rolada z porzeczkami znikła o wiele za wcześnie i ewidentnie potrzebuje ponownego wykonania :D
A – i tak przy okazji – nie bójcie się tej rolady – mimo, że wygląda bardzo delikatnie (i taka w rzeczywistości jest), to na prawdę nie jest trudna do zrobienia :)
Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na bezy – znajdziecie tam mnóstwo pysznych przepisów.
Polecane przepisy na ciasta bezowe
Polecam Wam również inne moje przepisy na różne pyszne ciasta bezowe – to nie tylko rolady, ale również rewelacyjne bezy Pavlova, mini beziki, albo ciasta z bezą. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Rolada bezowa z porzeczkami
Przepis na lekką bezową roladę z czarnymi porzeczkami i jeżynami. To ciasto bezowe z czarną porzeczką jest mega smaczne i orzeźwiające. U mnie znikło za "jednym posiedzeniem". Tak dobre było! Rolada bezowa jest bardzo delikatna i słodka, więc do kremu i do owoców używałam już mało cukru. To pozwoliło ładnie zbalansować słodkość ciasta. A kwaskowate porzeczki i jeżyny idealnie smakowały w połączeniu ze słodką bezą. Ta rolada bezowa z porzeczkami to jedno z najlepszych ciast bezowych jakie jadłam. A jadłam najlepsze ciasto na świecie, czyli bezowe ciasto norweskie, więc wiem co mówię :)
Bezowa rolada przepis
Moja rolada bezowa z porzeczkami smakuje tak dobrze, że koniecznie musicie ją zrobić. Poza sezonem proponuję wykorzystać mrożone porzeczki, albo zamiast robić frużelinę możecie posmarować blat bezowy konfiturą z czarnej porzeczki. W ten sposób skrócicie trochę czas przygotowania. Zajrzyjcie do mojego przepisu i sprawdźcie jak zrobić bezową roladę z owocami. Z tym przepisem rolada bezowa z porzeczkami uda się na pewno!
Zobaczcie również inne moje wypieki z jeżynami, polecam wam między innymi ciasto cukiniowe z jeżynami albo mocno owocowe muffinki z jeżynami.