Rolada Yule Log
bardzo czekoladowa :)
Rolada Yule Log, to ciasto biszkoptowe przygotowywane na Boże Narodzenie przypominające z wyglądu pieniek drzewa :)
Ja przygotowałam wersję bardzo czekoladową.
Czekoladowy biszkopt zawinięty jest z kremem czekoladowym przypominającym pralinki Rocher i posmarowany grubą warstwą ganache czekoladowego.
Aby nadać bardziej „drzewnego” charakteru przygotowałam szyszki z płatków czekoladowych, które kiedyś wypatrzyłam tutaj.
Muszę przyznać, że ta rolada czekoladowa z kremem prezentowała się przepięknie i smakowała rewelacyjnie – koniecznie do powtórzenia :D
A jak wam się podoba? :D
Zerknijcie także na inne moje przepisy na Boże Narodzenie :D






Przepis na roladę Yule Log do druku

Rolada Yule Log
Przepis na jedną sporą roladę.
Składniki
biszkopt czekoladowy:
- 100 g (2/3 szklanki) mąki
- 40 g 2 lekko czubate łyżki gorzkiego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jajka rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
- 150 g 3/4 szklanki cukru
- 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
krem czekoladowy:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g kremu czekoladowego - typ Nutella
- 50 g gorzkiej rozpuszczonej czekolady
- garść posiekanych i podprażonych orzechów laskowych
nasączenie:
- trochę osłodzonej herbaty albo kawy
czekoladowy ganache:
- 250 g czekolady - użyłam gorzką i jedną tabliczkę mlecznej
- 200 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
- 1 łyżka miodu
Instrukcja
biszkopt:
- Białka zmiksuj delikatnie, a następnie powoli wsyp cukier. Zwiększ obroty miksera na najwyższe i miksuj białka aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
- Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Do ubitych białek dodaj żółtka i wymieszaj delikatnie.
- Dodaj mąkę oraz masło i bardzo delikatnie wymieszaj.
- Dużą blachę do pieczenia - moja miała 28/42 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto i wyrównaj jego powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 10-12 minut - do suchego patyczka.
- Na blacie kuchennym połóż czystą ścierkę kuchenną, posyp ją z góry cukrem pudrem.
- Upieczony biszkopt wyjmij od razu z formy razem z papierem do pieczenia.
- Ostrożnie ułóż ciasto na ręczniku - wierzchem do dołu.
- Oderwij papier do pieczenia, a ciasto zwiń wzdłuż krótszego boku razem ze ścierką - odłóż ciasto na bok do ostudzenia.
krem czekoladowy:
- Serek mascarpone zmiksuj krótko z kremem czekoladowym oraz ostudzoną rozpuszczoną czekoladą - tylko do połączenia składników.
- Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
rolada:
- Ostrożnie rozwiń ciasto razem ze ścierką.
- Delikatnie nasącz wierzch ciasta.
- Nałóż krem czekoladowy - pozostaw jeden krótszy bok czysty na szerokości kilki centymetrów.
- Zwiń ciasto - w kierunku czystego końca.
- Zwiniętą roladę owiń ściśle w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około 2 godziny.
ganache czekoladowy:
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę.
- Gdy będzie gorąca dodaj połamane czekolady - wymieszaj aż czekolada się dokładnie rozpuści.
- Dodaj miód i wymieszaj - odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.
wykończenie:
- Wyjmij roladę z lodówki i ostrożnie odwiń z folii.
- Ułóż ciasto na talerzu.
- Odetnij ukośnie kawałek ciasta i ułóż go z boku ciasta.
- Posmaruj ciasto czekoladowym ganache.
- Nożem lub łyżeczką nadaj czekoladzie fakturę przypominającą drzewo.
- Oprósz ciasto cukrem pudrem.
- Udekoruj wg uznania, np. świeżą żurawiną i jadalnymi szyszkami.
Przepiękne ❤ Przymierzam się do tego ciasta już od dawna Już czuję ten smak….
Spróbuj koniecznie :)