Rumowa babka z rodzynkami
Przepis na babkę rumową z rodzynkami
Dziś u mnie pyszna i słodka rumowa babka z rodzynkami. Tu rodzynki gotowane są w rumie przez co nabierają miękkości i pysznego smaku. Dodane do ciasta na babkę sprawiają, że ta babka z rodzynkami i rumem smakuje wyśmienicie. Takie ciasto będzie ozdobą każdego słodkiego świątecznego stołu, ale równie idealnie sprawdzi się jako ciasto na weekend. Gorąco polecam!
Spis treści
Rumowa babka przepis krok po kroku
Jeśli lubisz babki i do tego w nietypowym wydaniu, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Rumowa babka z rodzynkami przepis
Wyposażenie
- Duża forma do babki z kominkiem, albo podłużna forma do keksu o długości około 30 cm.
Składniki
składniki na babkę rumową z rodzynkami:
Instrukcja
Jak zrobić rumową babkę z rodzynkami
- Rodzynki wsyp do rondelka, zalej rumem, dodaj wodę (możesz najpierw dać połowę – jej ilość zależy od tego jak suche są rodzynki), podgrzej całość na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie w rodzynki – jeśli rodzynki dalej będą twardawe, to możesz dodać więcej wody.350 g rodzynek, 100 ml rumu, 50 – 100 ml wody
- Rodzynki ostudź, a następnie zmiksuj blenderem mniej więcej 2/3 rodzynek na mus.
- Masło utrzyj z cukrem, dodaj zmiksowane rodzynki i zmiksuj.200 g masła, 150 g cukru trzcinowego, 350 g rodzynek
- Dodaj pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj.4 jajka
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jeśli ciasto wygląda na zbyt gęste to dodaj trochę mleka – nie miksuj całości zbyt długo.ok 50 ml mleka
- Dodaj do ciasta pozostałe całe rodzynki i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia babki.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) około 40-45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić rumową polewę do babki
- Do rondelka wsyp cukier trzcinowy, dodaj masło i podgrzewaj aż cukier się rozpuści.100 g cukru trzcinowego, 50 g masła
- Ostrożnie dodaj do masy rum – całość może zacząć wrzeć i pryskać – więc uważaj.3 łyżki rumu
- Dokładnie wymieszaj całość i polej ciasto.
- Ta polewa po wystygnięciu dość mocno twardnieje i przy krojeniu się kruszy – jeśli wolisz polewę bardziej elastyczną, to dodaj do karmelu około 100 ml śmietany kremówki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babka rumowa z rodzynkami – uwagi
Rumowa babka, to ciasto idealne od święta jak i na zwykły dzień. Samego rumu nie czuć w niej zbyt mocno, bo w zasadzie cały jest „wessany” przez rodzynki. A muszę przyznać, że takie rodzynki są pyszne i często kończy się to ich podjadaniem w trakcie robienia ciasta. Też tak macie? Ta babka jest wyjątkowa jeszcze pod jednym względem – sporą część tych rumowych rodzynek miksujemy na gładką masę i w tej postaci dodajemy do ciasta. Zapewnia to rumowej babce wyjątkowy smak, kolor i sporą wilgotność – babka jest pyszna do jedzenia nawet po kilku dniach.
Podobny „patent” wykorzystywałam przy cieście sticky toffee – ale tam zamiast rodzynek używałam daktyle.
Koniecznie wypróbujcie tą babkę, bo takiej na pewno jeszcze nie jedliście.
Przepis znalazłam tutaj – ale podaję moją zmienią wersję.
Polecane przepisy na babki
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babki idealne na święta i na co dzień. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Ja tutaj na szybko polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babka rumowa przepis
Zapraszam na przepis na wilgotną babkę z rumem i rodzynkami. Ta babka gdzie rodzynki gotowe są w rumie to świetny pomysł na ciasto na weekend albo na święta. Dzięki gotowaniu rodzynki stają się miękkie i aromatyczne, a alkohol zawarty w rumie paruje zostawiając tylko smak rumu. Dlatego to ciasto rumowe mogą jeść nawet dzieci! Zobacz mój dokładny przepis krok po kroku na ciasto rumowe z rodzynkami i upiecz je jak najszybciej. Czy to będzie babka na Wielkanoc z rumem i rodzynkami, czy zwykłe ciasto rumowe z rodzynkami podane w sobotę do kawy - będzie na pewno doskonałe!