Sernik ajerkoniakowy
Przepis na sernik ajerkoniakowy na spodzie z ciasteczek
Domowy sernik ajerkoniakowy to absolutny hit wśród serników! Połączenie puszystego sera, kremowego ajerkoniaku i rozpływającego się w ustach spodu z kruchych ciasteczek sprawia, że ten deser jest wyjątkowo pyszny. Idealny na specjalną okazję lub po prostu na słodkie popołudnie w domu. Zaskocz swoich gości lub bliskich tym pysznym sernikiem i ciesz się smakiem słodkiej przyjemności! Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Sernik z ajerkoniakiem – przepis krok po kroku
Na święta wielkanocne, na Boże Narodzenie, na urodziny, na Komunię – ten sernik z ajerkoniakiem będzie idealny na każdą okazję! Sami się przekonajcie jak doskonale smakuje!
Sernik ajerkoniakowy przepis
Wyposażenie
- Forma o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na spód z ciasteczek do sernika
- 150 g ciasteczek ((użyłam maślane herbatniki))
- 60 g masła (rozpuszczonego )
składniki na sernik z ajerkoniakiem
- 1 kg twarogu sernikowego (dobrego, tłustego (użyłam Piątnicę))
- 4 jajka (rozmiar L)
- 300 g cukru (można spokojnie użyć tylko 200 g cukru)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka ajerkoniaku ((likieru jajecznego))
- 100 g białej czekolady (rozpuszczonej )
Instrukcja
Jak zrobić spód ciasteczkowy do sernika
- Ciasteczka zmiksuj, albo mocno rozkrusz wałkiem i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.150 g ciasteczek, 60 g masła
- Wylep ciasteczkami spód przygotowanej tortownicy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem i obsypałam kaszą manną).
Jak zrobić sernik z ajerkoniakiem
- Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.1 kg twarogu sernikowego, 4 jajka, 300 g cukru, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka ajerkoniaku, 100 g białej czekolady
- Wylej masę na spód ciasteczek.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (tryb góra-dół) przez 1 godzinę i 20 minut.
- Po tym czasie posmaruj sernik polewą ze zmieszanej śmietany z cukrem i zapiecz przez kolejne 15 minut.200 g śmietany, 2-3 łyżki cukru
- Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwiczki. Pozostaw sernik w piekarniku do ostudzenia.
- Schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Prywatne
Sernik z ajerkoniakiem – uwagi
Myślę, że na Wielkanoc (chociaż i na Boże Narodzenie również) sernik ajerkoniakowy będzie idealny :)
Bardzo aksamitny i rozpływający się w ustach, o rewelacyjnym smaku ajarkoniaku (hmmm, czy dzieci mogą go jeść? raczej cały alkohol wyparował przy pieczeniu i pozostał sam smak :)).
Uwielbiam wysokie, „konkretne” serniki, więc ten też upiekłam w mniejszej foremce, aby był wyższy (wykorzystałam tortownicę o średnicy 22 cm, możecie go upiec też w 26, wtedy będzie niższy).
Jeśli dostaniecie w sklepie kolorowe jajeczka, to koniecznie udekorujcie nimi sernik – nadają im fajnego świątecznego charakteru :)
Gdybyście takich nie dostali możecie użyć też zwykłe czekoladowe jajeczka, albo migdały w czekoladzie.
Ps. Jeśli szukacie jeszcze inne ciekawe przepisy na serniki świąteczne, to koniecznie wypróbujcie przepis na sernik marchewkowy :)
Sprawdzone przepisy na serniki na specjalne okazje
Na święta i specjalne okazje serniki są zawsze świetnym wyborem, bo większość osób je uwielbia. Na blogu znajdziecie mnóstwo pysznych i inspirujących przepisów na serniki. Ja tu Wam polecam między innymi takie przepisy na serniki świetne na różne okazje:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na sernik z ajerkoniakiem
Przepis na sernik idealny na Wielkanoc i nie tylko. Ten aksamitny i pyszny sernik zrobiony jest z dużą ilością ajerkoniaku. Ale nie obawiajcie się podać go dzieciom. Podczas pieczenia alkohol zawarty z ajerkoniaku odparuje i zostanie jedynie smak likieru. Oprócz ajerkoniaku do tego sernika dodajemy białą czekoladę, która wspaniale równoważy smak likieru i dodaje słodyczy. Ten sernik ajerkoniakowy z polewą śmietanową to świetne ciasto na różne święta i okazje. Po upieczeniu jest bardzo wysoki i nie opada, gdyż pieczemy do w dość niskiej temperaturze, za to dłużej.
Sernik ajerkoniakowy przepis
Przepis na aksamitny sernik na ajerkoniaku to przepis dla wielbicieli nietypowych serników. Ten sernik smakuje nieziemsko. Sami musicie go upiec, aby się przekonać. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić sernik z ajerkoniakiem. Sernik na spodzie z ciasteczek po upieczeniu nie opada i zachowuje aksamitną konsystencję. Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki, szczególnie polecam wam przepis na sernik chałwowy z białą czekoladą.