Sernik cassis
Przepis na sernik cassis z kruszonką i konfiturą porzeczkową
wpis sponsorowany
Zapraszam na pyszny sernik z czarną porzeczką na kruchym cieście z gęstą konfiturą z czarnej porzeczki i cytrynową nutą. Ten sernik jest prosty do zrobienia, a do tego wygląda wręcz niesamowicie! Takie ciasto z konfiturą z czarnej porzeczki, to idealna propozycja na elegancki deser! Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Sernik cassis przepis krok po kroku
Jeśli lubisz smakowite serniki na kruchym spodzie, to koniecznie wypróbuj ten przepis na sernik z czarną porzeczką.
Sernik cassis przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 22 cm średnicy.
Składniki
składniki na kruche ciasto:
- 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 70 g cukru ((1/3 szklanki) )
- 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
składniki na sernik porzeczkowy
- 700 g twarogu ( na serniki z wiaderka)
- 220 g jogurtu naturalnego
- 150 g cukru ((3/4 szklanki) )
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka (rozmiar L)
- 2 łyżki soku z cytryny
- około 300 g konfitury ( porzeczkowej Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do sernika
- Składniki na ciasto zmieszaj razem tak aby utworzyły kruszonkę – nie zbijamy ciasta w jednolitą masę.450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g masła, 70 g cukru, 2 jajka
- Odłóż mniej więcej 1/3 kruszonki.
- Formę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
- Przełóż resztę kruszonki.
- Najpierw lekko dociskając ją wylep boki foremki, a na koniec jej dno – wstaw formę do lodówki.
Jak zrobić sernik z czarną porzeczką krok po kroku
- Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj tylko do połączenia składników.700 g twarogu, 220 g jogurtu naturalnego, 150 g cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 4 jajka, 2 łyżki soku z cytryny
- Wyjmij formę z lodówki i wlej mniej więcej połowę masy sernikowej.
- Łyżeczką nałóż konfiturę porzeczkową Stovit tworząc "kupki" :)około 300 g konfitury
- Wylej ostrożnie resztę masy sernikowej, a na nią nałóż resztę konfitury.
- Całość posyp odłożoną kruszonką.
- Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
- Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw sernik w środku, aż piekarnik zupełnie ostygnie.
- Schłodź sernik cassis w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
- Możesz serwować z odrobiną konfitury porzeczkowej.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik cassis z czarną porzeczką – uwagi
Ten sernik cassis wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje. Nie wierzycie? To upieczcie, a sami się przekonacie. Chrupiące kruche ciasto, dużo kruszonki i ta masa sernikowa – niebo w gębie. Lekka, delikatnie mazista, a do tego konfitura z czarnej porzeczki Stovit.
Sernik cassis dzięki niej nabiera pysznego smaku i nie jest przesłodzony. Kwaskowość konfitury idealnie współgra z lekko cytrynową masą twarogową. Ten sernik zasmakuje każdemu! A wygląda tak pięknie, że będzie ozdobą każdego stołu – zachęcam was, do upieczenia go na zbliżające się święta wielkanocne.
Jak zrobić sernik z czarną porzeczką – wskazówki
Przygotujcie najpierw kruche ciasto i wylepiamy nim foremkę – dno i boki. Teraz czas na masę sernikową – użyjcie dobrego twarogu – gęstego. Zmiksujcie wszystko krótko razem – tylko do połączenia składników. Wyłóżcie połowę masy do foremki i teraz jest czas na konfiturę porzeczkową. Nałóżcie ją kleksami na wierzch sernika. Następnie wyłóżcie resztę masy. Znowu dodajcie konfiturę i na koniec posypcie sernik kruszonką. Jak wszystkie serniki ten też najlepiej jest po upieczeniu schłodzić w lodówce. Przed podaniem wyjmijcie go chociaż pół godziny wcześniej z lodówki. Tak aby kruche ciasto się ogrzało i było delikatniejsze.
Zapraszam was również do zapoznania się z innymi moimi przepisami na serniki oraz do wypróbowania przepisu na bardzo proste, a jednocześnie przepyszne babeczki brzoskwiniowo-kokosowe z dżemem brzoskwiniowym Stovit.
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe serniki o różnych smakach. Na blogu jest ich ogromny wybór jestem więc przekonana, że na pewno znajdziesz tu sernik idealny dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na sernik z czarną porzeczką
Sernik na kruchym cieście z konfiturą z czarnej porzeczki to pyszna i elegancka wariacja tradycyjnego sernika. Kruche ciasto, które stanowi spód, ma delikatną konsystencję i wspaniale kontrastuje z gęstą i intensywną konfiturą z czarnej porzeczki.
Sernik jest wypełniony kremową masą serową, która została ulepszona o dodatek soku z cytryny, nadając jej świeży i delikatny smak. Konsystencja sernika jest aksamitna i gładka, a jego kolor przyjemnie kontrastuje z ciemną barwą konfitury.
Podczas przygotowywania sernika, warto zwrócić uwagę na detale, takie jak równomierne rozprowadzenie konfitury na masie sernikowej, dzięki czemu każdy kęs będzie zawierał odpowiednią ilość owoców. Warto też pamiętać, że sernik najlepiej smakuje, gdy zostanie podany dobrze schłodzony.
Sernik na kruchym cieście z konfiturą z czarnej porzeczki to idealna propozycja na elegancki deser dla każdego, kto chce połączyć tradycyjny smak sernika z wyjątkowym smakiem konfitury z czarnej porzeczki.
Dlatego koniecznie zobaczcie mój przepis opisany krok po kroku i przygotujcie ten wyśmienity sernik w swoim domu. Zaskoczcie całą swoją rodzinę i gości takim doskonałym wypiekiem i zyskajcie uznanie w oczach wszystkich :)
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na serniki - znajdziecie tu zarówno serniki pieczone jak i serniki bez pieczenia.