Sernik Izaura
Sernik Izaura to jedno z moich ciast z dzieciństwa.
Sama go nie piekłam, tylko moja mama.
W dzieciństwie ten sernik zawsze kojarzył się mi z emitowanym wtedy serialem „Niewolnica Isaura” 🙂
Oglądaliście może? Ja go nie pamiętam za mocno, bo byłam wtedy młodziutka, ale pamiętam, że oglądałam go z dużym przejęciem.
Czy to ciasto zawdzięcza swoją nazwę serialowi, to nie wiem, ale fakt, że nazwę ma bardzo wdzięczną 😀
Sernik Izaura to przepyszne połączenie ciasta czekoladowego (robionego podobnie do murzynka) oraz – pewnie Was nie zaskoczę – sernika 😉
Ja to ciasto trochę odświeżyłam dodając mu pomarańczowego charakteru 🙂
Do ciasta czekoladowego dodałam wodę pomarańczową (może też być sok pomarańczowy lub aromat pomarańczowy), a do masy sernikowej dodałam skórkę startą z pomarańczy.
Myślę, że te dodatki fajnie podniosły walory smakowe ciasta – ale jeśli nie przepadacie za pomarańczowymi ciastami, to możecie z nich spokojnie zrezygnować.
Z przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – ja ją piekłam w takiej mniej więcej 20/30 cm.
Sernik Izaura
- 170 g masła (może też być margaryna do wypieków)
- 100 g cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 4 łyżki wody pomarańczowej/soku pomarańczowego/zwykłej wody
- pół szklanki mleka
- 3 jajka - białka i żółtka oddzielnie
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700 g dobrego twarogu na serniki (użyłam takiego w wiaderku)
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 60 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
- W garnku rozpuść masło, cukier, mleko, kakao i wodę (użyłam dla aromatu wodę pomarańczową, może to też być sok pomarańczowy).
- Gdy masło się rozpuści, a wszystkie składniki ładnie połączą zdejmij garnek z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
- Do przestudzonej masy dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy czekoladowej - zmiksuj.
- Białka ubij na gęstą pianę i delikatnie wmieszaj do czekoladowego ciasta.
- Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dno wyłóż ⅔ masy czekoladowej.
- Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w dużej misce i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
- Wyłóż masę sernikową na ciasto czekoladowe.
- Na wierzchu ułóż łyżeczką kleksy z odłożonego ciasta czekoladowego.
- Całość piecz w 170 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu ostudź i schłódź.
- Śmietanę kremówkę na polewę podgrzej w rondelku, go gorącej śmietany dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się ładnie rozpuści.
- Ciasto polej polewą.
Pamiętam te ciasto z dzieciństwa, mama zawsze je piekła. Sama mam problem – zakalec mi zwykle wychodzi.
Ciekawe dlaczego?
Ten serial z uśmiechem zawsze wspominają nasi rodzice 😀
Wspaniały sernik <3
Dziękuję dziewczyny 😀
Uwielbiam ten sernik! A Izaurą pasjonowały się całe pokolenia- oglądałam serial z babcią.
Ja do dziś pamiętam jak się ekscytowałam przed serialem 🙂