awokado
Awokado – przepisy z awokado dla każdego!
Awokado to owoc uprawiany głównie w Ameryce Północnej, a szczególnie w Meksyku.
Jest spożywane już od tysięcy lat, a ostatnio zyskał ogromną popularność również w Polsce.
Polubiliśmy awokado, za to, że jest bardzo smaczne a w dodatku posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych.
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.
Trzeba jednak uważać spożywając awokado, to jest bardzo kaloryczne – 100 g to 160-170 kalorii.
Za to awokado może zastąpić nam np. masło, które jest o wiele bardziej kaloryczne.
Spróbujcie zjeść na śniadanie kanapkę z awokado i jajkiem – zamiast smarowania chleba masłem, rozgniećcie trochę awokado i posmarujcie nim pieczywo! Smakuje bombowo.
Awokado możecie również używać w wypiekach. Jeśli zastąpicie nim tłuszcz, to uzyskacie zdrowe wegańskie słodkości.
Wypróbujcie przepis na czekoladową tartę z awokado, albo na czekoladowe ciastka!
Koniecznie włączcie ten owoc do swojej diety, bo jest tego warte!
Wypróbujcie moje przepisy z awokado!