awokado

awokado


Awokado – przepisy z awokado dla każdego!

Awokado to owoc uprawiany głównie w Ameryce Północnej, a szczególnie w Meksyku.

Jest spożywane już od tysięcy lat, a ostatnio zyskał ogromną popularność również w Polsce.

Polubiliśmy awokado, za to, że jest bardzo smaczne a w dodatku posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych.

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

Trzeba jednak uważać spożywając awokado, to jest bardzo kaloryczne – 100 g to 160-170 kalorii.

Za to awokado może zastąpić nam np. masło, które jest o wiele bardziej kaloryczne.

Spróbujcie zjeść na śniadanie kanapkę z awokado i jajkiem – zamiast smarowania chleba masłem, rozgniećcie trochę awokado i posmarujcie nim pieczywo! Smakuje bombowo.

Awokado możecie również używać w wypiekach. Jeśli zastąpicie nim tłuszcz, to uzyskacie zdrowe wegańskie słodkości.

Wypróbujcie przepis na czekoladową tartę z awokado, albo na czekoladowe ciastka!

Koniecznie włączcie ten owoc do swojej diety, bo jest tego warte!

Wypróbujcie moje przepisy z awokado!

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: awokado