mleko w proszku
Mleko w proszku – przepisy dla każdego!
Mleko w proszku to produkt mleczarski, który powstaje przez odparowanie wody z mleka i przemianę płynu w suchą formę w postaci proszku.
Mleko w proszku ma dłuższy czas trwałości niż zwykłe mleko i jest łatwiejsze w transporcie i przechowywaniu.
Mleko w proszku jest często wykorzystywane jako składnik w wielu przepisach, takich jak desery, ciasta, pieczywo, napoje, zupy, sosy i inne potrawy.
W polskiej kuchni mleko w proszku dawniej było często używane do deserów. Z niego robiło się tradycyjny blok czekoladowy w czasach PRL, kiedy dostęp do prawdziwej czekolady był mocno ograniczony.
Ma uniwersalny smak i dobrze się rozpuszcza, co czyni go łatwym w użyciu w kuchni. A pyszny smak nadaje deserom i ciastom wyjątkowego aromatu.
Mleko w proszku jest bogate w składniki odżywcze, takie jak białko, wapń, witaminy B2, B12 i D, ale zawiera też pewną ilość tłuszczu i cukru. Jednak ze względu na proces produkcji, mleko w proszku często utraci część składników odżywczych, takich jak witamina C.
Mleko w proszku może być wygodną alternatywą dla tradycyjnego mleka, szczególnie w miejscach, gdzie nie jest łatwo dostępne lub przechowywanie mleka jest problematyczne. Może być również stosowane jako dodatek do kawy, herbaty, koktajli i innych napojów.
Ciasta z mlekiem w proszku nabierają wyjątkowego smaku – możecie chociażby przygotować kremowe ciasta z mlekiem w proszku, albo upiec pyszny sernik. Polecane przeze mnie ciasto z mleka w proszku to słynne ciasto góra lodowa, ale na blogu znajdziecie dużo więcej pysznych przepisów. Wypróbujcie je wszystkie!