W kwietniowej Weekendowej Cukierni nowa gospodyni miesiąca – tym razem Monika z bloga Cukierenka zaproponowała do wspólnego pieczenia sticky toffee cupcakes, czyli babeczki daktylowe z kremem karmelowym.

Jak może pamiętacie zupełnie niedawno sama piekłam sticky toffee pudding i stwierdziłam, że upiekę także te babeczki, gdyż przepis odrobinę różnił się od mojego.

Samo ciasto wyszło mi bardzo podobne – co prawda Monika w swoim przepisie używa 2 łyżki proszku do pieczenia – ja w swoim brałam tylko pół łyżeczki, więc się trochę przestraszyłam tej ilości i użyłam jedynie 2 łyżeczki, a i tak babeczki wyrosły mi z niezłą „czapą” :)

Zastrzeżenia mam trochę tylko do sosu karmelowego. Dużo bardziej smakował nam mój sos – przede wszystkim zastąpienie cukru trzcionowego cukrem dark muscovado daje bardzo dużo, a po drugie ten sos jest dla mnie za bardzo maślany – większa ilość śmietany kremówki znacznie to zmienia :)

Tyle tytułem wstępu.

Zapraszam do pieczenia – możecie trzymać się oryginału, albo lekko „zmiksować” oba przepisy :)

Z podanej porcji uzyskacie około 12-16 babeczek.

sticky toffee cupcakes2

sticky toffee cupcakes1

sticky toffee cupcakes3

sticky toffee cupcakes4

 

babeczki daktylowe

Sticky toffee cupcakes

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki babeczek:

  • 225 g daktyli bez pestek
  • 450 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka sody
  • 110 g masła lub margaryny
  • 90 g cukru
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 300 g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 niepełne łyżki proszku do pieczenia (ja dałam jedynie 2 płaskie łyżeczki)

składniki sosu:

  • 110 g masła
  • 120 g brązowego cukru
  • 80 ml śmietany kremówki (proponuję dać więcej - około 150 ml)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili

Instrukcja
 

wykonanie babeczek:

  • Posiekaj daktyle (albo lekko zmiksuj), wrzuć do dużego garnka i zalej zimną wodą. Postaw na ogniu i podgrzewaj od czasu do czasu mieszając, aż masa się zagotuje. Następnie pogotuj na wolnym ogniu przez jakąś minute. Daktyle powinny zmięknąć i lekko się rozpaść na mniejsze kawałki. Zdejmij z ognia i dodaj sodę. Masa będzie bardzo bulgotała, więc lepiej użyj większy garnek. Odstaw daktyle na bok do lekkiego przestudzenia.
  • Do misy mkskera wrzuć masło i cukier i ucieraj do białości, dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii, później make i sól. Masa będzie dosyć gęsta i grudkowata. Wlej do masy połowę zawartości garnka z daktylami i dobrze wymieszaj, kiedy już dobrze się wymiesza dodaj resztę daktyli. Masa będzie bardzo rzadka. Dodaj proszek do pieczenia, uwaga znowu będzie bulgotać, wymieszaj.
  • Przelej ciasto do papilotek. Wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika i piecz przez 20 minut (do suchego patyczka).

wykonanie sosu:

  • Wszystkie składniki umieść w garnuszku i podgrzewaj je na wolnym ogniu, aż się ładnie rozpuszczą i połączą ze sobą. Gotuj sos chwilę, tak aby lekko zgęstniał (gdy ostygnie zgęstnieje bardziej).
  • Jeszcze ciepłe babeczki ponakłuwaj wykałaczką i polej ciepłym sosem karmelowym. Gdy sos ostygnie i zgęstnieje nałóż na babeczki jego drugą warstwę.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!