Przepis na pyszne babeczki karmelowo-daktylowe

W kwietniowej Weekendowej Cukierni nowa gospodyni miesiąca – tym razem Monika z bloga Cukierenka zaproponowała do wspólnego pieczenia sticky toffee cupcakes, czyli babeczki daktylowe z kremem karmelowym.

Jak może pamiętacie zupełnie niedawno sama piekłam sticky toffee pudding i stwierdziłam, że upiekę także te babeczki, gdyż przepis odrobinę różnił się od mojego.

Samo ciasto wyszło mi bardzo podobne – co prawda Monika w swoim przepisie używa 2 łyżki proszku do pieczenia – ja w swoim brałam tylko pół łyżeczki, więc się trochę przestraszyłam tej ilości i użyłam jedynie 2 łyżeczki, a i tak babeczki wyrosły mi z niezłą „czapą” :)

Zastrzeżenia mam trochę tylko do sosu karmelowego.

Dużo bardziej smakował nam mój sos – przede wszystkim zastąpienie cukru trzcinowego cukrem dark muscovado daje bardzo dużo. A po drugie ten sos jest dla mnie za bardzo maślany – większa ilość śmietany kremówki znacznie to zmienia :)

Tyle tytułem wstępu.

Zapraszam do pieczenia – możecie trzymać się oryginału, albo lekko „zmiksować” oba przepisy :)

Z podanej porcji uzyskacie około 12-16 babeczek.

Przy okazji zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

sticky toffee cupcakes2

sticky toffee cupcakes1

sticky toffee cupcakes3

sticky toffee cupcakes4

Sticky toffee cupcakes przepis do druku

babeczki daktylowe

Sticky toffee cupcakes

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i wilgotne babeczki daktylowe z sosem karmelowym.
5 z 2 ocen

Składniki

składniki babeczek:

  • 225 g daktyli bez pestek
  • 450 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka sody
  • 110 g masła
  • 90 g cukru
  • 2 jajka rozmiar L
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 300 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie

składniki sosu:

Instrukcja
 

wykonanie babeczek:

  • Posiekaj daktyle (albo lekko zmiksuj), wrzuć do dużego garnka i zalej zimną wodą.
    225 g daktyli, 450 ml zimnej wody
  • Postaw na ogniu i podgrzewaj od czasu do czasu mieszając, aż masa się zagotuje - gotuj tak kilka minut. Daktyle powinny zmięknąć i lekko się rozpaść na mniejsze kawałki.
  • Zdejmij z ognia i dodaj sodę. Masa będzie bardzo bulgotała, więc lepiej użyj większy garnek.
    1 łyżeczka sody
  • Odstaw daktyle na bok do lekkiego przestudzenia.
  • Do misy miksera wrzuć masło i cukier i ucieraj do białości.
    110 g masła, 90 g cukru
  • Dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając.
    2 jajka
  • Następnie dodaj ekstrakt z wanilii, później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól - miksuj krótko już tylko do połączenia składników.
    ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki soli
  • Masa będzie dosyć gęsta i grudkowata.
  • Wlej do masy połowę zawartości garnka z daktylami i dobrze wymieszaj, kiedy już dobrze się wymiesza dodaj resztę daktyli. Masa będzie bardzo rzadka.
  • Przelej ciasto do papilotek. Wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika (góra-dół) i piecz przez 20 minut (do suchego patyczka).

wykonanie sosu:

  • W garnku umieść masło, wanilię i cukier trzcinowy - podgrzewaj aż cukier i masło się dobrze rozpuszczą.
    110 g masła, 120 g cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili
  • Wlej ostrożnie śmietankę i dokładnie wymieszaj.
    150 ml śmietany kremówki
  • Gotuj sos chwilę, tak aby lekko zgęstniał (gdy ostygnie zgęstnieje bardziej).
  • Jeszcze ciepłe babeczki ponakłuwaj wykałaczką i polej ciepłym sosem karmelowym.
  • Gdy sos ostygnie i zgęstnieje nałóż na babeczki jego drugą warstwę.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!