Przepis na pyszne babeczki karmelowo-daktylowe
W kwietniowej Weekendowej Cukierni nowa gospodyni miesiąca – tym razem Monika z bloga Cukierenka zaproponowała do wspólnego pieczenia sticky toffee cupcakes, czyli babeczki daktylowe z kremem karmelowym.
Jak może pamiętacie zupełnie niedawno sama piekłam sticky toffee pudding i stwierdziłam, że upiekę także te babeczki, gdyż przepis odrobinę różnił się od mojego.
Samo ciasto wyszło mi bardzo podobne – co prawda Monika w swoim przepisie używa 2 łyżki proszku do pieczenia – ja w swoim brałam tylko pół łyżeczki, więc się trochę przestraszyłam tej ilości i użyłam jedynie 2 łyżeczki, a i tak babeczki wyrosły mi z niezłą „czapą” :)
Zastrzeżenia mam trochę tylko do sosu karmelowego.
Dużo bardziej smakował nam mój sos – przede wszystkim zastąpienie cukru trzcinowego cukrem dark muscovado daje bardzo dużo. A po drugie ten sos jest dla mnie za bardzo maślany – większa ilość śmietany kremówki znacznie to zmienia :)
Tyle tytułem wstępu.
Zapraszam do pieczenia – możecie trzymać się oryginału, albo lekko „zmiksować” oba przepisy :)
Z podanej porcji uzyskacie około 12-16 babeczek.
Przy okazji zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki.
Sticky toffee cupcakes przepis do druku

Sticky toffee cupcakes
Składniki
składniki babeczek:
- 225 g daktyli bez pestek
- 450 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka sody
- 110 g masła
- 90 g cukru
- 2 jajka rozmiar L
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 300 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie
składniki sosu:
- 110 g masła
- 120 g cukru trzcinowego
- 150 ml śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili
Instrukcja
wykonanie babeczek:
- Posiekaj daktyle (albo lekko zmiksuj), wrzuć do dużego garnka i zalej zimną wodą.225 g daktyli, 450 ml zimnej wody
- Postaw na ogniu i podgrzewaj od czasu do czasu mieszając, aż masa się zagotuje - gotuj tak kilka minut. Daktyle powinny zmięknąć i lekko się rozpaść na mniejsze kawałki.
- Zdejmij z ognia i dodaj sodę. Masa będzie bardzo bulgotała, więc lepiej użyj większy garnek.1 łyżeczka sody
- Odstaw daktyle na bok do lekkiego przestudzenia.
- Do misy miksera wrzuć masło i cukier i ucieraj do białości.110 g masła, 90 g cukru
- Dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając.2 jajka
- Następnie dodaj ekstrakt z wanilii, później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól - miksuj krótko już tylko do połączenia składników.½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki soli
- Masa będzie dosyć gęsta i grudkowata.
- Wlej do masy połowę zawartości garnka z daktylami i dobrze wymieszaj, kiedy już dobrze się wymiesza dodaj resztę daktyli. Masa będzie bardzo rzadka.
- Przelej ciasto do papilotek. Wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika (góra-dół) i piecz przez 20 minut (do suchego patyczka).
wykonanie sosu:
- W garnku umieść masło, wanilię i cukier trzcinowy - podgrzewaj aż cukier i masło się dobrze rozpuszczą.110 g masła, 120 g cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili
- Wlej ostrożnie śmietankę i dokładnie wymieszaj.150 ml śmietany kremówki
- Gotuj sos chwilę, tak aby lekko zgęstniał (gdy ostygnie zgęstnieje bardziej).
- Jeszcze ciepłe babeczki ponakłuwaj wykałaczką i polej ciepłym sosem karmelowym.
- Gdy sos ostygnie i zgęstnieje nałóż na babeczki jego drugą warstwę.