Suflet rabarbarowy
Przepis na suflet z rabarbarem i borówkami
Suflet rabarbarowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten lekki i puszysty deser zachwyci Cię swoim wyjątkowym połączeniem smaków rabarbaru i borówek. Delikatna konsystencja sufletu sprawia, że rozpływa się w ustach, a intensywny smak rabarbaru i słodycz borówek tworzą harmonijną kompozycję. To doskonały wybór dla miłośników owocowych smaków, którzy szukają czegoś wyjątkowego i oryginalnego. Przygotuj się na niezapomniane doznania smakowe, sięgając po ten pyszny suflet rabarbarowy.
Spis treści
Suflet rabarbarowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz niezwykłe i pyszne desery, to zrób taki rabarbarowy suflet z dodatkiem borówek albo jagód. Ten owocowy suflet zaskakuje swoim smakiem i puszystością.
Suflet rabarbarowy przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić suflet rabarbarowy
- Rabarbar umieść w rondelku, dodaj cukier i wlej trochę wody – podgrzewaj aż rabarbar zmięknie.250 g rabarbaru, 70 g cukru
- Dodaj jagody/borówki i gotuj dalej – w razie konieczności dodawaj po trochu wodę.70 g borówek
- Owoce gotuj do momentu aż staną się papką, wtedy dodaj do nich mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody – wymieszaj, zdejmij z ognia i ostudź.2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj aż białka będą lśniące (podobnie jak robi się bezę).2 białka, 40 g cukru
- Dodaj do białek po łyżce owoce i krótko miksuj.
- Kokilki wysmaruj masłem (aż po brzegi) i wysyp cukrem kryształem.
- Nałóż masę do kokilek.
- Wstaw deser do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (na termoobiegu) i piecz około 8-10 minut.
- Po upieczeniu ostrożnie wyjmij kokilki.
- Deser posyp cukrem pudrem i od razu podawaj.
Prywatne
Suflet z rabarbaru – uwagi
To mój pierwszy suflet – nigdy wcześniej żadnego nie piekłam – i byłam trochę przestraszona.
W końcu wiele się mówi o tym, że suflety są kapryśne i nieprzewidywalne.
Samo wykonanie nie jest szczególnie skomplikowane (bazuje na porządnym ubiciu piany z białek), ale potem może się okazać, że suflet nie wyrósł, albo od razu spektakularnie opadł, a nawet zapadł się.
Mogę odetchnąć z ulgą – moja pierwsza próba wypadła pozytywnie i nawet zdążyłam zrobić kilka fotek. Chociaż na fotografiach suflety są już niższe niż zaraz po upieczeniu (podczas pieczenia wisiałam na piekarniku i mocno je dopingowałam do rośnięcia ;)).
Może mój pierwszy wybór nie jest standardowy – bo królem sufletów jest suflet czekoladowy, a ja wybrałam suflet rabarbarowy.
Gdy zobaczyłam zdjęcia sufletu na Kucharni, to się zakochałam i nie mogłam mu odpuścić :)
Deser wyszedł bardzo smaczny, mocno owocowy, leciutki i orzeźwiający. Nawet mój mąż stwierdził: „żona, to jest dobre” :)
Podaję porcję na około 8 sufletów w kokilkach o pojemności 120-150 ml.
Zachęcam was przy okazji do zobaczenia innych moich przepisów na desery.
Polecane przepisy na lekkie desery z białek
Jeśli macie w domu niewykorzystane białka, to możecie z nich zrobić nie tylko suflet, ale także inne pyszne desery i ciasta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na suflet rabarbarowy
Przepis na suflet to deser, którym zaimponujecie każdemu! Trochę przerażało mnie robienie sufletu, bo wiem, że to bardzo kapryśny deser i lubi opadać. Na szczęście wszystko poszło dobrze i suflet wyrósł jak marzenie. Mój suflet wyszedł lekki jak mus i fajnie owocowy. Ten owocowy suflet to zasługa dodanego do ubitych białek wsadu owocowego. Rabarbar i borówki ugotowałam do momentu rozpadnięcia się i wtedy dodałam do nich trochę mąki ziemniaczanej. Mus owocowy ostudziłam i dodałam potem do mocno ubitych białek. W ten sposób powstał owocowy suflet z rabarbarem.
Suflet przepis
Zobaczcie mój przepis na suflet i sprawdźcie jak zrobić suflet z rabarbarem i borówkami. Taki owocowy suflet to świetny deser, do tego lekki i orzeźwiający. To jak jedzenie owocowej chmurki :) Przygotujcie więc ten suflet rabarbarowy i zróbcie wrażenie na domownikach i gościach. Suflet rabarbarowy przygotujcie i pieczcie na krótko przed podaniem. Taki suflet trzeba zaserwować od razu po upieczeniu, bo w trakcie ostygania będzie opadał. Polecam wam również przepis na mus chałwowy - równie pyszny i lekki.