Szarlotka alpejska przepis

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
szarlotka alpejska z bitą śmietaną

Przepis na alpejską szarlotkę z galaretką i bitą śmietaną

Listopad za oknem i pogoda potrafi już być bardzo posępna, więc ja specjalnie na takie dni polecam bardzo słoneczne, a do tego przepyszne ciasto. Szarlotka alpejska to rewelacyjne ciasto z jabłkami w cytrynowej galaretce podane na puszystym biszkopcie. Całość zwieńcza czapa bitej śmietany oraz wiórki z czekolady. Taki jabłecznik cytrynowy jest niezmiernie prosty do zrobienia, a wygląda tak doskonale, że na pewno zachwycicie nim wszystkich. Spróbujcie koniecznie i sprawdźcie jak zrobić szarlotkę z galaretką cytrynową.

jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną

Szarlotka alpejska przepis krok po kroku

Jeśli lubisz szarlotki i do tego szukasz przepisu na ciasto z jabłkami, które wygląda bardzo efektownie, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

szarlotka alpejska

Szarlotka alpejska przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną szarlotkę cytrynową na biszkopcie z galaretką i bitą śmietaną.
4.86 z 7 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 10 minut
6 hours
Czas całkowity 6 hours 50 minut
Porcje 24
Kalorie 170 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę do pieczenia o wielkości około 24/24 cm. Jeśli masz inne foremki, to sprawdź w przeliczarce foremek jaką proporcję ciasta użyć.
Składniki

składniki na niski biszkopt do szarlotki alpejskiej

składniki na masę jabłkową do szarlotki

składniki na bitą śmietanę do szarlotki

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do szarlotki

  • Białka zmiksuj z cukrem na gęstą, białą i puszystą masę.
    2 białka, 50 g cukru
    jak zrobić biszkopt
  • Mąkę przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
    50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    jak przesiać mąkę do ciasta
  • Do białek dodaj żółtka i krótko wymieszaj lub zmiksuj na niskich obrotach.
    2 żółtka
    dodawanie żółtek do biszkopta
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
    dodawanie mąki do ciasta na biszkopt
  • Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
  • Wyłóż biszkopt i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 10-12 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź.

Jak zrobić jabłka do szarlotki

  • Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
    2 kg jabłek
    przygotowanie jabłek do duszenia
  • Pokrój owoce w większą kostkę i przełóż je do dużego garnka.
  • Dodaj wodę, cukier i sok z cytryny – duś jabłka przez około 10-15 minut – do momentu zmięknięcia, ale zanim się rozpadną.
    50 g cukru, sok z połowy cytryny, ok 60 ml wody
  • W tym czasie przygotuj galaretki – rozpuść je we wrzącej wodzie.
    2 opakowania galaretki cytrynowej, 500 ml wody
  • Dodaj galaretkę do jabłek i całość odstaw do schłodzenia i lekkiego zgęstnienia (nie wylewaj od razu galaretki z jabłkami na biszkopt!).
    jak udusić jabłka
  • Gęstniejące jabłka wyłóż na biszkopt (jeśli chcesz, to możesz go wcześniej nasączyć osłodzoną herbatą, albo posłodzoną wodą z sokiem z cytryny).
    jak zrobić jabłka w galaretce
  • Schowaj foremkę do lodówki, tak aby masa do końca stężała.
  • W tym czasie przygotuj bitą śmietanę – zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem, aż będzie gęsta.
    500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
    jak zrobić bitą śmietanę
  • Jeśli chcesz dodać do śmietany żelatynę, to zalej ją niewielką ilością zimnej wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
    1 łyżeczka żelatyny
  • Podgrzej krótko żelatynę, aby stała się płynna (ja ją wstawiam na niecałe 10 sekund do mikrofalówki), dodaj do nie trochę ubitej śmietany, aby zahartować żelatynę – dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do reszty kremówki i krótko zmiksuj.
  • Wyłóż bitą śmietanę na wierzch masy jabłkowej i wyrównaj powierzchnię.
    bita śmietana na szarlotce alpejskiej
  • Przed podaniem posyp ciasto tartą czekoladą – jeśli chcesz zrobić takie duże wiórki czekoladowe, to zobacz mój opis przed zdjęciami – tam podałam jak zrobić wiórki z czekolady.
    100 g czekolady
Notatki
Podaję kaloryczność, przy produktach, które ja użyłam. Jeśli zmienisz je – np. rodzaj śmietany kremówki, to zmieni się również kaloryczność ciasta.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 170kcalWeglowodany: 23gBiałko: 3gTłuszcz: 8g
Słowa kluczowe szarlotka na biszkopcie, szarlotka z bitą śmietaną, szarlotka z galaretką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szarlotka cytrynowa z bitą śmietaną i czekoladą

Alpejska szarlotka z bitą śmietaną – uwagi

Zapraszam dziś na rewelacyjną szarlotkę alpejską z bitą śmietaną i galaretką cytrynową.

To ciasto z jabłkami jest bardzo proste do zrobienia i jedyne czego od was wymaga to cierpliwości :)

Musicie swoje odczekać, aż galaretka z jabłkami się zsiądzie i zastygnie, abyście mogli się dobrać do tego ciasta.

A poza tym, że jabłecznik wygląda wręcz bajecznie i smakuje nieziemsko, to ma mało kalorii!

Bo w sumie to główna kaloryczność pochodzi z bitej śmietany.

A porcja ciasta ma około 170 kalorii – można więc zjeść dwie :D

To komu kawałeczek?

szarlotka z galaretką i bitą śmietaną

Jak zrobić szarlotkę alpejską na biszkopcie – wskazówki

Pierwsza sprawa – biszkopt – co oczywiste.

Możecie zrobić biszkopt ze swojego ulubionego przepisu na biszkopt z dwóch jajek, albo skorzystać z mojego prostego i niezawodnego przepisu, który zamieszczam na dole pod zdjęciami.

Biszkopt możecie upiec z wyprzedzeniem i przechować zawinięty w folię spożywczą, aby nie obsychał. Przed dalszym przygotowaniem ciasta odklejcie najpierw biszkopt od papieru do pieczenia, to potem łatwiej będzie Wam dzielić ciasto na porcje i je podać :)

jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną i czekoladą

Jak zrobić jabłka do szarlotki alpejskiej?

Do tego ciasta będziecie potrzebować 2 kg jabłek – moje po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych miały około 1,5 kilograma.

Obrane jabłka i podzielone na ćwiartki należy pokroić w grubszą kostkę i przełożyć do większego garnka.

Dodajcie do jabłek trochę wody, sok z cytryny i cukier i podduście przez około 10-15 minut. Tylko tyle, aby owoce zmiękły, ale się jeszcze nie rozpadły. Dlatego lepsze tu będą twarde jabłka.

W czasie gdy jabłka się duszą należy rozpuścić galaretki cytrynowe w gorącej wodzie i następnie dodać je do jabłek.

Ja garnek z jabłkami wystawiłam na balkon, aby galaretka szybciej stężała. Nie wykładajcie od razu jabłek z galaretką na biszkopt, bo cała galaretka może spłynąć! Masa jabłkowa musi być już gęstniejąca zanim ją wyłożycie na biszkopt.

szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

Czy nasączać biszkopt pod jabłecznik?

Ja go nie nasączałam, bo złapał odrobinę wilgotności od jabłek w galaretce (ciasto podałam dopiero po nocy w lodówce i biszkopt miał czas, aby złapać wilgoć z nadzienia). Jeśli jednak lubicie nasączone biszkopty, albo macie mniej czasu na odstanie ciasta, to możecie go oczywiście nasączyć. Ja tu polecam wodę z sokiem z cytryny i cukrem – na szklankę ciepłej wody użyjcie dwie łyżeczki cukru i mniej więcej łyżeczkę soku z cytryny. Możecie też nasączyć ciasto lekką herbatą z cytryną, a jeśli ciasto będą jedli jedynie dorośli, to możecie do niej dodać trochę rumu :)

Jak zrobić bitą śmietanę do ciasta?

Aby zrobić bitą śmietanę potrzebujecie mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Ja jak zwykle użyłam śmietanę 30% w kartoniku, ale możecie również użyć śmietanę 36% (wtedy zmieni się odrobinę kaloryczność ciasta). Jeśli śmietana nie będzie mocno schłodzona, to nie ubijecie jej. Dodatkowo dla stabilności możecie dodać do niej trochę żelatyny, albo jeśli używacie – śmietan-fix.

alpejska szarlotka z bitą śmietaną

Jak udekorować szarlotkę alpejską?

Wierzch bitej śmietany możecie posypać tartą czekoladą – wystarczy zetrzeć ją na tarce. Możecie również wykorzystać czekoladowe posypki dostępne w sklepach. Jeśli macie ochotę, to możecie zrobić takie większe wiórki czekoladowe jakie widać na moich zdjęciach.

Jak zrobić wiórki z czekolady na ciasto?

Potrzebna wam będzie mocno schłodzona płaska powierzchnia – ja używam zwykłą płytkę łazienkową o gładkiej powierzchni, którą schładzam w zamrażarce. Równie dobrze sprawdzi się marmurowa albo szklana deska do krojenia. Schładzacie ją w zamrażarce, a w tym czasie rozpuszczacie w kąpieli wodnej czekoladę – u mnie gorzka.

Czekoladę wylewacie na schłodzoną deskę i rozprowadzacie cienką warstwą, czekacie chwilę, aby czekolada wystygła i następnie ostrym nożem ściągacie ją tworząc duże wiórki :) Taką czekoladą posypujecie wierzch jabłecznika, dzielicie go na porcje i podajecie gościom.

Mam nadzieję, że ta szarlotka alpejska zasmakuje wam i waszym bliskim lub gościom i będzie ją często przygotowywać :)

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z jabłkami i wypróbujcie inne przepisy na szarlotki.

Ps.

Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie przepisy na pyszne domowe ciasta, ciasteczka, babeczki i torty.

Polecane przepisy na ciasta z jabłkami

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta z jabłkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2022 10 listopada

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy