Tarta dyniowa z sosem toffi i orzechami

Zaktualizowany: 2023 28 sierpnia
kruche ciasto z nadzieniem dyniowym

Przepis na tartę dyniową z bitą śmietaną i karmelem

Dziś prezentuje się Tobie tarta dyniowa. Taka krucha tarta z nadzieniem z dyni z aromatycznymi przyprawami, to tradycyjne ciasto z kuchni amerykańskiej nazywane Pumpkin Pie. W sezonie na dynię warto wykorzystać to pyszne warzywo do upieczenia między innymi takiej właśnie tarty.

ciasto z nadzieniem z dyni z orzechami i bitą śmietaną

Tarta z dynią i z sosem toffi przepis krok po kroku

Zobacz ten przepis na tradycyjną amerykańską tartę pieczoną z puree z dyni.

tarta dyniowa1

Tarta dyniowa z sosem toffi i orzechami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na kruche ciasto z nadzieniem dyniowym oraz sosem karmelowo-orzechowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 55 minut
3 hours
Czas całkowity 4 hours 55 minut
Porcje 15
Składniki

składniki kruchego spodu to tarty dyniowej

  • 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
  • 150 g masła (miękkiego )
  • 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
  • 1 szczypta soli
  • 50 g cukru
  • odrobina mleka (ciepłego (tylko tyle ile trzeba uzyskania odpowiedniej konsystencji))

składniki nadzienia dyniowego do tarty

  • ok 1-1,5 kg dyni
  • 2 jajka (- u mnie rozmiar L)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (- 150 g)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki goździków (zmielonych (ja nie dałam, bo nie lubię goździków))

składniki sosu karmelowego do tarty dyniowej

  • 200 g mlecznych krówek ( albo toffi)
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 szklanka orzechów włoskich (posiekanych )
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do tarty dyniowej

  • Z podanych składników (oprócz mleka) zagnieć ciasto. Jeśli składniki nie będą chciały się dobrze połączyć, to dodaj po trochu ciepłego mleka.
    300 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 jajko, 1 szczypta soli, 50 g cukru, odrobina mleka
  • Gdy ciasto będzie gładkie uformuj z niego kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 1-2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj na wielkość odrobinę większą od foremki (aby móc wykleić też boki) i wyklej nim foremkę.
  • Ciasto nakłuj, przykryj folią aluminiową i obciąż grochem albo fasolą.
  • Ciasto podpiecz przez 15 minut w 200 stopniach (góra/dół), a następnie ostudź.

Jak zrobić nadzienie z dyni do tarty dyniowej

  • Oczyść dynię z pestek i włókieniek, podziel na mniejsze kawałki i ją ugotuj albo upiecz do miękkości (w 180 stopniach około 30-40 minut).
    ok 1-1,5 kg dyni
  • Dynię obierz ze skórek, zmiksuj, albo przeciśnij przez praskę do ziemniaków i odciśnij nadmiar wody.
  • Do przestudzonej dyni dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
    2 jajka, 3/4 szklanki cukru trzcinowego, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki goździków
  • Nadzienie nałóż na podpieczony spód i zapiecz w 200 stopniach (góra/dół) przez 15 minut. W tym czasie przygotuj sos toffi.

Jak zrobić sos toffee do tarty dyniowej

  • Zagotuj mleko i rozpuść w nim cukierki.
    1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 200 g mlecznych krówek
  • Wrzuć orzechy i wymieszaj.
    1 szklanka orzechów włoskich
  • Sos będzie płynny, więc ostrożnie wylej go na ciasto – raczej nie zmieści się cały (mi się nie zmieścił). Jego resztę zostaw do polewania ciasta przy podawaniu :)
  • Ciasto z polewą piecz jeszcze około 30 minut w 180 stopniach (góra/dół) – uważaj, aby sos się nie przypalił.
  • Podawaj po przestudzeniu.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z dynią, z dynią tarta
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Tarta dyniowa z sosem toffi i orzechami

Tarta dyniowa Pumpkin Pie – uwagi

Miałam ostatnio trochę dyni, więc postanowiłam upiec z niej ciasto.

Chciałam wypróbować przepis na tartę dyniową z musem dyniowym, zapiekaną z sosem toffi i orzechami włoskimi – nie muszę dodawać, że głównie kusił mnie tu ten sos z orzechami :)

Najpierw przygotowałam sobie dzień wcześniej mus dyniowy.

Sam z siebie był smaczny, ale jakoś nie do końca mi pasował.

Trochę się obawiałam, że po upieczeniu nie będzie lepiej, ale na szczęście bardzo się pomyliłam :)

Ciasto dyniowe wyszło baaaaaardzo smaczne i trudno było poprzestać na jednym kawałku do kawy :)

Mogę go z całego serca polecić :)

Ja upiekłam go w foremce do tarty o średnicy 28 cm. Można też wykorzystać zwykłą tortownicę lub blaszkę kwadratową.

Jeśli lubicie warzywa w słodkich wypiekach, to zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z warzywami.

tarta z nadzieniem dyniowym

Ten przepis (z moimi zmianami) pochodzi z książki Hanny Grykałowskiej „Pyszne ciasta i ciasteczka”.

Polecane przepisy na ciasta z dynią

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta dyniowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2012 9 września