Miałam ostatnio trochę dyni, więc postanowiłam upiec z niej ciasto. Chciałam wypróbować przepis na tartę dyniową z musem dyniowym, zapiekaną z sosem toffi i orzechami włoskimi – nie muszę dodawać, że głównie kusił mnie tu ten sos z orzechami :)
Najpierw przygotowałam sobie dzień wcześniej mus dyniowy. Sam z siebie był smaczny, ale jakoś nie do końca mi pasował. Trochę się obawiałam, że po upieczeniu nie będzie lepiej, ale na szczęście bardzo się pomyliłam :) Ciasto wyszło baaaaaardzo smaczne i trudno było poprzestać na jednym kawałku do kawy :) Mogę go z całego serca polecić :)
Ja upiekłam go w formce do tarty o średnicy 28 cm. Można też wykorzystać zwykłą tortownicę lub blaszkę kwadratową.

Tarta dyniowa z sosem toffi i orzechami
Składniki
składniki spodu:
- 300 g mąki
- 150 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 50 g cukru
- odrobina ciepłego mleka (tylko tyle ile trzeba uzyskania odpowiedniej konsystencji)
składniki nadzienia:
- pół średniej dyni - 1-1 ,5 kg
- 2 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru i soli
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków (ja nie dałam, bo nie lubię goździków)
składniki sosu:
- 200 g mlecznych karmelków albo toffi
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Instrukcja
wykonanie ciasta:
- Z podanych składników (oprócz mleka) zagnieć ciasto. Jeśli składniki nie będą chciały się dobrze połączyć, to dodaj po trochu ciepłego mleka.
- Gdy ciasto będzie gładkie uformuj z niego kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 1-2 godziny.
- Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj na wielkość odrobinę większą od foremki (aby móc wykleić też boki) i wyklej nim foremkę.
- Ciasto nakłuj, przykryj folią aluminiową i obciąż grochem albo fasolą.
- Ciasto podpiecz przez 15 minut w 200 stopniach, a następnie ostudź.
wykonanie nadzienia:
- Z dynią jest trochę zabawy, dlatego dobrze jest przygotować ją wcześniej i przechować w lodówce do momentu pieczenia ciasta :)
- Oczyść dynię z pestek i włókieniek. Proponuję ci nie odcinać od razu skórki, tylko gotować całe kawałki. Gdy miąższ jest już miękki zlej wodę i oddziel miąższ od skórki (teraz pójdzie to bardzo łatwo :)).
- Dynię zmiksuj, albo przeciśnij przez praskę do ziemniaków i odciśnij nadmiar wody.
- Do przestudzonej dyni dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Nadzienie nałóź na podpieczony spód i zapiecz w 200 stopniach przez 15 minut. W tym czasie przygotuj sos toffi.
wykonanie sosu toffi:
- Zagotuj mleko i rozpuść w nim cukierki. Wrzuć orzechy i wymieszaj.
- Sos będzie płynny, więc ostrożnie wylej go na ciasto - raczej nie zmieści się cały (mi się nie zmieścił), więc jego resztę zostaw do polewania ciasta przy podawaniu :)
- Ciasto z polewą piecz jeszcze około 30 minut w 180 stopniach - uważaj, aby sos się nie przypalił.
- Podawaj po przestudzeniu.
Ten przepis (z moimi zmianami) pochodzi z książki Hanny Grykałowskiej „Pyszne ciasta i ciasteczka”.