Miałam ostatnio trochę dyni, więc postanowiłam upiec z niej ciasto. Chciałam wypróbować przepis na tartę dyniową z musem dyniowym, zapiekaną z sosem toffi i orzechami włoskimi – nie muszę dodawać, że głównie kusił mnie tu ten sos z orzechami :)

Najpierw przygotowałam sobie dzień wcześniej mus dyniowy. Sam z siebie był smaczny, ale jakoś nie do końca mi pasował. Trochę się obawiałam, że po upieczeniu nie będzie lepiej, ale na szczęście bardzo się pomyliłam :) Ciasto wyszło baaaaaardzo smaczne i trudno było poprzestać na jednym kawałku do kawy :) Mogę go z całego serca polecić :)

Ja upiekłam go w formce do tarty o średnicy 28 cm. Można też wykorzystać zwykłą tortownicę lub blaszkę kwadratową.

 

 

 

 

 

 

Tarta dyniowa z sosem toffi i orzechami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki spodu:

składniki nadzienia:

  • pół średniej dyni - 1-1 ,5 kg
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru i soli
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków (ja nie dałam, bo nie lubię goździków)

składniki sosu:

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Z podanych składników (oprócz mleka) zagnieć ciasto. Jeśli składniki nie będą chciały się dobrze połączyć, to dodaj po trochu ciepłego mleka.
  • Gdy ciasto będzie gładkie uformuj z niego kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 1-2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj na wielkość odrobinę większą od foremki (aby móc wykleić też boki) i wyklej nim foremkę.
  • Ciasto nakłuj, przykryj folią aluminiową i obciąż grochem albo fasolą.
  • Ciasto podpiecz przez 15 minut w 200 stopniach, a następnie ostudź.

wykonanie nadzienia:

  • Z dynią jest trochę zabawy, dlatego dobrze jest przygotować ją wcześniej i przechować w lodówce do momentu pieczenia ciasta :)
  • Oczyść dynię z pestek i włókieniek. Proponuję ci nie odcinać od razu skórki, tylko gotować całe kawałki. Gdy miąższ jest już miękki zlej wodę i oddziel miąższ od skórki (teraz pójdzie to bardzo łatwo :)).
  • Dynię zmiksuj, albo przeciśnij przez praskę do ziemniaków i odciśnij nadmiar wody.
  • Do przestudzonej dyni dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Nadzienie nałóź na podpieczony spód i zapiecz w 200 stopniach przez 15 minut. W tym czasie przygotuj sos toffi.

wykonanie sosu toffi:

  • Zagotuj mleko i rozpuść w nim cukierki. Wrzuć orzechy i wymieszaj.
  • Sos będzie płynny, więc ostrożnie wylej go na ciasto - raczej nie zmieści się cały (mi się nie zmieścił), więc jego resztę zostaw do polewania ciasta przy podawaniu :)
  • Ciasto z polewą piecz jeszcze około 30 minut w 180 stopniach - uważaj, aby sos się nie przypalił.
  • Podawaj po przestudzeniu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Ten przepis (z moimi zmianami) pochodzi z książki Hanny Grykałowskiej „Pyszne ciasta i ciasteczka”.