Tarta twarogowo-pomidorowa
Przepis na wytrawną tartę twarogowo-pomidorową
Taka tarta twarogowo-pomidorowa to doskonały pomysł na pyszny posiłek w ciągu dnia. Pełna kolorowych i soczystych pomidorów idealnie smakuje z lekkim twarożkiem. Podajcie tartę z prostą sałatką, a otrzymacie pyszny i pożywny posiłek. Wykorzystajcie więc świeże pomidory i zróbcie sobie pomidorową ucztę!
Spis treści
Tarta twarogowo-pomidorowa przepis krok po kroku
Szukasz pomysłu na pyszny i lekki lunch pełen warzyw i witamin? To zrób tą rewelacyjną tartę z twarożkiem i kolorowymi pomidorkami!
Tarta twarogowo-pomidorowa przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości koło 26 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty z pomidorami
- 200 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki suszonych ziół (- użyłam bazylię, oregano oraz odrobię mielonych suszonych pomidorów z czosnkiem)
- 1 łyżeczka soli (- płaska)
- 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
składniki na farsz z twarożku i pomidorów do tarty
- około 300 g twarożku (kanapkowego naturalnego (ale może też być ziołowy))
- sól i pieprz (do smaku)
- 3-4 pomidory ( lub około 250 g kolorowych pomidorków koktajlowych)
- 1 mała czerwona cebula
- świeża bazylia
Instrukcja
Jak zrobić tartę z twarożkiem i pomidorami
- Z podanych składników wyrób ciasto – jeśli masz trudność z połączeniem składników, to dodaj trochę zimnej wody.200 g mąki pszennej, 125 g masła, 1 jajko, 2 łyżeczki suszonych ziół, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka zimnej wody
- Ciasto uformuj w dysk, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
- Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj.
- Formę do tarty o średnicy około 23-26 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Wyłóż nią ciasto i dociśnij boki, nakłuj ciasto widelcem.
- Podpiecz w 190 stopniach przez około 20 minut.
- Na podpieczony spód wyłóż serek i rozprowadź po całej powierzchni, ułóż przekrojone pomidorki oraz czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, posól i popieprz.około 300 g twarożku, 3-4 pomidory, 1 mała czerwona cebula, sól i pieprz
- Popiecz tartę przez kolejne 10 minut.
- Przed podaniem posyp świeżymi listkami bazylii.świeża bazylia
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wytrawna tarta z twarożkiem i pomidorami – uwagi
Tarta twarogowo-pomidorowa poleca się lunch, obiad, kolację, piknik i do pracy – na ciepło i na zimno :)
To idealne danie na długie późno wiosenne i letnie dni – nie ma przy niej za dużo pracy, a smakuje wyśmienicie.
Jest do tego świeża i pełna smaku, a do tego bardzo kolorowa – dlatego zachęcam do użycia do niej różnokolorowych pomidorków.
Przepis na to cudo wypatrzyłam u Zosi z Make Cooking Easier i przygotowałam na obiad, tego co nie daliśmy rady zjeść mąż zabrał następnego dnia do pracy :)
Poczyniłam drobne zmiany w przepisie Zosi i podaję tutaj moją wersję – spróbujcie koniecznie – szczególnie jeśli obiad bez mięska wam nie straszny ;)
Dla miesożerców polecam wiejską tartę z pieczarkami i kiełbaską, albo tartę z kurczakiem i cukinią – tak, tak – warzywa też tam są :D
Polecane przepisy na wytrawne tarty idealne na posiłek
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na tarty na słono, które możecie podać na lunch, obiad, czy też kolację. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Wytrawna tarta z pomidorami
Przepis na tartę z twarożkiem i pomidorami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne kruche ciasto z suszonymi ziołami a do tego nadzienie z twarożku i kolorowych pomidorków. Taka tarta twarogowo-pomidorowa to idealny przepis na letni obiad. Wegetariańska tarta z pomidorami to pyszna zapiekanka. Taka zapiekanka z pomidorami i twarożkiem to proste i pyszne danie. Do tego smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Zapiekanka z pomidorami przepis
Wypróbuj mój dokładny przepis krok po kroku na tartę z pomidorami i twarogiem. Jeśli chcesz, to możesz użyć smakowy twarożek - świetnie sprawdzi się tu twarożek ziołowy, pomidorowy albo czosnkowy.
Zapraszam was także do przetestowania innych moich przepisów na pyszne domowe obiady - znajdziecie tu inne zapiekanki, pizze albo dania z kurczakiem.