Torcik cynamonowy

Zaktualizowany: 2024 10 kwietnia
torcik cynamonowy

Przepis na tort piernikowo-cynamonowy

Jeśli macie ochotę upiec na Boże Narodzenie tort, którym zaskoczycie całą rodzinę, to ja wam polecam przepyszny domowy torcik cynamonowy. To połączenie puszystego i aromatycznego biszkopta czekoladowo-piernikowego przełożonego niezwykle pysznym i puszystym musem cynamonowym. Torcik jest dodatkowo nasączony ponczem pomarańczowym i posmarowany powidłami śliwkowymi. Całość jest na koniec oblana niezwykłą polewą czekoladową z miodem. Gorąco polecam ten cynamonowy tort z czekoladą na Boże Narodzenie oraz na inne okazje. 

czekoladowy tort z kuchni lidla

Torcik cynamonowy przepis krok po kroku

Jeśli masz ochotę przygotować na święta tort, którym zachwycisz rodzinę i gości to wykorzystaj ten przepis.

cinnamon mousse cake

Torcik cynamonowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na świąteczny czekoladowy tort z musem cynamonowym i powidłami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 40 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 40 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 20-22 cm.
Składniki

składniki na biszkopt czekoladowo-piernikowy:

składniki na mus cynamonowy do tortu

składniki na polewę czekoladową

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady mlecznej (, połamanej)
  • 50 g miodu
  • 10 g żelatyny (namoczonej w 80 ml wody (mniej więcej dwie lekko czubate łyżeczki żelatyny))

składniki na nasączenie do tortu

  • sok z jednej pomarańczy (- około 50 ml)
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • około 150 ml wody (gorącej )

dodatkowo do tortu cynamonowego

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowo-piernikowe:

  • W garnku na małym ogniu podgrzej masło, miód (do całkowitego rozpuszczenia), razem z cynamonem i anyżem.
    100 g masła, 80 g miodu, 2 laski cynamonu, 2 gwiazdki anyżu
  • Dodaj przyprawę do piernika oraz połamaną czekoladę, mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
    15 g przyprawy do piernika, 100 g czekolady
  • Zdejmij garnek z ognia i ostudź, na koniec wyjmij laski cynamonu i anyż (jeśli nie masz anyżu w gwiazdkach, to możesz dodać szczyptę mielonego anyżu).
  • Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    3 jajka, 35 g cukru trzcinowego, 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • Mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej przez sito i dodaj porcjami do ubitych jaj – delikatnie wymieszaj.
    85 g mąki pszennej, 15 g mąki ziemniaczanej, 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj przestudzoną czekoladę z masłem i miodem i krótko wymieszaj.
  • Ciasto wlej do okrągłej formy o średnicy 20-22 cm.
  • Piecz w temp. 160°C (na termoobiegu) przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
  • Biszkopt wystudź, zetnij nierówny wierzch i przekrój na dwa blaty (jak dasz radę, to mogą być trzy blaty ;)).

Składniki na mus cynamonowy do tortu

  • Ubij śmietankę i wstaw ją do lodówki.
    250 ml śmietanki
  • Przygotuj syrop cukrowy: wodę doprowadź do wrzenia, dodaj do niej cukier i chwilę gotuj syrop.
    25 g cukru kryształu
  • Ubij żółtka na puszystą masę.
    7 żółtek jaj
  • Cały czas mieszając, dodaj gorący syrop cukrowy do żółtek.
  • Namoczoną w wodzie żelatynę podgrzej krótko w kuchence mikrofalowej.
    4 g żelatyny
  • Pokruszoną czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej.
    80 g czekolady deserowej, 50 g czekolady mlecznej
  • Do rozpuszczonej czekolady dodaj niewielką ilość ubitych żółtek, delikatnie wymieszaj, dodaj część ubitej śmietanki.
  • Dodaj rozpuszczoną żelatynę i połącz z pozostałą częścią ubitych żółtek oraz ze śmietanką.
  • Na sam koniec dodaj cynamon i krótko wymieszaj.
    5 g startego cynamonu

Torcik cynamonowy – złożenie

  • Na dnie tortownicy ułóż blat biszkoptu, nasącz go wodą zmieszaną z cukrem i sokiem pomarańczowym (płyn musi być ostudzony).
    sok z jednej pomarańczy, 2-3 łyżeczki cukru, około 150 ml wody
  • Posmaruj powidłami śliwkowymi i wyłóż mniej więcej połowę musu.
    1 słoiczek powideł śliwkowych
  • Ułóż drugi blat ciasta, nasącz go, nałóż powidła i resztę musu – musem możesz też wypełnić szpary po bokach ciasta.
  • Torcik schłodź w zamrażarce przez około 2 godziny.

Składniki na polewę czekoladową

  • Śmietankę z miodem zagotuj w garnku.
    200 ml śmietanki 30%, 50 g miodu
  • Czekoladę połam na kawałki i dodaj do śmietanki – wymieszaj, aby się rozpuściła.
    200 g czekolady mlecznej
  • Żelatynę namocz w wodzie, a następnie rozpuść w mikrofali i dodaj do śmietanki z czekoladą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
    10 g żelatyny
  • Odstaw polewę do przestudzenia – jeśli zrobiły się w niej grudki, to możesz ją przelać przez sitko.
  • Wyjmij schłodzony torcik z zamrażarki i oblej polewą – będzie ona dość szybko zastygała, więc trzeba wszystko zrobić energicznie – najlepiej aby ciasto postawić np. na kubku stojącym w większej foremce, wtedy polewa będzie mogła swobodnie spłynąć po bokach.
  • Torcik schowaj do lodówki, aby polewa do końca stężała.
Notatki
Nie wyrzucaj nadmiaru polewy – tej która spłynęła na dół z boków ciasta, możesz ją wykorzystać do dekoracji ciasteczek – wystarczy ją lekko podgrzać, aby nabrała płynności.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowy tort cynamonowy, tort z musem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
torcik cynamonowy_5

Czekoladowy tort z musem cynamonowym – uwagi

Taki torcik cynamonowy sprawdzi się nie tylko w Boże Narodzenie, ale może uświetnić każdą uroczystość, a tak w zasadzie, to nie potrzeba żadnej okazji, aby móc się cieszyć niezwykłym smakiem tego tortu :)

To aromatyczny, korzenny biszkopt czekoladowy przełożony jest powidłami ze śliwek oraz cynamonowym musem, a całość okrywa czekoladowa polewa – istna rozpusta.

Wszystkie smaki rewelacyjnie do siebie pasują – kwaskowate powidła idealnie łączą się z cynamonowym, aksamitnym kremem i delikatnym biszkoptem.

Torcik na pewno zasmakuje wszystkim i wzbudzi zachwyt :)

torcik cynamonowy

Jak zrobić cynamonowy tort na czekoladowym cieście – wskazówki

Przygotowania tortu najlepiej podzielić sobie na etapy. 

W pierwszej kolejności pieczemy ciasto czekoladowo-piernikowe i je studzimy. Ciasto czekoladowe możecie upiec spokojnie dzień wcześniej i przechować zawinięte w folię spożywczą. Ostudzone ciasto przekrajacie na pół na dwa blaty i nasączacie ponczem pomarańczowym. Jeśli tort ma być tylko dla dorosłych, to możecie dodać do ponczu trochę alkoholu – np. rumu ;)

Teraz przygotuj mus.

tort bożonarodzeniowy z czekoladą i powidłami

Jak zrobić mus czekoladowo-cynamonowy?

Zobaczcie mój przepis opisany krok po kroku i przeczytajcie go uważnie, bo przygotowanie musu powinno być precyzyjne. Przyda się tu wam waga do odmierzania składników. Do musu używamy sporo żółtek. Jak przygotować jajka przed dodaniem do musu? Najlepiej sparzyć je gorącą wodą – ułóżcie jajka na sitku i przelejcie wrzącą wodą. W ten sposób zniszczycie wszystkie ewentualne bakterie ze skorupek i będziecie mogli dodać żółtka do musu.

torcik cynamonowy_8

Co zrobić z białkami, które zostaną po przygotowaniu musu?

Ja wam polecam upieczenie bezy i przygotowanie pavlovej. Beza pavlovej to bardzo popularne ciasto składające się z wysokiej bezy, lekkiego kremu śmietankowego i owoców. Możecie przygotować ją z dowolnymi owocami. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na bezy w różnych wersjach smakowych – sprawdźcie koniecznie.

Tak przełożony musem cynamonowym tort piernikowy chowamy do zamrażarki na około 2 godziny, aby stężał i mocno się schłodził. Nie trzymajcie tortu za długo, bo może zamarznąć, a wtedy mus może puszczać wodę! Jeśli nie będziecie mieli jak wyjąć tort z zamrażarki po dwóch godzinach, to nie chowajcie go tam, tylko do lodówki!

W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową z miodem. Przypomina ona trochę polewę mirror glaze, ale jest prostsza i szybsza do przygotowania. 

Do tej polewy dodajemy trochę żelatyny i ona sprawia, że polewa czekoladowa wspaniale otula torcik i tworzy pyszną czekoladową warstwę. Czekoladową polewę wylewamy na schłodzony tort, wtedy szybciej zastygnie.

torcik cynamonowy_12

Torcik cynamonowy przed podaniem dekorujemy wg uznania. Możecie jak ja ułożyć laski cynamonu oraz dodać kawałki czekolady. Możecie również użyć czekoladowe pralinki, albo posypki.

Ciasto przygotowałam według przepisu Pawła Małeckiego z Cukierni Lidla, ale go trochę uprościłam, aby praca przebiegła szybciej.

Ten cynamonowy tort nie należy do najprostszych i wymaga trochę czasu na przygotowanie, ale efekt jest wart tej pracy. Jeśli więc macie trochę wprawy w pieczeniu ciast, to na święta zróbcie ten torcik czekoladowy z musem cynamonowym.

Bardzo polecam :)

Wypróbujcie również inne przepisy na torty idealne na różne okazje.

Ps. Przepis na foremkę 20-22 cm.

Otrzymacie tu około 12 porcji tortu.

Polecane przepisy na torciki idealne na Boże Narodzenie

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne torciki idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 18 grudnia

Podziel się przepisem

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na tort cynamonowy

Zobaczcie i wypróbujcie przepis na torcik cynamonowy. To przepyszny domowy tort zrobiony na czekoladowo-piernikowym cieście. Takie ciasto piernikowe pieczemy w tortownicy o średnicy około 22 cm, studzimy i przekrajamy na dwa blaty. Ciasto czekoladowe jest samo z siebie wilgotne, ale możecie je dodatkowo nasączyć ponczem pomarańczowym zrobionym z soku pomarańczowego zmieszanego z wodą i cukrem. Taki poncz doda ciasto fajnego i orzeźwiającego smaku. Piernik posmarowany jest następnie powidłami śliwkowymi, które dodają ciastu lekko kwaskowego smaku i świetnie przełamują słodycz ciasta i musu cynamonowego. Możecie tu wykorzystać domowe powidła śliwkowe, albo takie ze sklepu.

Jak zrobić mus do tortu?

Zobaczcie mój bardzo dokładny przepis na mus czekoladowy z cynamonem i sprawdźcie jak go zrobić, aby wyszedł idealnie. Taki czekoladowy mus na żółtkach wymaga precyzyjnego odmierzenia składników, dlatego dobrze jest zważyć wszystko na wadze kuchennej. Na koniec mocno schłodzony tort polewamy czekoladową polewą mirror glaze. Taka polewa oblewa cały tort i tworzy zastygającą warstwę czekoladową. Dlatego tort trzeba potem schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Torcik cynamonowy z polewą czekoladową wygląda wspaniale i nie potrzebuje już mocnej dekoracji. Jak udekorować tort na Boże Narodzenie? Ja wam polecam trochę tartej czekolady, albo możecie wykorzystać upieczone ciasteczka pierniczki. Możecie je ułożyć na wierzchu tortu albo po jego bokach. Fajnie się również sprawdzą laski cynamonu oraz plastry pomarańczy.