Torcik korzenna śliwka

Zaktualizowany: 2023 28 września
torcik korzenna śliwka

Przepis na świąteczny torcik korzenny z powidłami śliwkowymi

wpis sponsorowany

Zapraszam na torcik korzenna śliwka. W te święta zaskoczcie swoją rodzinę czymś wyjątkowym :) Przygotujcie razem ze mną taki niezwykle pyszny czekoladowy tort z kremem cynamonowym i śliwkami. Torcik jest fajnie wilgotny, pełen smaku i nikt nie zdoła się mu oprzeć. Gorąco polecam na święta Bożego Narodzenia i nie tylko.

tort cynamonowo-czekoladowy ze śliwkami

Torcik korzenna śliwka przepis krok po kroku

Jeśli lubisz smakowite i niebanalne torty, to koniecznie wypróbuj ten przepis na tort.

torcik korzenna śliwka

Torcik korzenna śliwka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny tort czekoladowy z kremem cynamonowym oraz śliwkami i powidłami.
4.84 z 6 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Danie Ciasta, Tort
Porcje 17
Kalorie 427 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na tortownicę o wielkości 22 cm.
Składniki

składniki na ciasta czekoladowo-piernikowe

  • 6 jajek ( – rozmiar L)
  • 150 g cukru ((3/4 szklanki) )
  • 170 g mąki pszennej ((1 i 1/4 szklanki) )
  • 40 g gorzkiego kakao ((1/3 szklanki) )
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g Powideł (śliwkowych korzennych Stovit – 4 łyżki)
  • 80 g majonezu ((4 łyżki) – użyłam light)

składniki na krem cynamonowy do tortu

składniki na masę śliwkową do tortu

składniki na polewę czekoladową do oblania tortu

dodatkowe składniki do tortu

  • 300 g Powideł ( śliwkowych korzennych Stovit)
  • ciasteczka (do dekoracji)
Instrukcja
 

Jak zrobić piernikowy biszkopt czekoladowy:

  • Jajka zmiksuj z cukrem aż będą białe, puszyste i bardzo gęste.
    6 jajek, 150 g cukru
  • W tym czasie przesiej przez sito mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
    170 g mąki pszennej, 40 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do jajek dodaj mniej więcej 1/3 mąki z dodatkami i zmiksuj na niskich obrotach.
  • Dodaj 4 łyżki powideł, krótko zmiksuj, dodaj część mąki i krótko zmiksuj.
    80 g Powideł
  • Na koniec dodaj majonez i resztę mąki – zmiksuj tylko do połączenia składników.
    80 g majonezu
  • Przelej ciasto do dwóch form o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój każdy biszkopt na dwa blaty.

Jak przygotować śliwki do tortu

  • Przełóż śliwki do rondelka, dodaj cukier oraz przyprawę do piernika.
    300 g śliwek, 50 g cukru, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Gotuj aż śliwki zaczną się delikatnie rozpadać, a większość soku odparuje – ostudź.

Jak zrobić krem cynamonowy do tortu

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej – na dno rondelka nalej wodę, ustaw na rondelku miskę żaroodporną – tak aby nie dotykała powierzchni wody. Dodaj połamaną czekoladę i mieszając co jakiś czas poczekaj aż się rozpuści.
    100 g mlecznej czekolady
  • Zdejmij miseczkę z rondelka i lekko ostudź.
  • Serek mascarpone zmiksuj krótko z łyżeczką cynamonu – dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie zmiksuj.
    250 g serka mascarpone, 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj na najwyższych obrotach miksera aż będzie gęsta.
    500 ml śmietany kremówki
  • Dodaj po łyżce serek mascarpone z czekoladą i zmiksuj do połączenia składników.
  • Spróbuj krem i jeśli chce to daj do niego trochę cukru pudru.

Torcik korzenna śliwka – wykończenie:

  • Na paterze ułóż jeden blat ciasta czekoladowego, posmaruj go powidłami, a następnie wyłóż mniej więcej 1/3 kremu.
    300 g Powideł
  • Przykryj krem drugim blatem ciasta.
  • Nałóż 1/3 kremu, a na niego wyłóż przestudzone śliwki.
  • Połóż trzeci blat, posmaruj go powidłami oraz resztą kremu.
  • Przykryj tort ostatnim kawałkiem ciasta czekoladowego.
  • Wierzch posmaruj powidłami.
  • Boki torcika przejedź długim nożem lub packą aby zebrać namiar kremu.
  • Schłodź ciasto w lodówce przez około 1-2 godziny.
  • Przygotuj polewę – w rondelku pogrzej kremówkę, do gorącej dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
    75 ml śmietany kremówki 30 %, 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • Gotową polewę przestudź.
  • Polej nią wierzch tortu, a całość udekoruj ciasteczkami.
    ciasteczka
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 427kcalWeglowodany: 44gBiałko: 7gTłuszcz: 24g
Słowa kluczowe tort z powidłami, tort ze śliwkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
torcik cynamonowy z powidłami

Torcik korzenna śliwka – uwagi

Święta Bożego Narodzenia już za pasem, pora więc zacząć myśleć o świątecznych słodkich wypiekach :D

Ja mam dziś dla was coś specjalnego – idealnego na świąteczny stół.

Zapraszam na torcik korzenna śliwka ❤❤

Mamy tu wilgotny biszkopt czekoladowy upieczony z dodatkiem powideł śliwkowych oraz majonezu (użyłam light, aby „uciąć” trochę kalorii ;)), do tego cynamonowy krem, śliwki i mnóstwo powideł.

Przy tym torcie użyłam Powidła śliwkowe korzenne od Stovit – gorąco je wam polecam :D

Dekoracja – jak przystało na wypiek świąteczny – iście bożonarodzeniowa – świeże gałązki oraz ciasteczka w kształcie gwiazdek.

W ten nieskomplikowany sposób możecie wyczarować piękny torcik korzenna śliwka.

Polecam wam również do wypróbowania przepis na torcik na czerwonym winie oraz inne przepisy przygotowane przeze mnie dla Stovit.

Ps. Koniecznie pamiętajcie również o domowej przyprawie do piernika – to podstawa wielu świątecznych wypieków. Warto przygotować ją samodzielnie w domu, bo jest o niebo lepsza od przypraw dostępnych w sklepach, które często jako główny składnik mają mąkę albo cukier i kakao. 

tort czekoladowo-cynamonowy z powidłami torcik korzenna sliwka 5
torcik czekoladowy z cynamonowym kremem ciasto czekoladowe z powidłami
tort czekoladowy ze śliwkami torcik czekoladowy z powidłami

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na pyszne torty

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na rewelacyjne torty jak z cukierni. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2019 6 grudnia

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy