Czekoladowy tort Piesek
Tort Piesek z czekoladowym kremem bezowym
Przygotowałam ostatnio taki niezwykły torcik w kształcie pieska, który chce się bawić. Aby piesek wyglądał realistycznie przygotowałam sporą ilość kremu czekoladowego i wycisnęłam go na uformowany w kształt pieska tort. Tu użyłam czekoladowy krem bezowy na czekoladzie, miękkim maśle i białkach. Taki krem bezowy z czekoladą ma świetną konsystencję i smak. Idealnie nadaje się do dekorowania tortów, ciast i babeczek. Sprawdź mój przepis na czekoladowy krem bezowy do dekoracji tuż poniżej.
Spis treści
Krem czekoladowo bezowy do dekoracji przepis krok po kroku
Jeśli nie wiesz jak zrobić krem odpowiedni do udekorowani tortu, to zobacz ten przepis.
Tort Piesek – przepis na czekoladowy krem bezowy
Składniki
składniki na czekoladowy krem bezowy
- 150 g czekolady (gorzkiej )
- 100 g masła
- 120 g białek ((z około 4 jajek))
- 300 g cukru pudru
- 150 g masła (miękkiego )
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowy krem bezowy do udekorowania tortu
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ze 100 g masła – dokładnie wymieszaj masę i przestudź w temperaturze pokojowej.150 g czekolady, 100 g masła
- Białka przelej do misy miksera, którą ustaw na garnku z gotującą się wodą.120 g białek
- Lekko zmiksuj białka, dodaj cukier puder i miksuj, aż białka zrobią się białe i lekko ciepłe – zajmie to kilka minut.300 g cukru pudru
- Podgrzane białka zdejmij z garnka i kontynuuj ich ubijanie, gdy lekko ostygną dodaj po trochu pozostałe masło, a na koniec dodaj czekoladę – krótko wszystko razem zmiksuj.150 g masła
- Krem nakładaj po 1-2 łyżkach do worka cukierniczego z tylką do robienia futerka i wyciskaj go na tort (nie nakładaj za dużo kremu na raz, bo będzie się ogrzewać od twoich rąk i futro będzie "pływać").
- Tort po udekorowaniu schłodź w lodówce.
Prywatne
Tort w kształcie pieska – uwagi
Tort Piesek powstał dla małej miłośniczki psiaków – pewnie znacie w swoim otoczeniu podobne „przypadki” – powiem tak, moja córka już sobie zażyczyła podobny tort na urodziny :)
Tort powstał „kombinacją alpejską” z okrągłego biszkoptu o średnicy 22 cm (obcięliśmy z dwóch stron boczki tworząc prostokąt, a z odciętych kawałków powstał pyszczek, łapki oraz uniesiona pupa :)).
Do tego elementy z masy cukrowej – oczy, uszy i ogonek (obłożone potem kremem), nosek i język.
Jak zrobić tort piesek – wskazówki
Cały sekret tkwi tu w kremie.
Gotowy tort pokryłam w całości i to hojnie czekoladowym kremem bezowym – średnio lubię kremy maślane, ale muszę przyznać, że ten mi wyjątkowo smakuje – może to dlatego, że ta beza i czekolada mocno niwelują smak masła :)
Najważniejsze, że krem świetnie się nakłada, a po schłodzeniu lekko twardnieje i utrzymuje swoją formę.
Samo wyciskanie sierści jest trochę pracochłonne, ale ze specjalną końcówką szybko sobie z tym poradzicie (potrzebujecie tylkę z dziurkami).
Biszkopt możecie zrobić z tego przepisu – porcja na formę 22 cm z pięciu jajek.
Lubicie takie torty z pieskami? Podobają się wam?
Polecane przepisy na torty
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne torty idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na czekoladowy krem bezowy
Jeśli szukasz przepisu na idealny czekoladowy krem do udekorowania tortu, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Czekoladowy krem bezowy ma idealną konsystencję, świetnie się nakłada i po schłodzeniu lekko twardnieje, przez co zachowuje swój kształt. Dlatego świetnie się nada do udekorowania nietypowych tortów - jak np. ten tort w kształcie pieska. Taki krem bezowy z masłem doskonale się sprawdzi do imitacji futra zwierząt, albo trawy - ale nie tylko. Spróbuj koniecznie.