Waniliowe rogaliki Vanillekipferl
Przepis na kruche waniliowe ciasteczka orzechowe w kształcie rogalików
Zapraszam dziś na pyszne, jednocześnie proste do zrobienia waniliowe rogaliki z orzechami włoskimi. Te ciasteczka to słynne austriackie ciastka świąteczne zwane Vanillekipferl. Z wyglądu przypominają sierp księżyca, czy też właśnie takie małe rogaliki. Orzechowe ciastka smakują wyśmienicie i możecie je przygotować wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku. Zobaczcie mój przepis wraz z filmikiem z przygotowań i zobaczcie jak zrobić rogaliki waniliowe.
Spis treści
Waniliowe rogaliki przepis z filmem
Jeśli lubisz w święta pochrupać pyszne ciasteczka, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Waniliowe rogaliki Vanillekipferl przepis
Składniki
składniki na rogaliki waniliowe
- 100 g orzechów włoskich (- mielonych, można też użyć migdały)
- 280 g mąki pszennej (- niepełne dwie szklanki)
- 80 g cukru pudru (- 1/2 szklanki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g masła (- zimnego, w kawałkach)
- ok 50 g cukru pudru (- do obtoczenia – 1/3 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić waniliowe rogaliki Vanillekipferl
- Z mąki, mielonych migdałów, cukru pudru, cukru waniliowego i masła zagnieć ciasto.100 g orzechów włoskich, 280 g mąki pszennej, 80 g cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 200 g masła
- Jeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć w całość, to możesz dodać do niego odrobinę zimnej wody.
- Gotowe ciasto schowaj do lodówki do schłodzenia – na około godzinę.
- Wyjmij schłodzone ciasto, nabieraj łyżeczką nieduże porcje ciasta (wielkość między orzechem laskowym, a włoskim) i tocz kuleczki, a następnie z kuleczek zrób wałeczki.
- Nadaj wałeczkom kształt rogalików i ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 10 minut.
- Po upieczeniu zostaw na blaszce, aż ciasteczka ostygną – zaraz po upieczeniu są miękkie i z czasem lekko twardnieją.
- Ostudzone ciasteczka waniliowe posyp dużą ilością cukru pudru – możesz go wsypać do miseczki i każde ciasteczko obtoczyć w cukrze.ok 50 g cukru pudru
- Waniliowe ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Austriackie rogaliki Vanillekipferl – uwagi
Przepis na te waniliowe rogaliki otrzymałam od mojej czytelniczki na instagramie i postanowiłam upiec sobie te ciasteczka na Boże Narodzenie.
Już wcześniej przewijały mi się w internecie przepisy na Vanillekipferl, ale ciągle jakoś mi było z nimi „nie po drodze”.
Teraz gdy otrzymałam oryginalny austriacki przepis na ciasteczka waniliowe nie było już odwrotu :)
Kruche ciasteczka upiekłam, a nawet zrobiłam wam krótki filmik z przygotowań, abyście sami mogli zobaczyć jakie są proste do zrobienia :)
Jak zrobić rogaliki waniliowe – wskazówki
W tym przepisie ciasteczka są przygotowane z mielonymi orzechami włoskimi i nawet nie dodawana jest żadna wanilia :)
Ja jednak chciałam być trochę bliższa nazwie i dodałam do ciasta na ciasteczka trochę cukru waniliowego.
Poza orzechami i wanilią to potrzebujecie już tylko cukier puder, mąkę pszenną i masło. Masło musi być zimne i dodajemy go do ciasta pokrojone na mniejsze kawałki.
Co zamiast orzechów włoskich do ciasta na ciasteczka?
Jeśli nie macie orzechów włoskich, albo ich nie lubicie, to możecie użyć mielone migdały. Ciasteczka będą również świetnie smakować.
Zobaczcie mój krótki filmik z przygotowań zamieszczony tuż pod przepisem i zobaczcie jak nadać ciasteczkom kształt rogalików, czy też księżyców. Samo formowanie ciasteczek waniliowych nie jest trudne i nie zabierze wam wiele czasu.
Pamiętajcie tylko, żeby nie ruszać ciasteczek od razu po upieczeniu. Gdy są gorące, to są jeszcze bardzo miękkie i delikatne. Gdy ostygną zrobią się bardziej kruche i chrupiące.
Wtedy każde ciasteczko wkładamy do miseczki z cukrem pudrem – tak aby się przykleił do powierzchni.
Gotowe ciasteczka z cukrem pudrem chowamy do szczelnego pojemniczka i się modlimy, żeby chociaż trochę dotrwało do świąt :)
Polecam wam również przepis na Lebkuchen, czyli pyszne miękkie pierniczki ze skórką pomarańczową i cytrynową – stworzą one idealny duet z tymi waniliowymi rogalikami.
Ps.
Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie przepisy nie tylko na ciasteczka, ale również pyszne babeczki, ciasta i torty. Taka książka to również idealny prezent pod choinkę :D
Polecane przepisy na ciasteczka na Boże Narodzenie
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne świąteczne ciasteczka. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na waniliowe rogaliki
Zapraszam na słynne austriackie ciasteczka waniliowe w kształcie małych rogalików, albo księżyców. Mi te ciasteczka właśnie bardziej wyglądają jak księżyc niż rogaliki, ale oryginalna nazwa Vanillekipferl po przetłumaczeniu to właśnie "waniliowe rogaliki". Same ciasteczka są niezwykle proste i szybkie do zrobienia, a do tego smakują wybornie! Sami się przekonajcie - zobaczcie mój przepis krok po kroku oraz zobaczcie mój filmik z przygotowań zamieszczony tuż pod przepisem.
Waniliowe rogaliki wykonanie
Ja swoje kruche rogaliki zrobiłam z mielonymi orzechami włoskimi i nadały one ciasteczkom świetnego smaku. Uwielbiam orzechy włoskie i muszę przyznać, że sama zjadłam chyba większość tych ciasteczek (do świąt zostało ich już niewiele). Zasmakowały mi ogromnie - rogaliki są fajnie chrupiące, a jednocześnie rozpływają się w ustach. Gruba czapa cukru pudru wygląda na nich jak śnieg - dlatego fajnie się sprawdzą właśnie zimą. Ułóżcie rogaliki waniliowe na talerzyku i posypcie cukrem pudrem - jestem przekonana, że wszystkich zachwycą swoim smakiem i wyglądem :)
Jak przechować ciastka? Polecam schować je do szczelnego pojemnika z pokrywką - może to być ładna świąteczna puszka, albo duży słój na ciasteczka. W takim słoju będą się pięknie prezentowały :) Ciasteczka dobrze przechowane mogą poleżeć długo - nawet spokojnie kilka miesięcy. Upieczcie koniecznie oraz zobaczcie inne moje przepisy na Boże Narodzenie. Na pewno znajdziecie tam coś dla siebie.