Wegańskie ciasto z malinami
Przepis na wegańskie ciasto z malinami i kruszonką
wpis sponsorowany
Wegańskie ciasto z malinami i kruszonką to wyjątkowy deser, który zachwyci zarówno smakoszy, jak i miłośników zdrowej kuchni. Delikatne, puszyste ciasto pełne jest malinowej frużeliny, która dodaje mu świeżości i słodyczy. Kruszonka, zrobiona z wyłącznie roślinnych składników, nadaje ciastu cudownej chrupkości i dodatkowej słodyczy. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Wegańskie ciasto z malinami i kruszonką przepis krok po kroku
Jeśli Ty lub ktoś Tobie bliski jesteście na diecie wegańskiej, to nie oznacza, że musicie rezygnować ze słodkich wypieków. To wegańskie ciasto z kruszonką jest najlepszym przykładam na to, że ciasta też mogą być wegańskie!
Wegańskie ciasto z malinami i kruszonką przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki
składniki na wegańskie ciasto
- 450 g mąki pszennej (- 3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lekko czubate)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
- 0,5 szklanki oleju (może też być olej kokosowy)
- 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam mleczko kokosowe)
- 1 łyżka siemienia lnianego (mielonego)
- 3-4 łyżki wody (do siemienia)
składniki na wegańską kruszonkę do ciasta
- 100 g margaryny
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 70 g cukru (- 1/3 szklanki)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
dodatkowo do ciasta wegańskiego
- 400 g malin (użyłam Raspberry & Pomegranate in Jelly od Allnutrition)
Instrukcja
Jak zrobić wegańskie ciasto
- Siemię lniane zalej wodą i odstaw do napęcznienia.1 łyżka siemienia lnianego, 3-4 łyżki wody
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem.450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 150 g cukru
- Zmieszaj razem mokre składniki – olej, mleko oraz napęczniałe siemię.0,5 szklanki oleju, 1 szklanka mleka roślinnego
- Wymieszaj suche składniki z mokrymi – możesz to zrobić nawet łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki do pieczenia.
- Na wierzch ciasta wyłóż maliny.400 g malin
Jak zrobić wegańską kruszonkę do ciasta
- Margarynę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj mąkę, cukier i cynamon.100 g margaryny, 150 g mąki pszennej, 70 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Rozgnieć palcami margarynę z resztą składników, tak aby utworzyły się grubsze kawałki ciasta.
- Posyp kruszonką wierzch ciasta.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Możesz dodatkowo polać ciasto odrobiną lukru – ja 50 g cukru pudru (1/3 szklanki) zmieszałam z odrobiną soku z cytryny i polałam takim lukrem ciasto.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Malinowe ciasto wegańskie – uwagi
Dziś polecam wam wegańskie ciasto z malinami.
Ciasto idealne nie tylko dla wegan, ale w zasadzie dla wszystkich!
Również osoby z nietolerancją nabiału albo alergią na jaja kurze mogą je zjeść.
Ale zasmakuje ono wszystkim bez wyjątku!
Co potrzeba, aby zrobić wegańskie ciasto z malinami?
Aby było wegańskie musiałam zrezygnować z jajek i nabiału.
Zamiast jajek dodałam do ciasta napęczniałe zmielone wcześniej siemię lniane. Jedna łyżka siemienia lnianego może zastąpić jedno jajko.
Jeśli nie macie siemienia, to dodajcie dojrzałego banana – rozgniećcie go widelcem i dodajcie do ciasta.
Zamiast zwykłego mleka krowiego użyłam mleczko kokosowe – może też być inne mleko roślinne.
Do tego olej (może być olej kokosowy) oraz spora ilość malin w żelu od Allnutrition oraz pyszna kruszonka.
Do kruszonki zamiast masła użyłam margarynę.
Jak zrobić wegańskie ciasto malinowe?
Wystarczy zmieszać razem mokre składniki – napęczniałe siemię (albo rozgniecionego banana), olej i mleko.
W drugiej misce zmieszajcie suche składniki – mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cukier.
Połączcie suche i mokre składniki wymieszajcie razem – wystarczy dobrze wymieszać łyżką.
Tak przygotowane ciasto przelejcie do foremki do pieczenia, wierzch posmarujcie frużeliną malinową i posypcie kruszonką.
Po upieczeniu możecie dodatkowo polać ciasto lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody lub soku z cytryny.
Zapraszam was do wypróbowania innych moich wegańskich przepisów oraz przepisów na ciasta z owocami.
Mama nadzieję, że znajdziecie tam wiele inspiracji :)
Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD
Polecane przepisy na wegańskie wypieki
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na wegańskie słodkie wypieki. Tutaj polecam trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na wegańskie ciasto
Dziś mam dla was przepis na ciasto wegańskie z malinami i kruszonką. Możecie tu użyć również inne owoce. Mogą to być świeże owoce, owoce z kompotu, albo konfitura. Użyjcie owoce, które akurat posiadacie. Zależnie od pory roku mogą to być różne owoce i różne konfitury. Wegańskie ciasta to świetne rozwiązanie dla osób na diecie wegańskiej, ale również dla osób z nietolerancją na jaja kurze, czy też na nabiał. Ciasta wegańskie przygotowane są bez jajek i bez nabiału. I takie właśnie jest to wegańskie ciasto z malinami i kruszonką. Ale żeby nie było - nie tylko weganie mogą jeść to ciasto wegańskie. Ono zasmakuje każdemu! Puszyste ciasto, do tego owoce i duża ilość kruszonki sprawiają, że ciasto samo znika z talerzyków :)
Malinowe ciasto wegańskie
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na ciasto dla wegan i sprawdźcie jak zrobić wegańskie ciasto z owocami. Proste podstawowe składniki sprawiają, że takie ciasta wegańskie możecie piec co chwilę :) Do tego przepis jest na ciasto na dużą blachę, więc wystarczy go dla każdego. Dietetyczne ciasto z malinami i kruszonką możecie zabrać na piknik, albo na grilla. Możecie je również spakować do szkoły i pracy. Koniecznie zobaczcie mój przepis na wegańskie ciasto malinowe i przygotujcie je na weekend. Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta wegańskie i nie tylko.