Wegańskie muffinki z jagodami
Przepis na wegańskie babeczki z jagodami bez jajek i produktów mlecznych
Zapraszam dziś na wegańskie muffinki z jagodami, które oczywiście mogą zjeść wszyscy, nie tylko weganie! Te babeczki bez jajek i nabiału świetnie smakują, a mogą być również upieczone z innymi owocami, aktualnie dostępnymi. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Wegańskie muffinki z jagodami przepis krok po kroku
Jeśli szukacie pomysłu na słodkie wegańskie wypieki, to koniecznie spróbujcie tych muffinek z jagodami.
Wegańskie muffinki z jagodami przepis
Składniki
składniki na wegańskie muffinki z jagodami
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru trzcinowego ((3/4 szklanki) )
- 1 szklanka mleka roślinnego (- 250 ml – użyłam mleko kokosowe)
- 1/3 szklanki oleju (- 80 ml – może też być olej kokosowy)
- 1,5 szklanki owoców (- u mnie jagody)
Instrukcja
Jak zrobić wegańskie muffinki z jagodami
- W jednej misce zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia.300 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- W drugiej misce zmieszaj cukier, olej i mleko.150 g cukru trzcinowego, 1/3 szklanki oleju, 1 szklanka mleka roślinnego
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Wsyp owoce i delikatnie przemieszaj.1,5 szklanki owoców
- Nałóż ciasto do foremek na babeczki.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25-30 minut – do suchego patyczka.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Muffinki z jagodami dla wegan – uwagi
Dziś mam dla was wegańskie muffinki z jagodami.
Czyli babeczki bez jajek i nabiału.
Będą idealne dla wszystkich z alergiami :)
Mimo, że nie ma w nich jajek, to babeczki nie są suche i wychodzą puszyste – widać do na ostatnim zdjęciu.
Do swoich babeczek użyłam mleko kokosowe, ale możecie użyć dowolne mleko roślinne.
Zamiast oleju możecie użyć rozpuszczony olej kokosowy.
Jagody możecie zastąpić innymi drobnymi lub pokrojonymi owocami.
Polecam wam także czekoladowe ciasto wacky cake – bez nabiału i jajek, bezy wegańskie oraz bezglutenowe babeczki z truskawkami.
Polecane przepisy na wegańskie słodkości
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na wegańskie wypieki – ciasta i ciasteczka. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na babeczki dla wegan
Te babeczki z jagodami możecie przygotować dla kogoś na diecie wegańskiej. Bo to są babeczki bez jajek, a także babeczki bez nabiału. Wilgotność zapewniają im mleko roślinne (ja tu użyłam mleko kokosowe, które dodało im przy okazji fajnego smaku) oraz olej. Jeśli chcecie podkręcić kokosowy smak muffinek, to też możecie użyć olej kokosowy. Te babeczki wegańskie mają w sobie sporo owoców i one też dodają im wilgotności oraz oczywiście świetnego smaku. W sezonie na jagody gorąco polecam dodanie właśnie ich. Jeśli macie ochotę na muffinki wegańskie z kruszonką, to możecie zrobić prostą kruszonkę. Wystarczy trzy łyżki oleju kokosowego (albo masła roślinnego) zmieszać z 3 łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru. Jeśli lubicie dużo kruszonki, to zróbcie jej od razu więcej :)
Wegańskie babeczki z jagodami
Zobaczcie mój prosty przepis na muffinki wegańskie i sprawdźcie jak zrobić wegańskie babeczki z jagodami albo z innymi owocami. Jeśli macie duże owoce, to pokrójcie je wcześniej w niedużą kostkę. Babeczki po upieczeniu możecie dodatkowo polać odrobiną lukru - wystarczy cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny - sok dolewacie po łyżeczce, aż do lekko lejącej konsystencji. Takie babeczki mogą oczywiście zjeść wszyscy. Brak jajek i nabiału nie wpływają na ich smak i na pewno zasmakują każdemu! Jeśli chcecie to zobaczcie również inne moje wegańskie przepisy na ciasta i nie tylko!