Wilgotny piernik z jabłkami
Przepis na szybki i mięciutki piernik z tartymi jabłkami
Jeśli szukasz pomysłu na ekspresowe ciasto, które możesz upiec szybko przed świętami, to koniecznie zobacz ten wilgotny piernik z jabłkami. Ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a po upieczeniu jest mięciutkie, wilgotne i niebywale smakowite! Zobacz mój przepis ze zdjęciami krok po kroku oraz obejrzyj krótki film gdzie pokazuję jak zrobić piernik z tartymi jabłkami i upiecz go swoim bliskim :)
Spis treści
Wilgotny piernik z jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pierniki i wilgotne ciasta czekoladowe, to koniecznie wypróbuj ten prosty przepis!
Prosty piernik z jabłkami przepis z filmem.
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia o wielkości około 30/10 cm.
Składniki
składniki na piernik z jabłkami
- 3 jajka (rozmiar L)
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 100 ml oleju
- 125 ml jogurtu naturalnego (u mnie grecki)
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 25 g gorzkiego kakao (3 łyżki)
- ok 150 g tartego jabłka
składniki na polewę czekoladową
- 50 ml śmietany kremówki
- 100 g mlecznej czekolady
Instrukcja
Jak zrobić wilgotny piernik z jabłkami krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką, albo wyłóż papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).
- Około 200-220 g jabłek obierz ze skórki i zetrzyj na grubej tarce – powinno wyjść około 150 g tartych jabłek.
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 25 g gorzkiego kakao
- Zmieszaj razem olej i jogurt – nie musi to być dokładnie wymieszane.100 ml oleju, 125 ml jogurtu naturalnego
Krok 2 – przygotuj ciasto na piernik
- Jajka zmiksuj razem z cukrem aż będą gęste i bardzo puszyste – ja miksuję przez kilka minut mikserem na najwyższych obrotach.3 jajka, 150 g cukru
- Dodaj do ubitych jajek olej z jogurtem i zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera.
- Dodaj porcjami suche składniki – miksując krótko na niskich obrotach miksera.
- Na koniec dodaj tarte jabłka i wymieszaj łyżką.ok 150 g tartego jabłka
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Krok 3 – upiecz ciasto
- Wstaw foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź i wyjmij z formy.
Krok 4 – przygotuj polewę
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku aż będzie gorąca.50 ml śmietany kremówki
- Dodaj do śmietany połamaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści.100 g mlecznej czekolady
- Ostudź polewę i gdy zgęstnieje polej nią wierzch ciasta.
- Możesz dodatkowo posypać ciasto posypkami.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szybki wilgotny piernik – uwagi
Zimą i późną jesienią nie ma lepszego ciasta niż aromatyczny czekoladowy piernik. Nic mi tak nie poprawia wtedy humoru jak właśnie kawałek pysznego ciasta i kubek dobrej kawy albo herbaty. Mój dzisiejszy piernik to idealne zimowe comfort food. Wciągające dzięki czekoladowemu smakowi, z lepką i słodką polewą czekoladową i aromatycznymi korzennymi przyprawami. Dzięki jabłku ciasto jest wyjątkowo mięciutkie i fajnie wilgotne. Co pozwala mu długo zachować świeżość. To ciasto mój syn zabrał na klasową wigilię i jeszcze będąc w szkole pisał do mnie, że wszyscy chcą przepis :) To chyba najlepsza rekomendacja, bo trafić w gusta nastolatków nie jest łatwo ;)
A jeśli lubisz takie słodkie piernikowe wypieki, to do kompletu polecam tu niezwykle pyszne i szybkie korzenne ciastka pieczone z powidłami :)
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia miękkiego piernika?
Aby zrobić to ciasto będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, która ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- kakao – użyj tu gorzkie kakao, może być odtłuszczone, albo zwykłe. Jeśli średnio lubisz czekoladowe ciasta, to możesz zrezygnować z kakao i wtedy dodaj zamiast niego 3 dodatkowe łyżki mąki pszennej.
- przyprawa do piernika – użyj dobrej jakości przyprawę (najlepiej domową), jeśli masz przyprawę ze sklepu, to sprawdź jej skład, taka z mąką na pierwszym miejscu będzie mało aromatyczna i ciasto po upieczeniu nie będzie pachnieć i smakować mocno piernikiem
- jogurt naturalny – ja użyłam gęsty jogurt grecki, ale możesz tu użyć zwykły jogurt naturalny, albo nawet skyr
- olej – u mnie zwykły olej rzepakowy, możesz go zastąpić dowolnym innym olejem o lekkim i neutralnym smaku
- śmietana kremówka – do przygotowania polewy użyłam płynną śmietanę kremówkę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz ją ewentualnie zastąpić śmietanką 36%
Jak przechowywać piernik z jabłkami?
Piernik do zupełnym ostudzeniu warto schować do pojemnika z przykrywką, albo zakryć go kloszem. Dzięki temu ciasto nie będzie obsychać i długo zachowa świeżość.
Ciasto możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że wypróbujesz ten przepis na miękki piernik i że zasmakuje on tobie i twoim bliskim tak bardzo jak nam :) Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami w komentarzu pod przepisem.
Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a łatwo je tam sobie zapisać na później.
Polecane przepisy na pierniki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne pierniki pieczone z różnymi dodatkami, a nawet przekładane kremami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na wilgotnego piernika
Upiecz dziś ze mną rewelacyjny i prosty piernik z tartymi jabłkami. Dzięki dodatkowi gorzkiego kakao oraz polewie czekoladowej piernik nabiera dodatkowo pysznego czekoladowego smaku. Jabłka dodane do ciasta na piernik zapewniają mu miękkość i wilgotność oraz sprawiają, że piernik długo zachowuje świeżość. Dodatkowo tego piernika możesz upiec nawet na ostatnią chwilę, bo nie potrzebuje on długiego czasu na dojrzewanie i mięknięcie. Ten piernik jest idealny do jedzenia od razu po upieczeniu! Spróbuj koniecznie!