Zdrowa chrupiąca granola
Przepis na pyszną chrupiącą granolę z orzechami i pestkami
Dziś na śniadanie poleca się zdrowa chrupiąca granola. Taka domowa granola pełna najlepszych składników, to doskonały pomysł na szybkie i do tego zdrowe śniadanie. Ja zrobiłam sobie wegańską granolę z orzechami pekan i włoskimi oraz z pestkami dyni. Do tego odrobina słodkich rodzynek i pyszny, zbilansowany posiłek gotowy o każdej porze. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Zdrowa chrupiąca granola przepis krok po kroku
Jeśli lubisz na śniadanie zjeść płatki z bakaliami, to koniecznie zrób sobie taką domową granolę.
Zdrowa chrupiąca granola przepis
Składniki
składniki na zdrową wegańską granolę
- 240 g płatków owsianych (- 2 szklanki)
- ok 50 g orzechów (użyłam włoskie i pekan – 0,5 szklanki)
- ok 35 g pestek dyni (lub słonecznika (obranych) 1/4 szklanki)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 50 g oleju kokosowego (- 1/4 szklanki)
- 70 g syropu klonowego (- 1/4 szklanki)
- ok 50 g rodzynek (lub innych suszonych owoców – 0,5 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić chrupiącą wegańską granolę
- Do większej miski dodaj płatki, sól i cynamon.240 g płatków owsianych, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Wsyp lekko posiekane orzechy oraz pestki – wymieszaj łopatką.ok 50 g orzechów, ok 35 g pestek dyni
- Dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz syrop klonowy i bardzo dokładnie wymieszaj.50 g oleju kokosowego, 70 g syropu klonowego
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż płatki i lekko ubij je łopatką na równą warstwę.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 20 minut (do lekko złotego koloru)
- Po około 10 minutach przemieszaj płatki i ponownie je lekko ugnieć łopatką.
- Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i odstaw na przynajmniej 45 minut, aby masa się ostudziła – przez ten czas ich nie mieszaj!
- Do wystudzonych płatków dodaj suszone owoce – te większe pokrój na mniejsze kawałki.ok 50 g rodzynek
- Przełóż granolę do szczelnego pojemnika.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wegańska granola z orzechami – uwagi
Już dawno nie było na blogu nowego przepisu na granolę, więc postanowiłam się poprawić i podrzucić pyszny nowy przepis. Tą chrupiącą granolę wypatrzyłam niedawno u Kate i tak mi zasmakowała, że teraz polecam ją tutaj.
Do tej pory nie robiłam granoli z tłuszczem, bo bałam się tych dodatkowych kalorii, ale okazuje się, że to nie są takie wartości, którymi warto sobie zaprzątać głowę.
Pamiętaj, że do granoli możesz dodać swoje ulubione dodatki i to co masz aktualnie w domu. Więc jej końcowy smak zależy w dużej mierze od Ciebie! Ja tu postawiłam na bardzo podstawowe składniki ogólnie dostępne w każdym domu, czy też sklepie. Zobacz w opisie poniżej moje uwagi dotyczące ewentualnych zamienników.
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia granoli?
Swoją granolę przygotowałam z poniższych składników, ale możesz je zastąpić innymi.
- płatki owsiane – polecam tu użyć pełnoziarniste płatki górskie, będą zdrowsze i dostarczą energii na dłuższy czas. Jeśli chcesz otrzymać bezglutenową granolę, to zamień je na bezglutenowe płatki owsiane (link afiliacyjny), albo użyj inne płatki bezglutenowe np. jaglane.
- orzechy – ja tu użyłam orzechy włoskie i pekan, ale możesz je zastąpić dowolnymi innymi orzechami, albo migdałami
- olej kokosowy – aby granola była ładnie chrupiąca trzeba dodać do niej trochę tłuszczu, ja wybrałam olej kokosowy (link afiliacyjny), ale jeśli go nie masz, to możesz użyć olej lub oliwę z oliwek
- syrop klonowy – syrop dodałam dla lekko słodkiego smaku oraz również dla chrupkości, zamiast syropu klonowego możesz również użyć syrop z agawy, albo miód (wtedy garnola nie będzie już odpowiednia dla wegan!)
- suszone owoce – miałam w domu tylko rodzynki, więc je dodałam, ale możesz tu użyć suszone śliwki, morele, czy też żurawinę, albo inne ulubione owoce
Pamiętaj, że suszonych owoców nie dodajesz do pieczenia, bo mogą zrobić się gorzkie! Je dodaj już po upieczeniu i ostudzeniu granoli.
Jak zrobić granolę, aby była chrupiąca?
Aby granola była po upieczeniu chrupiąca warto zwrócić uwagę na kilka elementów.
Po pierwsze – niezbędny jest tłuszcz i płynne „słodzidło” – oblepiają one płatki i orzechy, a podczas pieczenia dodają im chrupkości.
Po drugie – płatki należy w trakcie pieczenia przemieszać i ponownie lekko ubić – tak aby się skleiły w większe kawałki.
Po trzecie – gorącej upieczonej granoli nie mieszamy, tylko zostawiamy do zupełnego ostudzenia. Dopiero wtedy lekko ją mieszamy dzieląc na mniejsze kawałki.
Aby granola zachowała swoją chrupkość należy ją też odpowiednio przechować. Najlepiej przełożyć ją do szczelnego pojemnika, tak aby nie łapała wilgoci z powietrza.
Tak przygotowaną granolę możesz przechować spokojnie przez około 2 tygodnie.
Ile kalorii ma granola z orzechami?
Moja granola z orzechami włoskimi, pekan, pestkami dyni i rodzynkami w dokładnie podanej wadze miała w 100 gramach około 453 kalorii. Ja na porcję śniadaniową używam zwykle około 30 g granoli, czyli to około 150 kalorii.
Końcowa kaloryczność zależy od tego jakie składniki dodasz do swojej granoli i ile dokładnie. Pamiętaj o tym, że orzechy mimo tego, że są bardzo zdrowe, to przy okazji są też bardzo kaloryczne! Podobnie jest z suszonymi owocami – mają sporo cukru. Dlatego dodawaj je ostrożnie i najlepiej w zalecanych ilościach.
Jak jeść granolę?
Ja swoją granolę uwielbiam podawać z gęstym jogurtem greckim i świeżymi owocami. Zwykle używam około 150 g jogurtu, 30 gram granoli oraz owoce. W sezonie na borówki uwielbiam granolę z borówkami. Fajnie smakuje też z pokrojonym bananem, gruszką, czy też lekko duszonym jabłkiem.
Dla wegan jogurt grecki zamień na jogurt roślinny – np. kokosowy.
Granolę możesz też podać z mlekiem, tylko wtedy może ona od niego nasiąknąć i stracić swoją chrupkość – ale na pewno będzie dalej bardzo smaczna.
Mam nadzieję, że ta zdrowa chrupiąca granola na dłużej zagości w Twoim domu i że będziesz ją często przygotowywać. Daj znać jakie dodatki lubisz do niej najbardziej.
Polecane przepisy na granolę
Na blogu znajdziesz również inne pyszne przepisy na granolę o różnych smakach i przygotowane z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Chrupiąca granola przepis
Dziś u mnie zdrowa chrupiąca granola. A dlaczego zdrowa? Bo to granola pełna zdrowych składników - pełnoziarniste płatki owsiane (które można zastąpić takimi bezglutenowymi), zdrowe orzechy, naturalnie słodkie rodzynki i naturalny syrop klonowy. To granola bez białego cukru i do tego wegańska. Dzięki dodanemu do granoli olejowi kokosowymi granola jest cudownie chrupiąca i pyszna. Zobacz koniecznie mój prosty przepis na granolę ze zdjęciami z przygotowania oraz z krótkim filmikiem i koniecznie zrób ją dla siebie. Granola z orzechami będzie doskonałym i do tego bardzo szybkim posiłkiem o poranku, dostarczy energii na początek dnia oraz niezbędnych składników odżywczych. Spróbuj koniecznie.