Zupa krem z pietruszki
Przepis na zupę krem z korzenia pietruszki
Zupa krem z pietruszki to wyjątkowa i aromatyczna potrawa, która zachwyca delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Zupa zrobiona z korzenia pietruszki jest pełna zdrowych składników i ma wyjątkowo przyjemny smak. Taka zupa krem to doskonały wybór dla miłośników smakowitych eksperymentów, którzy chcą cieszyć się bogactwem smaków również tych mniej popularnych warzyw. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Zupa krem z pietruszki przepis krok po kroku
Jeśli lubicie kremowe i delikatne zupy krem, to koniecznie zróbcie tą zupę z korzenia pietruszki. Będzie zaskoczeni jej niezwykłym smakiem!
Zupa krem z pietruszki przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić zupę krem z pietruszki krok po kroku
- Pietruszkę obierz i pokrój w kostkę – może być grubsza.750 g korzenia pietruszki
- W garnku z grubym dnem rozpuść masło i delikatnie go posól, dodaj pietruszkę i smaż na małym ogniu przez około 15-20 minut – aż pietruszka nabierze delikatnie brązowego koloru i zacznie słodko pachnieć.2-3 łyżki masła
- Po tym czasie wlej mleko i gotuj pietruszkę na małym ogniu aż zmięknie – zależnie od wielkości kostki zajmie to około 20 minut.0,5 litra mleka
- Gdy pietruszka będzie miękka dodaj do garnka litr bulionu warzywnego i całość zagotuj.1 litr bulionu warzywnego
- Zupę zmiksuj dokładnie w mikserze kielichowym, albo ręcznym blenderem.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- Zupę możesz podać z podprażonymi migdałami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kremowa zupa z pietruszki – uwagi
Lubicie zupy? Wolicie takie tradycyjne, czy też zmiksowane na krem?
Moje dzieci wolą takie kremowe – wyjątek stanowi tu tylko rosół :D
Dziś mam właśnie dla was przepis na taką kremową zupę z pietruszki.
Zupa krem z pietruszki – inspiracja
Byłam jakiś czas temu na warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim i robiliśmy tam wiele różnych dań – między innymi przygotowywaliśmy puree z pietruszki.
Muszę się tu przyznać, że do tej pory unikałam pietruszki jak ognia – miałam na nią wielką awersję już od dzieciństwa.
Możliwe, że oberwało się jej za natkę ;)
Do tej pory dodawałam ją tylko do zup i po ugotowaniu wyrzucałam, żeby miejsca w garnku nie zajmowała.
Na warsztatach pierwszy raz w życiu jadłam puree z pietruszki i się zakochałam!
Pietruszka przygotowana metodą chłopaków była przeeeepyszna – słodka, karmelowa i obłędna. Dodam, że przy okazji jedliśmy chipsy z pietruszki i topinamburu i były czadowe – ręka się sama do nich wyciągała :D.
Po powrocie przygotowałam takie puree jako dodatek do obiadu – moje dzieci jęczały (czego się trochę spodziewałam), ale ja z mężem się nim zajadaliśmy.
Teraz przygotowałam nam zupę krem z pietruszki i mówię wam – jest przepyszny i zaskakujący :)
Spróbujcie koniecznie :)
Zapraszam również na zupę ze świeżych ogórków oraz na zupę z kukurydzy :)
Polecane przepisy na zupy
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na zupy, tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Zupa krem z pietruszki przepis
Przepis na aksamitną zupę krem z korzenia pietruszki. Ta zupa pietruszkowa jest rewelacyjna. Lekko słodka, karmelowa i maślana. Przygotowujemy ją z karmelizowanej pietruszki, którą potem gotujemy w mleku. Dzięki temu zabiegowi pietruszka smakuje wyśmienicie, a zupa z niej zrobiona jest przepyszna! Jeśli jeszcze nie jedliście zupy z pietruszki to koniecznie musicie ją zrobić!
Zupa pietruszkowa
Zobaczcie mój przepis na zupę z pietruszki i przygotujcie ją dla swojej rodziny. Z dokładnym przepisem krok po kroku zupa krem z pietruszki uda się idealnie! Sami będziecie zaskoczeni jej niebywałym smakiem. A jeśli lubicie takie eksperymenty kulinarne, to upieczcie niezwykłe ciasto z pietruszką.