German cupcakes, czyli niemieckie babeczki
Czekoladowo-malinowy tort z Celestią

 

Mam dziś dla Was przepis na bardzo zdrowe, a zarazem bardzo smaczne babeczki jabłkowo-cukiniowe.

Są zdrowie nie tylko dzięki jabłkom i cukinii, ale także dzięki mące – bo upiekłam ja na mące pełnoziarnistej 🙂

Użyłam mąkę owsianą razową, ale możecie użyć inną mąkę pełnoziarnistą – np. pszenną albo orkiszową.

Jeśli nie macie takiej mąki, to zróbcie te babeczki na zwykłej mące pszennej – i tak będą bardzo smaczne 🙂

Na dodatek – nikt się nie zorientuje, że w środku jest warzywo 🙂

Jak pewnie wiecie bardzo lubię cukinię i już wcześniej pojawiały się tu przepisy z jej wykorzystaniem – jak choćby niezwykły dżem z cukinii.

Myślę, że moja dzisiejsza propozycja również przypadnie Wam do gustu 🙂

Z podanej porcji otrzymacie około 12-15 babeczek jabłkowo-cukiniowych (zależy od wielkości papilotek).

 

babeczki jabłkowo-cukiniowe2

babeczki jabłkowo-cukiniowe3

babeczki jabłkowo-cukiniowe4

babeczki jabłkowo-cukiniowe1

 

Babeczki jabłkowo-cukiniowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 14
Składniki
  • 2 i ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki przyprawy do piernika (można ominąć)
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół dużego obranego jabłka startego na tarce o dużych oczkach
  • około 70 g tartej na dużych oczkach cukinii
  • 1 jabłko obrane i pokrojone w niedużą kostkę
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj łyżką.
  4. Dodaj jabłka i cukinię, krótko wymieszaj.
  5. Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
  6. Wierzch każdej babeczki posyp odrobiną brązowego cukru i cynamonem.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut (do suchego patyczka).
  8. Po upieczeniu przestudź.
  9. Babeczki możesz dodatkowo udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru, odrobiny mleka i cynamonu.

 

Przepis (z moimi zmianami) znalazłam tutaj.

German cupcakes, czyli niemieckie babeczki
Czekoladowo-malinowy tort z Celestią

Related Post