Parówki w cieście - krabowe przysmaki 🙂
Tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym

Znalazłam na jakimś angielskojęzycznym blogu przepis na babeczki limonkowo-kokosowe i od razu go sobie przetłumaczyłam, bo mi się bardzo spodobał. Niestety teraz nie mogę znaleźć tego bloga 🙁

Babeczki z tego przepisu wychodzą bardzo aromatycznie i fajnie wilgotne. Do dekoracji użyłam kremu bezowego z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów” – do jego wykonania niezbędny jest termometr kuchenny, więc alterntywnie podam przedpis na jeszcze jeden krem.

Z podanego przepisu wychodzi około 16 standardowych babeczek.

 

 

 

 

 

Babeczki limonkowo-kokosowe
 
Autor:
Składniki
składniki babeczek:
  • 210 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 3 łyżki soku z limonki
  • aromat kokosowy
  • ¾ szklanki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki skórki startej z limonki
krem bezowy składniki:
  • 135 g cukru pudru
  • 2 białka
  • ok 170 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
  1. wykonanie:
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Zmieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Utrzyj jajka z cukrem, dodaj olej, aromat kokosowy i sok z limonki.
  4. Dodaj połowę mąki i połowę mleczka kokosowego, zmiksuj dokładanie, a następnie dodaj resztę mąki i mleczka.
  5. Nałóż ciasto do przygotowanych foremek (do ⅔ wysokości). Piecz około 16-18 minut – do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ostudź i udekoruj według uznania.
wykonanie kremu bezowego:
  1. Cukier i białka umieść w żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą.
  2. Mieszaj od czasu do czasu do momentu aż termometr wskaże 60 stopni (trwa to do około 10 minut).
  3. Przelej mieszankę do miski miksera i ubij, aż masa będzie lśniąca, biała i sztywna.
  4. Do ostudzonej mieszanki bezowej dodawaj stopniowo miękkie masło i cały czas ubijaj na gładką masę. Dodaj ekstrakt waniliowy i udekoruj babeczki.
  5. Ten krem jest fajną alternatywą dla kremu maślanego, gdyż jest od niego lżejszy.
Notatki
Jeśli nie masz termometru, lub nie lubisz kremów maślanych, to spróbuj zrobić krem kokosowy - składniki: 230 g kremowego serka 110 g miękkiego masła aromat kokosowy 680 g cukru pudru Wykonanie: Zmiksuj masło i serek aż masa będzie gładka i puszysta, dodaj aromat, a następnie porcjami dodawaj cukier puder i miksuj dokładanie. Kremem udekoruj babeczki.

Parówki w cieście - krabowe przysmaki 🙂
Tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym

Related Post