Reklama


Babeczki mascarpone na Wielkanoc

Babeczki marchewkowo-sernikowe
Mazurek cytrynowy

Babeczki mascarpone na Wielkanoc

 

babeczki z mascarpone

 

Przepis na te babeczki mascarpone dostałam na facebooku od jednej mojej ukochanej Lubiśki i od razu go pokochałam 🙂

Mascarpone nadaje babeczkom wyjątkowy smak (lekko sernikowy), ale przede wszystkim ciasto staje się dzięki niemu aksamitne, delikatne, lekko wilgotne i w ogóle takie Ach – koniecznie przez duże A 😀

Ciasto na babeczki wychodzi dość gęste możecie więc dodać do niego różne dodatki, a one nie opadną na dno podczas pieczenia.

Ja tym razem postawiłam na prostotę i do każdej babeczki mascarpone włożyłam po dwie duże mrożone maliny – możecie również dodać owoce, albo posiekaną czekoladę, orzechy – z każdy dodatkiem babeczki będą pyszne 🙂

Swoje babeczki udekorowałam świątecznie – to w związku ze zbliżającą się Wielkanocą – przygotowałam krem czekoladowy, który na babeczkach imituje ptasie gniazdo (tak przy okazji na moim profilu na facebooku możecie zobaczyć moje domowe gniazdo uwite przez gołębie na balkonie :)). Do gniazd włożyłam „jajeczka” – duże drażetki czekoladowe z orzeszkiem w środku.

Myślę, że tak udekorowaną babeczkę będą chciały zjeść wszystkie dzieciaki – moje zaczęły od zjedzenia „jajeczek” 😉

Z przepisu otrzymacie sporo babeczek – mi wyszło ich 16.

Na Wielkanoc polecam też babeczki kokosowe, albo babeczki blondie z orzechami – i jedne, i drugie przepyszne 🙂

 

babeczki na wielkanoc

 

babeczki gniazdka

 

babeczki sernikowe

 

babeczki na wielkanoc

 

babeczki mascarpone z malinami

 

Babeczki mascarpone na Wielkanoc
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 16
Składniki
babeczki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g jogurtu naturalnego albo maślanki
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • maliny
krem czekoladowy:
  • 100 g czekolady - gorzkiej lub mlecznej
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki
  • czekoladowe jajeczka do dekoracji
Wykonanie
babeczki:
  1. Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem albo maślanką na jednolitą masę.
  2. Jajka utrzyj z cukrem.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  4. Do masy jajecznej dodaj serek z jogurtem i zmiksuj.
  5. Dodaj masło i mąkę - krótko wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek, do każdej babeczki włóż po 2-3 maliny - mogą być mrożone (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać).
  7. Piecz babeczki w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
krem czekoladowy:
  1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, lekko ostudź i następnie zmiksuj z serkiem mascarpone.
  2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno (jeśli używasz gorzką czekoladę to możesz dodać do kremówki 2-3 łyżki cukru pudru).
  3. Dodaj serek mascarpone z czekoladą do śmietany i krótko zmiksuj.
  4. Przełóż krem do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka i wyciśnij na babeczki tworząc gniazdko.
  5. Ułóż w każdym gniazku kilka jajek z czekoladowych drażetek.

 

 

Babeczki marchewkowo-sernikowe
Mazurek cytrynowy

Related Post

Reklama


%d bloggers like this: