Ciasteczka cytrusowe
Jesienne babeczki

Jeśli uwielbiacie batoniki snickers, to ten przepis jest właśnie dla Was 🙂

Jest tu  mnóstwo czekolady, orzechy, toffi, a nawet pianki marshmallow 🙂

Przepis jest co prawda trochę czasochłonny, ale myślę, że warto je zrobić – szczególnie, że mi wyszły 32 batoniki – już się boję o stan uzębienia w mojej rodzinie 😉

Ze względu na ich słodkość proponuję zrobionie ich w gorzkiej czekoladzie – ja zrobiłam część w słodkiej, a część w gorzkiej i zdecydowanie bardziej wolę te w gorzkiej, chociaż pewnie dzieciaki będą szaleć, za tymi bardziej słodkimi 🙂

Przepis znalazłam na you tube.

Ja robiłam batonik w foremce 24/24 cm.

 

 

 

Batoniki snickers
 
Autor:
Składniki
1 warstwa
  • 1,5 tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
2 warstwa:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ¼ szklanki mleka zagęszczonego (ja używałam słodzonego, bo takie akurat miałam)
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 szklanki pianek marshmallow
3 warstwa:
  • 1,5 szklanki orzeszków ziemnych (można użyć solonych - będzie mniej słodko) lekko rozdrobnionych
  • ½ szklanki masła orzechowego
  • 350 g cukierków toffi
  • ⅓ szklanki zagęszczonego mleka
pokrycie:
  • 3-4 tabliczki czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej
Wykonanie
  1. Wysmaruj tłuszczem blaszkę i wyłóż papierem do pieczenia. Wylej pierwszą warstwę - rozpuszczoną czekoladę - wyrównaj powierzchnię i odstaw do zastygnięcia.
  2. Przygotuj drugą warstwę. Rozpuść w garnku masło, cukier i wanilię. Dodaj mleko zagęszczone i pianki, Mieszaj cały czas, bo masa się szybko przypala. Wyłóż masę na warstwę czekolady i odstaw do wystygnięcia.
  3. Przygotuj trzecią warstwę. Rozpuść razem cukierki toffi, masło orzechowe i mleko zagęszczone - proponuję robić to w kąpieli wodnej, bo cukierki się długo rozpuszczają i może się całość przypalić.
  4. Na koniec dodaj do masy lekko pokruszone orzechy i dokładnie wymieszaj. Wyłóż masę do foremki i odstaw do wystudzenia.
  5. Schłódź w lodówce przez przynajmniej dwie godziny.
  6. Wyjmij masę z foremki razem z papierem, pokrój ostrym nożem na batoniki (wielkość zależy od ciebie), każdy batonik oblej czekoladą i odłóż do zastygnięcia.

Ciasteczka cytrusowe
Jesienne babeczki

Related Post