Naleśniki - przepis na ciasto
Słoniowy tort

Już od dłuższego czasu miałam ochotę zrobić bezowy tort dacquoise z orzechami włoskimi i daktylami (przepis znalazłam u Margarytki).

Wreszcie nadażyła się mi godna okoliczność – urodziny mojego męża 🙂

Bezy upiekłam sobie wcześniej, potem już tylko zostało mi zrobienie kremu i konsumpcja 🙂

Powiem tak – krem jest przepyszny i na pewno będę go wykorzystywać w innych wypiekach – całość bomba – chociaż bardzo słodka (ja byłam w stanie zjeść na raz jedynie jeden kawałek tortu – ale to w sumie z korzyścią dla mojej figury :)).

Jeśli lubicie torty bezowe, to zachęcam do przygotowania tortu dacquoise.

tort dacquoise3

tort dacquoise2

tort dacquoise4

tort dacquoise5

 

Bezowy tort dacquoise
 
Autor:
Składniki
składniki bezy:
  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych
składniki kremu:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajamkowej z puszki
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych (ok 50 g)
  • 10 daktyli, posiekanych
Wykonanie
wykonanie bezy:
  1. Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy dwa okręgi o średnicy około 22 cm.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
  4. Na koniec dodaj ocet i delikatnie wmieszaj pokrojone daktyle.
  5. Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
  6. Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmiejsz temperaturę do 140 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny.
  7. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).
wykonanie kremu:
  1. Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową.
  2. Śmietanę kremówkę ubij i na koniec dodaj do niej cukier puder.
  3. Połącz delikatnie kremówkę z masą masarpone i z posiekanymi orzechami i daktylami.
  4. Gotowe blaty bezowe przełóż kremem (ja częścią kremu posmarówałam też wierzch torcika).

 

Naleśniki - przepis na ciasto
Słoniowy tort

Related Post