Tort z Kotem Protem
Tort chałwowy z bezowym środkiem :)

Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł :)

biszkopt czekoladowy2

biszkopt czekoladowy1

Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć.

Pomyślałam sobie, że Wam też się może przydać taka ściąga :)

W tabelce są składniki i ich ilość na biszkopt kakaowy i zwykły – wystarczy zamiast kakao dać do ciasta mąkę ziemniaczaną (nie trzeba już tu używać proszku do pieczenia).

Ilości w gramach troszkę zaokrąglałam, aby było łatwiej ważyć. W przypadku, gdy w tabelce jest pół jajka daję samo żółtko.

Z tych proporcji wyjdzie Wam biszkopt na podwójne przekrojenie – trzy blaty.

Ps. Kilku dziewczynom biszkopt wyszedł zbyt niski, dlatego przepis trochę poprawiłam – ja sama nigdy nie ubijam jajek w całości z cukrem, tylko najpierw ubijam same białka, potem je miksuję z cukrem – tak aby uzyskać biała jak na bezę – gdy są takie sztywne i mocno napowietrzone, wtedy biszkopt wychodzi wysoki i spokojnie można go podzielić na trzy blaty. Jeśli się obawiacie, że biszkopt nie wyrośnie, to możecie dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (ale mówię szczerze, że ja do tego przepisu nie daję).

Pamiętajcie też, że jeśli do biszkoptu dajecie gorzkie kakao, wtedy nie dajecie już mąki ziemniaczanej.

jajka

cukier

mąka

kakao

mąka ziemniaczana (zamiast kakao)

Tortownica 16 cm

2,5

90 g

70 g

20 g

25 g

Tortownica 22 cm

5

¾ szkl. (165 g)

¾ szkl. (130 g)

¼ szkl. (35 g)

¼ szkl. (50 g)

Tortownica 26 cm

7

230 g

180 g

50 g

70 g

Foremka 24/24

7,5

250 g

200 g

50 g

70 g

Foremka 26/31

10,5

350 g

275 g

70 g

100 g

 

4.0 from 2 reviews
Biszkopt kakaowy - przepis podstawowy
 
Autor:
Składniki
  • 5 jajek (najlepiej białka i żółtka oddzielnie)
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao
Wykonanie
  1. Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli aż będzie gęsta, dodaj po trochu cukier i ciągle miksuj - gdy piana będzie mocno gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru wtedy dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  3. Wyłącz mikser.
  4. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  5. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane.
  6. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  7. Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
  8. Przekrój ciasto na trzy blaty.
Notatki
Składniki podane są na tortownicę 22 cm.