RSS
 

Biszkopt kakaowy – przepis podstawowy

13 maj

Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł icon smile Biszkopt kakaowy   przepis podstawowy

biszkopt czekoladowy2 Biszkopt kakaowy   przepis podstawowy

biszkopt czekoladowy1 Biszkopt kakaowy   przepis podstawowy

Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć.

Pomyślałam sobie, że Wam też się może przydać taka ściąga icon smile Biszkopt kakaowy   przepis podstawowy

W tabelce są składniki i ich ilość na biszkopt kakaowy i zwykły – wystarczy zamiast kakao dać do ciasta mąkę ziemniaczaną (nie trzeba już tu używać proszku do pieczenia).

Ilości w gramach troszkę zaokrąglałam, aby było łatwiej ważyć. W przypadku, gdy w tabelce jest pół jajka daję samo żółtko.

Z tych proporcji wyjdzie Wam biszkopt na podwójne przekrojenie – trzy blaty.

jajka

cukier

mąka

kakao

mąka ziemniaczana (zamiast kakao)

Tortownica 16 cm

2,5

90 g

70 g

20 g

25 g

Tortownica 22 cm

5

¾ szkl. (165 g)

¾ szkl. (130 g)

¼ szkl. (35 g)

¼ szkl. (50 g)

Tortownica 26 cm

7

230 g

180 g

50 g

70 g

Foremka 24/24

7,5

250 g

200 g

50 g

70 g

Foremka 26/31

10,5

350 g

275 g

70 g

100 g

 

 

Biszkopt kakaowy - przepis podstawowy
Drukuj
Autor:
Składniki
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao
Wykonanie
  1. Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao. Jajka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę razem z cukrem (możesz najpierw ubić same białka, potem dodać do nich cukier, a na koniec pojedynczo żółtka). Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  3. Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
  4. Przekrój ciasto na trzy blaty.
Notatki
Składniki podane są na tortownicę 22 cm.

 

Tags: , , ,

Co o tym myslisz ?

 
Oceń przepis:  

 
  1. mona

    2013/05/24 at 09:27

    2,5 jajka? a nie można dac 3?

     
    • wypiekibeaty

      2013/05/24 at 09:39

      Ja daje dwa jajka i jedno zoltko. Jak dasz trzy jajka, to musisz dac wiecej maki, bo ciasto moze byc za plynne.

       
  2. Marzena

    2013/07/19 at 18:49

    Witam, mam pytanie. Mam blaszkę 30/30 cm kwadrat, czy proporcja na 10,5 jajka mi starczy aby zrobić biszkopt na trzy blaty ? Pozdrawiam serdecznie :)

     
    • wypiekibeaty

      2013/07/19 at 19:03

      Powinno wystarczyć, ale możesz dla pewności dać całe 11 jajek i dołożyć ze dwie łyżki mąki.

       
  3. Marzena

    2013/07/19 at 19:28

    Ślicznie dziękuję :)

     
  4. Aleksandra Schlusche

    2013/09/13 at 11:01

    A proszek do pieczenia

     
    • wypiekibeaty

      2013/09/16 at 08:09

      Nie ma :)

       
  5. Danuta

    2014/01/07 at 17:31

    bienie tortu – jakoś wykombinuję. Raczej już nie skorzysta z tego przepisu :(Robiłam ten biszkopt po raz pierwszy – na tortownicę 26 cm i niestety nie wyszedł. Nie urósł prawie nic. Trudno , będą dwie części tylko do wykorzystania na zrobienie tortu. Raczej nie skorzystam już z tego przepisu :(

     
    • wypiekibeaty

      2014/01/07 at 18:40

      Szkoda, ze nie wyszedl :( Ja biszkopty pieke bardzo czesto i jeszcze mnie ten przepis nie zawiodl.

       
  6. Tort czarnoleski (Schwarzwaldzki) « Wypieki Beaty Wypieki Beaty

    2014/03/24 at 07:23

    […] Przepis na tort czekoladowy prezentowałam już wcześniej tutaj. […]