Rewelacyjny przepis na biszkopt kakaowy
Przepis na kakaowy biszkopt do tortów i ciast przekładanych kremem
Dziś u mnie przepis na biszkopt z kakao, czyli przepis, który przydaje się nie raz i nie dwa. Ja go piekę bardzo często – zarówno jako podstawę tortów, jak i do różnych biszkoptowych ciast przekładanych kremem. Biszkopt kakaowy zwykle wychodzi niższy niż ten tradycyjny biały, bo kakao lekko rozbija puszystość białek. Ale odpowiednio przygotowane ciasto na biszkopt sprawi, że po upieczeniu otrzymacie idealny biszkopt czekoladowy. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić kakaowy biszkopt, który zawsze wychodzi.
Spis treści
Przepis na biszkopt czekoladowy do tortu i nie tylko
Jeśli potrzebujesz przepis na wysoki biszkopt czekoladowy jako podstawa tortu, albo różnych ciast przekładanych kremem, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Jest on wielokrotnie wypróbowany przez wiele osób.
Biszkopt kakaowy przepis podstawowy
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielości 22 cm.
Składniki
składniki na biszkopt kakaowy
- 5 białek (z jajek rozmiar L)
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru (- 150 g)
- 3/4 szklanki mąki pszennej (- 120 g)
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao (2 lekko czubate łyżki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić kakaowy biszkopt
- Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao i proszkiem do pieczenia (jeśli używasz).3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Białka ubij ze szczyptą soli aż się napuszy, dodaj po trochu cukier i ciągle miksuj – gdy piana będzie mocno gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru wtedy dodaj żółtka i krótko zmiksuj.5 białek, 3/4 szklanki cukru, 5 żółtek
- Wyłącz mikser.
- Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane.
- Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
- Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
- Przekrój ciasto na trzy blaty.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kakaowy biszkopt do tortu – uwagi
Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł :)
Jak zrobić biszkopt kakaowy – wskazówki
Jak zrobić kakaowy biszkopt? Nic prostszego!
Ja zawsze najpierw miksuję białka z cukrem kryształem. Miksuję długo, aż białka są bardzo gęste, lśniące i białe.
Mąkę zawsze przesiewam przez sitko razem z kakao, aby były dobrze napowietrzone.
Żółtka dodaję do białek, gdy są dobrze ubite. Wtedy już mieszam je na najmniejszych obrotach miksera, albo po prostu łyżką.
Mąkę też mieszam delikatnie, tak aby nie stracić puszystości.
Biszkopt piekę w tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem. Boki tortownicy zostają suche – bez żadnego masła posypanego mąką czy też bułką tartą.
Po upieczeniu nigdy nim nie rzucam, ale nie bronię, jeśli ktoś lubi.
I jeszcze jedno – biszkopt do tortu piekę najczęściej przynajmniej dzień wcześniej.
Trzymam go potem w tej tortownicy i tylko zawijam folią, aby nie obsychał.
Gdy biszkopt sobie postoi lepiej się kroi i jest lepszy „w obsłudze” :)
Mam nadzieję, że te wskazówki wam pomogą!
W ten sposób przygotujecie dowolny biszkopt – biały, kakaowy, orzechowy czy też makowy.
Zapraszam również do wypróbowania standardowego biszkoptu.
Problemy z biszkoptem kakaowym
I jeszcze jedna sprawa – biszkopt kakaowy nigdy nie wyjdzie wam równie wysoki jak biszkopt biały.
Kakao powoduje, że piana jest mniej stabilna, więc ciasto też mniej rośnie.
Możecie to ratować dodając płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Jak robię biszkopt na tortownicę 22 cm, to zawsze jestem w stanie przekroić go na trzy blaty, ale są one cieńsze, niż w białym biszkopcie upieczonym w tej samej foremce.
Jeśli zależy wam na wysokim biszkopcie, to proponuję zrobić go z 1,5 porcji i wydłużyć czas pieczenia. Albo upiec go w mniejszej foremce.
Polecam wam również przepis na biszkopt czekoladowy z mąką ziemniaczaną.
Przelicznik składników na biszkopt na różne foremki
Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć.
Pomyślałam sobie, że Wam też się może przydać taka ściąga :)
W tabelce są składniki i ich ilość na biszkopt kakaowy i zwykły biały biszkopt – wystarczy zamiast kakao dać do ciasta mąkę ziemniaczaną (nie trzeba już tu używać proszku do pieczenia).
Ilości w gramach troszkę zaokrąglałam, aby było łatwiej ważyć.
W przypadku, gdy w tabelce jest pół jajka daję samo żółtko.
Z tych proporcji wyjdzie Wam biszkopt na podwójne przekrojenie – trzy blaty.
Pamiętajcie też, że jeśli do biszkoptu dajecie gorzkie kakao, wtedy nie dajecie już mąki ziemniaczanej.
jajka |
cukier |
mąka |
kakao |
mąka ziemniaczana (zamiast kakao) | |
Tortownica 16 cm |
2,5 |
90 g |
70 g |
20 g |
25 g |
Tortownica 22 cm |
5 |
¾ szkl. (165 g) |
¾ szkl. (130 g) |
¼ szkl. (35 g) |
¼ szkl. (50 g) |
Tortownica 26 cm |
7 |
230 g |
180 g |
50 g |
70 g |
Foremka 24/24 |
7,5 |
250 g |
200 g |
50 g |
70 g |
Foremka 26/31 |
10,5 |
350 g |
275 g |
70 g |
100 g |
Polecane przepisy na kremowe ciasta na biszkopcie czekoladowym
Zobaczcie jakie fajne ciasta można zrobić na podstawie czekoladowego biszkopta. Tutaj polecam między innymi trzy takie ciasta:
Od dłuższego czasu szukasz przepisu na idealny biszkopt kakaowy? Wypróbuj mój przepis na biszkopt z kakao i ciesz się doskonałym wypiekiem. Dobry biszkopt to podstawa każdego ciasta. Postępuj dokładnie tak, jak podałam w instrukcji, krok po kroku, aby idealnie połączyć sypką masę z ubitymi jajkami. Przepis na biszkopt kakaowy nie zajmie Ci dużo czasu, mimo, że jest pracochłonny, potrzebujesz przynajmniej godziny. Biszkopt czekoladowy moje wypieki nie urośnie aż taki wysoki jak standardowy biszkopt, a to za sprawą kakao. Jednak dalej masz szansę przekroić go na trzy części. Przy użyciu biszkopta kakaowego wykonasz na przykład ciasto mleczna kanapka z konfiturą. To smaczny deser, który pokocha każdy, a w szczególności dzieci. Ten biszkopt czekoladowy jest idealny do tortów oraz różnych ciast. Czekoladowy smak biszkoptu świetnie komponuje się z przeróżnymi kremami, masami, dżemami, a nawet owocami. Jednak jeśli przygotowujesz ciasto, pamiętaj o dokładnym nasączeniu biszkopta kakaowego, aby był odpowiednio wilgotny. Woda przy pieczeniu odparuje dużo szybciej niż na przykład olej, który występuje w innych przepisach na podobny biszkopt czekoladowy. Dzięki dobremu nasączeniu będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Spróbuj również mojego przepisu na ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym. Jest wilgotne i przepyszne, a do tego nie jest zbyt słodkie, mimo polewy kajmakowej na wierzchu. Polecam Ci ten przepis z całego serca!
111 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Biszkopt kakaowy
Kakaowy biszkopt z 5 jajek
Przepis jest super. Biszkopt wyszedł idealnie wilgotny i puszysty. Co zmieniłam: dodałam jedno białko więcej, nie dałam proszku do pieczenia i zamiast 2 łyżek dałam 1,5 łyżki kakao. Przepysznie wyszło. Dziękuję za ten przepis. Biszkopt kakaowy robiłam pierwszy raz.
Jeśli komuś nie wychodzi to moja wskazówka: piana z białek u mnie po ubiciu była tak gęsta, że nie mogłam z niej wyjąć łyżki. Żółtka oraz mąkę z kakao po dodaniu małymi porcjami mieszałam ręcznie, b. delikatnie. Trzeba być cierpliwym, puszystość masy ma być zachowana.
Czy można do tego przepisy dodać trochę oleju, żeby biszkopt był bardziej wilgotny?
Możesz dać 1-2 łyżki
Proporcje idealne. Robilam na tortownicę 26 cm, pięknie wyrosło, równo. Ważne jest doskonałe ubicie białek oraz końcowe delikatne mieszanie wszystkich składników. Polecam przepis, z innego już nie będę korzystać :)
Z tych 5 jaj pięknie psni wyrosl w takiej tortownicy ?
W takiej o średnicy 22 cm.
Robiłam z proporcji podanych na blaszkę 26cm
WSPANIAŁY! Przepyszny, piękny, idealny! Dziękuję:)
To ja dziękuję za taki miły komentarz :)
Ten przepis to niewypał! Dziewczyny nie róbcie tego biszkoptu.!!!
Chciałam zrobić na dużą tortownice i zrobiłam z 10 jaj – wyszedł za twardy, za niski…
Należę do osób które często i dobrze robią ciasta, ale ten przepis to katastrofa. Nigdy więcej…!
Należę do osób, które w kuchni mają 2 lewe ręce – nie lubię kuchni ze wzajemnością. Ale zdarza się, że chcę upiec tort na urodziny dzieciom lub mężowi. Od lat robię biszkopt z tego przepisu (na 5 jajek) – wychodzi zawsze pierwsza klasa.
Wszystkie ciasta piekę z tych przepisów. Zawsze super wychodzą. Biszkopty też są wspaniałe. Nie korzystam z innych przepisów.
Dziękuję bardzo Bożenko :)
Przepis na jasny biszkopt też nigdy mnie nie zawiódł. Piekę sporo, ale rzeczywiście do przepisu „kakaowego” podchodzę jak do jeża. Nie wiem dlaczego, ale gdy tylko do miski trafia kakao z mąką, od razu skleja mi się cała masa, opada. Jestem pewien, że to kwestia kakao (gdy jest go mniej, nie ma problemu, ale biszkopt wychodzi zdecydowanie jaśniejszy). Próbowałem już Wedla, Wawela i Decomorreno. Zwariować można :D Piękna, dobrze ubita, puszysta masa po dodaniu kakao z mąką zamienia się w klejącą breję. Niby tylko biszkopt, a potrafi człowieka zirytować. Kilka pytań pomocniczych. Czy kakao masz mocno zmieszane z mąką? Jak szybko dodajesz suche składniki do masy? Czy przesiewasz mąkę z kakao raz czy może po raz drugi dodając ją do masy? Będę wdzięczny za podpowiedź :)
Co do kakao to też używam różnych – najczęściej Wedel i Deomorreno. Zawsze przesiewam go razem z mąką przez sito – najpierw na sitko trafia mąka, na wierzch kakao, a potem przesiewam – potem już razem tego nie mieszam. Dodaję do jajek w 2-3 porcjach.
Wiele lat minęło moja odpowiedź może się nie przyda nikomu. No może ktoś będzie szukał w starych komentarzach. Biszkopt kakaowy zawsze będzie niższy. Kakao zawiera tłuszcz, który nie pozwala tak pięknie wyrosnąć jak biały biszkopt.
Dobrze mówisz :)
Długo się zastanawiałam czy skorzystać z tego przepisu w którym tak wiele skrajnych opinii. Smakowo super. Jednak wyszedł bardzo niski i jak na biszkopt twardy. Tortownica 26cm dałam 7 jajek i jak na taka ilość jajek zdecydowanie za dużo mąki. No cóż… szkoda, więcej nie będę próbować bo trochę później głupio jak tort nie wygląda jak tort…i składa się ledwo z 2 warstw biszkoptu. Dodam, że trzymałam się wszystkich wskazówek z przepisu. Trudno.
To naprawdę jakiś fenomen z tym biszkoptem – albo ktoś jest zachwycony, albo nie. Sama nie wiem skąd to się bierze, bo piekłam go kilkanaście razy i zawsze mi wychodzi. Nie wiem, czemu jest za twardy – czy dałaś i zwykłą mąkę i ziemniaczaną? Bo tutaj już nie dajemy ziemniaczanej tylko samo kakao.
Mój biszkopt właśnie wyjęłam. Wyrósł pięknie. Ja zawsze po wyjęciu z piekarnika rzucam go do góry nogami na blat i w tej pozycji stygnie. I jeszcze nie zdarzyło się by opadł. Mam nadzieję że tort na jutrzejsze urodziny mojej mamy będzie pyszny pozdrawiam serdecznie
Na pewno będzie rewelacyjny
Wyszedł trochę niższy niż u pani, może to wina mąki. Jaką pani używa przenną, ale tortową czy jakąś inną?
Najczęściej tortową, ale jak nie mam to daję 500
A jajka mają mieć pokojową temperaturę? I czy mąka krupczatka przenna będzie dobra? Dzisiaj chcę wypróbować pani przepis. Dziękuję.
Ja robię na jajkach wyciąganych prosto w lodówki, tylko je myję porządnie w dość gorącej wodzie. Nie robiłam tego biszkoptu na krupczatce, więc nie mam pewności jak wyjdzie.
Biszkopt wyszedł dokładnie tak jak miał wyjść Czyli wysoki i jednym słowem rewelacyjny. Trudno go zepsuć
piekny przepis, piekny biszkopt. slicznie dziekuje. zaraz biore sie z moja 9-miesieczna coreczka za dekorowanie torciku dla dziadkow
Oo, super
Wyszedł fajny ale tylko raz go moglam przeciac. Ale jak na pierwszy taz to i tak dobrze
Ja ten kakaowy tnę na cieńsze blaty.
A trzeba nim rzucac na podloge?
Ja nie rzucam ;)
Na 180 stopni z termoobiegiem czy bez?
Bez termoobiegu, jak z termo to na 170 stopni :)
Ciasto niskie, twarde, suche. Szkoda produktów na ten przepis :(
:( szkoda, że nie wyszło, ja piekę biszkopt kakaowy z tego przepisu kilka razy w roku i nigdy nie miałam z nim problemów – może następnym razem wypróbuj drugi przepis na biszkopt kakaowy – jest chyba prostszy w „obsłudze” – https://wypiekibeaty.com.pl/biszkopt-czekoladowy/ Mogę również polecić czekoladowy biszkopt królowej Wiktorii – https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowy-biszkopt-wiktorii/ ten jest robiony z masłem – pozdrawiam Beata
wyszedł piękny i wysoki <3
super :)
czy jak robi się biszkopt czy muszą być jaja wiejskie czy mg być zwykłe bo zawsze sie nad tym zastanawiałem????
Oczywiście, że nie :D
[…] blogu jest już przepis na ciemny biszkopt i do tej pory ciasto piekłam tylko z niego, ale ten przepis też jest bardzo dobry -nawet wydaje mi […]
Robiłam juz wiele razy biszkopt jasny i za każdym razem mi wychodził. Kiedy po raz pierwszy zdecydowałam się zrobic z kakao zajrzałam tutaj. Zdziwiła mnie gramatura gdyż ja używam o wiele mniej mąki i cukru ale stwierdziłam że może z kakao jest inaczej. Niestety ciasto gęste i nie wyrosło. Dodałam też proszek do pieczenia…
To fakt, że ten biszkopt wychodzi niższy niż „biały”, ale ciasta nigdy nie miałam gęstego. Proponuję Ci przetestowanie tego przepisu https://wypiekibeaty.com.pl/biszkopt-czekoladowy/ – tutaj ciasto jest delikatniejsze, bo jest mniej mąki i kakao, dodaje się też mąkę ziemniaczaną – mam wrażenie, że ten przepis jest mniej kapryśny :)
Witam. Chciałabym upiec dwa oddzielne blaty tego biszkoptu na blaszce 32/38 , czy wystarczy jak każda porcję zwiększę o połowę czy muszę więcej? Pozdrawiam :)
Bezpieczniej będzie zrobić z podwójnej porcji.
właśnie robię biszkopt :) na jakim programie piec? góra, góra dół, termoobieg? Pozdrawiam :)
Ja zwykle piekę na termoobiegu i temperaturze 170 stopni
Robię ten biszkopt od lat. W moim przepisie różnica jest tylko taka, że biorę 4 jajka i na każde jajko łyżkę zimnej wody. Tę wodę dodaje do białek w momencie miksowania już ubitej piany z cukrem. Ponieważ używam zawsze kryształu -lepiej się rozpuszcza, a ciasto jest później odpowiednio wilgotne. Jest to ciasto niezawodne. Nie zdarzyło mi się, żeby opadło, albo nie wyszło, mimo mojego fanaberyjnego piekarnika. Oczywiście, podczas pieczenia biszkoptu piekarnika się nie otwiera. Można to zrobić już pod sam koniec, żeby się upewnić, że faktycznie upieczone. Ale przy tym cieście nawet nie trzeba – upieczone odstaje lekko od brzegów foremki. Co ciekawe – nigdy się nie klei do formy.
Ciekawy patent z tą wodą – wcześniej się z tym nie spotkałam :)
mam tortownicę 30 cm, proporcje: 9 jajek, 295 g cukru, 230 g mąki i 65 g kakao będą dobre????
Powinno być ok, możesz najwyżej na wszelki wypadek zrobić podwójną porcję – z 10 jajek :)
te proporcje Moja Mama w swoim notatniku miala, biszkopt idealny, lepszego dotychczas nie poznalam, jak komus opada to radze nie otwierac piekarnika podczas pieczenia, jezeli nie wyrasta to wine ponosi wykonawca przepisu , a nie przepis , przepis jest idealny
wykonawca, a nie przepis (mala poprawka)
a dziękuję :)
Już 4 razy korzystałam z takiego przepisu i zawsze wychodzi Ja robię rzucany a czy ten czekoladowy biszkopt też można rzucać? Tak poza tym SUPER blog
Ja swoich nie rzucam, ale jak najbardziej możesz nim rzucać :)
Witam a ja mam pytanie bo ten przelicznik foremek u mnie cos nie działa a chciałam zrobic ten biszkopt kakaowy tylko w foremce prostokątnej 26na40 i nie wiem jakie proporcje składników
Biszkopt czekoladowy mniej wyrasta, to bym na twoim miejscu zrobiła potrójną porcję :) – jeśli chcesz wysoki tort – jeśli niższy, to wystarczy 2,5 porcji (przy połówkach daję samo żółtko, bez jednego białka).
A ile piec jeśli mam stary piekarnik bez stopni Celsjusza? ;) niestety zwykły się zepsuł i muszę upiec w takim;)
a nie masz tam termometru aby włożyć do środka? Są takie piekarnicze. Bez tego tylko na wyczucie i weryfikując patyczkiem aby nie było mokry.
Witam przepis super pierwszy raz robiłam i wyszedł .mam jednak pytanko chciałabym zrobić z tego samego przepisu ten biszkopt tylko jasny co mogę dodać zamiast kakao
W przepisie na biszkopt kakaowy jest taka tabelka z przeliczeniem ilości składników na różne foremki i jest tam również uwzględniony biszkopt biały – ale tak na szybko, to kakao zastąp mąką ziemniaczaną :)
Hmmm przepis wydawał się prosty ale ciasto wyszło mi bardzo gęste. Robiłam wszystko z wagą żeby wyszedł perfekcyjny. Ale wyszedł ciężki, gesty i niski. Musze upiec jeszcze jeden bo tort będzie płaski. Ale ogólnie smaczny.
Jaką mąkę użyłaś? Piana z bialek musi być bardzo mocno ubita – tutaj można ubijać długo bo nie ma niebezpieczeństwa zważenia masy :) Jeżeli obawiasz się ponownie, że nie wyrośnie, to dodaj pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Wspaniały przepis…..biszkopt jak marzenie. Dziękuję za wspaniały przepis
co za lipny przepis najgorszy jaki robiłam zawsze wychodził średni, ale ten to dno niski musiałam upiec dwa!!!
Przykro mi, że Ci się nie udał. Mnie jeszcze nigdy nie zawiódł a robię go często.
własnie zrobiłam, według przepisu na blaszkę 26/31. REWELACJA! MOJ PIERWSZY BISZKOPT!
Bardzo się cieszę i zapraszam po inne przepisy :)
Super Przepis! łatwy i szybki ;) po raz pierwszy w życiu robiłam biszkopt i wyszedł idealnie <3 dziękuję <3
Super :)
Ponownie wyprobowany jasny super ale z.ciemnym mam zawsze problem z wymieszaniem mąki z bialkami masakra zawsze.nie domieszam :| ma pani na to jakiś sppsob żeby szybko i dobrze wymieszać mąkę?
Ja zawsze mieszam ruzgą (taka inna trzepaczka). Nigdy nie miałam takiego problemu :(
Jakie powinny być porcję na tortownice 24cm?
skorzystaj z przelicznika na mojej stronie https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/ :) na 24 cm pomnóż składniki przez współczynnik 1,20
Pierwszy raz robiłam biszkopt bez proszku do pieczenia. Wyszedł piękny i duży :-) Jestem mega zadowolona i na pewno odwiedzę pani bloga nie raz :-) Dziękuję ! :D
Super. Bardzo się cieszę :)
Właśnie zrobiłam według przepisu na tortownicę 26cm, starannie i według instrukcji i wyszedł idealny! Polecam. :)
Super :)
Fantastyczny szczerze polecam!
wyszedł mi niziutki niestety (na 26cm) :( jakbym chciała dorabiać jeszcze jeden, żeby mieć 3 warstwę to z ilu składników powinnam zrobić żeby było dobrze? Proporcje jak na 22cm?
Porcja na 22 może być za wysoka (chyba że będziesz miała co zrobić z nadwyżką :)), raczej bym zrobiła porcję na 16 cm – ewentualnie dać całe 3 jajka (zamiast 2,5) i dodała trochę więcej mąki i kakao.
Przepis zapiszę sobie do przetestowania, ostatnie 2 moje torty okazały się klapą… za każdym razem coś mi w nich nie wyszło :)
A jak dla mnie to pierwszy biszkopt udany właśnie z przepisu Pani Beaty DZIĘKUJE
Super :) cieszę się, że przepis się przydał :) pozdrawiam, Beata
Biszkopt ok.Nawet mój złośliwy piekarnik go nie zepsuł.
Bardzo się cieszę :)
Ciemny wyszedł super a biały też by wyszedł gdym dla zasady nie rzuciła o podłogę jak to zawsze robię i po upadku dol się zrobił na środku a po przekrojeniu zakalec :-) ale jutro spróbuję jeszcze raz tym razem bez rzucania:-)
Ja już nie pamiętam kiedy ostatnio rzucałam biszkoptem. Żaden z przepisu z bloga tego nie wymagał :)
Wyszedł i to bardzo wysoki. Pierwszy raz robilam biszkopt bez proszku do pieczenia!:))
Jest miekki i bardzo dobrze wypieczony.
Najlepsze jest to że wlewajac masę do foremki nie wyrownalam powierzchni myslac ze pod wplywem grawitacji sama sie wyrowna. Biszkopt wyrosl dokladnie taki jak go wlalam do foremki:))
Dodalam bita smietane i byl dzis tort dla mojego syna na 7dme urodziny:))
Dziekuje bardzo za super przepis;))
Bardzo się cieszę, że biszkopt i tort się udał :)
Super przepis! Banalnie prosty, ale genialny!!!
Zrobiłam z malinami na otwarcie pracowni ślubnej i zniknął tak szybko jak się tam pojawił :D
Super – bardzo się cieszę :D
Niestety nie udało się. Biszkop urósł ale wewnątrz miał dziury także najniższą warstwa nie nadawała się do użycia. Może to kwestia piekarnika. Spróbuje jeszcze raz kiedyś.
Mi się czasami trafiają dziury w miejscu, gdzie słabiej rozprowadziła się piana z białek – zostały kawałki samej piany. Może u ciebie było podobnie.
super przepis ,wyroslo ciato pieknie ,teraz czekam az ostygnie i biore sie do strojenia torcika:) dzieki i pozd
Cieszę się, że biszkopcik się udał :)
A czy biszkopt z 5 jaj w foremce 21 cm nie wykipi ?:)
może wyrosnąć ponad foremkę ale nie wypłynie. Ważne aby dobrze ubić pianę i ciasto było „sztywne” :)
no niestety ale mi też ten biszkopt nie udał się , jest niski
Mi zawsze wychodzi taki, że mogę pokroić na trzy blaty. Może to kwestia ubicia jajek – ja zawsze najpierw ubijam białka ze szczyptą soli, potem dopiero dosypuję po trochu cukier i miksuję, aż cały się rozpuści, a piana będzie gęsta i lśniąca – tak samo robię białka na bezę. Gdy białka są porządnie ubite, to biszkopt zawsze jest wysoki (biały biszkopt wychodzi wyższy od tego kakaowego, ale jak pisałam wcześniej – zawsze mogę go przekroić na trzy blaty – biały czasami nawet na cztery).
[…] Przepis na tort czekoladowy prezentowałam już wcześniej tutaj. […]
bienie tortu – jakoś wykombinuję. Raczej już nie skorzysta z tego przepisu :(Robiłam ten biszkopt po raz pierwszy – na tortownicę 26 cm i niestety nie wyszedł. Nie urósł prawie nic. Trudno , będą dwie części tylko do wykorzystania na zrobienie tortu. Raczej nie skorzystam już z tego przepisu :(
Szkoda, ze nie wyszedl :( Ja biszkopty pieke bardzo czesto i jeszcze mnie ten przepis nie zawiodl.
A proszek do pieczenia
Nie ma :)
Ślicznie dziękuję :)
Witam, mam pytanie. Mam blaszkę 30/30 cm kwadrat, czy proporcja na 10,5 jajka mi starczy aby zrobić biszkopt na trzy blaty ? Pozdrawiam serdecznie :)
Powinno wystarczyć, ale możesz dla pewności dać całe 11 jajek i dołożyć ze dwie łyżki mąki.
2,5 jajka? a nie można dac 3?
Ja daje dwa jajka i jedno zoltko. Jak dasz trzy jajka, to musisz dac wiecej maki, bo ciasto moze byc za plynne.