Reklama


Chai tea – mrożona i ciepła

Chai tea – mrożona i ciepła

 

chai tea na zimno

 

Chai tea, to bardzo aromatyczna, pełna przypraw herbata.

Można ją pić na gorąco – wtedy rozgrzewa jak nic, albo w wersji mrożonej – z zimnym mlekiem i lodem 🙂

Ja ze względu na porę roku piję ją teraz na zimno, ale jak przyjdą chłody to możecie się rozgrzać pyszną chai tea latte z gorącym mlekiem – mleko wtedy dodatkowo spieńcie spieniaczem do mleka, aby uzyskać pyszną mleczną piankę 🙂

Ja w domu przygotowałam większą ilość chai tea i trzymam ją w lodówce. Kiedy tylko najdzie mnie ochota na coś orzeźwiającego mogę nalać jej sobie trochę do szklanki, dodać lód i zimne mleko i gotowe 😀

Jeśli lubicie takie intensywne (a nawet lekko pikantne od dodatku imbiru) smaki, to koniecznie wypróbujcie chai tea.

Ja na pewno przygotuję nową porcję zimą – musi smakować rewelacyjnie, gdy za oknem pada śnieg 😀

Wtedy zakupię całe goździki, bo teraz nie miałam i użyłam mielone – przez to moja chai tea wygląda trochę mętnie 😉

A na upały polecam też pyszne frappuccino 🙂

 

ice chai tea

 

mrożona chai tea

 

chai tea herbata

 

herbata chai

 

Chai tea - mrożona i ciepła
 
Autor:
Składniki
  • 12 całych ziaren kardamonu (tych jakby saszetek)
  • 8 kulek czarnego pieprzu
  • 8 całych goździków
  • około 10 cm świeżego imbiru pokrojonego w plasterki
  • 4 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska wanilii
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki brązowego cukru (lub do smaku)
  • litr wody
  • 4 torebki czarnej herbaty
Wykonanie
  1. Wodę zagotuj z wszystkimi przyprawami - bez herbaty.
  2. Po zagotowaniu gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
  3. Po tym czasie dodaj herbatę i gotuj przez kolejne 5 minut.
  4. Odstaw całość do przestudzenia, a następnie przelej przez sito, aby pozbyć się przypraw.
  5. Podawaj na ciepło lub na zimno - mniej więcej 1:1 z mlekiem 🙂

 

Przepis znalazłam tutaj.

Reklama

%d bloggers like this: