Domowy twaróg
Makaron z kurkami i szpinakiem

ciasto czekoladowe z sosem 5

Zapraszam na ciasto czekoladowe z sosem z przepisu Donny Hay (mocha self-saucing pudding).

Ciasto jest o tyle wyjątkowe, że jest od razu z czekoladowo-kawowym sosem 🙂

Trzeba je piec w sporym naczyniu żaroodpornym, bo na ciasto czekoladowe wylewamy ponad pół litra płynu i dopiero wtedy pieczemy ciacho.

Wiem, że to brzmi szalenie, sama też podchodziłam do tego z pewną dozą niedowierzania, ale ciasto się udało, ładnie się upiekło i sosik również wyszedł (co widać na zdjęciach :)).

Aby wszystko było ok będziecie potrzebować formę na 2 litry pojemności i najlepiej ustawić ją do pieczenia na dużej blaszce – ja postawiłam na kratce i część sosu wykapała mi na dno piekarnika – przypalonego smrodku trochę było 😉

Ciasto jest dodatkowo w stylu „mess” – sos przy podawaniu może być wszędzie, więc proponuję nakładać ciasto łyżką 😉 (podczas pieczenia cały płyn spływa na spód ciasta – dzięki temu ciasto jest bardzo długo wilgotne i mięciutkie).

Najlepiej ciasto zjeść jeszcze na ciepło z lodami albo bitą śmietaną i owocami – mniam 😀

Zajrzyjcie też do innych przepisów Donny Hay.

ciasto czekoladowe z sosem 2

 

ciasto czekoladowe z sosem 3

 

ciasto czekoladowe z sosem 7

 

ciasto czekoladowe z sosem 9

 

ciasto czekoladowe z sosem 10

Ciasto czekoladowe z sosem
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 2 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g gorzkiego kakao
  • 60 g mielonych migdałów
  • 100 g brązowego cukru
sos:
  • 175 g brązowego cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 500 ml wody
Wykonanie
ciasto:
  1. Mleko zmieszaj z masłem i roztrzepanymi jajkami.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj mielone migdały i cukier.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmiksuj.
  4. Wylej ciasto do formy żaroodpornej o pojemności przynajmniej 2 litrów.
sos:
  1. W garnku zagotuj wodę z cukrem, kakao i kawą, mieszaj aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
  2. Wylej ostrożnie sos na ciasto - najlepiej lać na łyżkę, aby z niej płyn spływał na ciasto.
  3. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka.
  4. Po upieczeniu odstaw na około 10 minut.
  5. Podawaj na ciepło razem z lodami lub bitą śmietaną.

 

ciasto czekoladowe z sosem 8

Domowy twaróg
Makaron z kurkami i szpinakiem

Related Post