Dyniowe churros
Placki syrniki


ciasto drwala_4

Ciasto drwala – a co to takiego, spytacie?

No cóż nazwa jest zastanawiająca, a wywodzi się z australijskiego przepisu – może tamtejsi drwale zabierają takie ciacho do pracy 🙂

Na pewno nada się do pracy nie tylko dla drwali, ale dla każdego, gdyż ciacho jest pełne daktyli, jabłek i wiórek kokosowych – po nim każdy będzie „zdrowo najedzony”.

Ciasto drwala pełne jest więc naturalnej słodyczy, jest bardzo smaczne i pożywne – takie ciasta można jeść bez większych wyrzutów sumienia 😀

Przepis na ciasto pochodzi ze strony Every Cake You Bake – ja w nim jedynie znacząco ograniczyłam ilość użytego cukru – przy takiej ilości daktylów i wiórek kokosowych nie trzeba dodawać tak dużo cukru.

Oryginalnie ciasto pieczone było w prostokątnej foremce 23/23 cm, ja upiekłam je w tortownicy o średnicy 22 cm.

Ps. Jeśli lubicie daktyle i ciasta z daktylami, to koniecznie upieczcie sobie sticky toffee pudding 🙂

ciasto drwala_5

ciasto drwala_6

ciasto drwala_8

ciasto drwala_10

Ciasto drwala
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 2 większe jabłka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szklanka wrzącej wody
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 225 g mąki
kokosowa polewa:
  • 50 g brązowego cukru
  • 125 ml mleka
  • 60 g masła
  • 50 g wiórek kokosowych
Wykonanie
  1. Daktyle posiekaj na mniejsze kawałki, jabłka obierz i pokrój w kostkę - umieść wszystko w misce, zasyp sodą oczyszczoną, zalej wrzątkiem, zamieszaj i odstaw na około 10 minut.
  2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  3. Dodaj jajko - krótko zmiksuj.
  4. Dodawaj po trochu mąkę i miksuj do połączenia.
  5. Na koniec dodaj przecedzone daktyle i jabłka - wymieszaj łyżką.
  6. Przełóż do przygotowanej formy (tortownica 22 cm, albo foremka 23/23 cm).
  7. Piecz w 180 stopniach przez 45 minut.
  8. Przygotuj kokosową polewę - masło, cukier i mleko podgrzej w rondelku, dodaj wiórki kokosowe.
  9. Polewę wylej na ciasto i podpiecz całość przez kolejne 20 minut.
  10. Po upieczeniu wystudź.

 

Dyniowe churros
Placki syrniki

Related Post