Cevapcici
Owsianka dyniowa

Ciasto fale Dunaju

ciasto ze śliwkami

 

Ciasto fale Dunaju to jedno z ciast, które dość często piekliśmy w moim rodzinnym domu.

Ja sama dawno go nie piekłam, za to moja siostra piecze je regularnie i często udaje mi się załapać na kawałeczek 😉

Sama nazwa jest bardzo intrygująca i często się zastanawiałam skąd się wzięła. Jak widzicie na górnym zdjęciu ciasto jest czekoladowo-waniliowe i obydwa ciasta lekko mieszają się ze sobą, tworząc właśnie takie lekkie fale.  No dobra, tylko skąd ten Dunaj? Ktoś wie?

Pamiętam, że w tamtych czasach oglądaliśmy w telewizji serial o rodzinie Straussów i tak sobie wyobrażałam jak Strauss komponuje „Nad pięknym modrym Dunajem” i zajada się tym ciastem 😉

Teoria dobra jak każda inna – hihi.

Może tego nie widać na pierwszy rzut oka, ale ciasto oprócz tego, że jest marmurkowe, to pieczone jest z masą śliwek, a po upieczeniu nakłada się na niego krem budyniowy, potem dodajemy jeszcze polewę czekoladową i np. płatki migdałów.

Fajnie? Fajnie 😀

Przepis jest na dużą blachę – taką mniej więcej 19/30 cm, więc starczy dla każdego.

fale dunaju

 

ciasto marmurkowe

 

ciasto czekoladowe ze śliwkami

 

ciasto ze śliwkami

 

ciasto fale dunaju

 

Ciasto fale Dunaju
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 200 g miękkiego masła
  • 6 dużych jajek - białka i żółtka oddzielnie
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek
krem:
  • 100 g miękkiego masła
  • pół litra mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody
Wykonanie
ciasto:
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodaj pojedynczo po żółtku do masy maślanej - na zmianę z łyżką mąki.
  4. Dodaj pozostałą mąkę i krótko zmiksuj - ciasto będzie gęste.
  5. Białka zmiksuj na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  6. Podziel ciasto na dwie części - do jednej dodaj gorzkie kakao oraz dwie łyżki wody, a do drugiej dodaj cukier waniliowy. Wymieszaj delikatnie.
  7. Do foremki o wielkości około 19/30 cm wyłóż białe ciasto, na nim rozłóż łyżką ciasto czekoladowe.
  8. Śliwki przekrój na pół i usuń pestki, ułóż owoce skórką do dołu na czekoladowym cieście.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  10. Po upieczeniu ostudź.
krem:
  1. Odlej około pół szklanki mleka, a resztę zagotuj.
  2. W odlanej części wymieszaj obydwie mąki oraz cukier, wlej mieszaninę do gotującego się mleka i mieszaj aż masa zgęstnieje i zrobi się budyń.
  3. Gotowy budyń zdejmij z ognia, przykryj wierzch woreczkiem foliowym (nie powstanie wtedy twarda skórka) i odstaw do wystudzenia - w pokojowej temperaturze.
  4. Do budyniu dodaj miękkie masło i krótko zmiksuj.
  5. Wyłóż krem na ostudzone ciasto.
polewa:
  1. Do rondelka włóż masło, dodaj cukier, kakao oraz wodę, mieszaj, aż całość się rozpuści i dobrze połączy.
  2. Przestudź, a następnie wylej na krem.
  3. Wierzch możesz dowolnie udekorować.

 

Cevapcici
Owsianka dyniowa

Related Post