Ciasto jabłkowe z masłem orzechowym
Kefirowe pancakesy

 

Po moim snickersowym brownie zostało mi pół puszki masy kajmakowej, niewiele myśląc wykorzystałam ją do następnego ciasta 🙂

Upiekłam bardzo proste, a jednocześnie pyszne i mocno karmelowe w smaku ciasto – idealne do popołudniowej kawki lub herbaty.

Dla podkręcenia smaku dodałam do niego kruszonkę oraz rozdrobnione cukierki krówki.

Takie ciasta uwielbiam – szybkie, proste a jednocześnie bardzo smakowite 🙂

Ps. Zobaczcie jak się mi super trzyma mój jesienny wrzos 🙂

kajmakowe z kruszonką1

kajmakowe z kruszonką2

kajmakowe z kruszonką3

Ciasto kajmakowe z kruszonką
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
ciasto:
  • 150 g masy kajmakowej (około 5 łyżek)
  • pół szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • ⅓ szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
kruszonka:
  • pół szklanki mąki
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • kilka rozdrobnionych krówek
Wykonanie
  1. Zmiksuj masę kajmakową razem z olejem i cukrem.
  2. Dodaj pojedynczo jajka i dokładnie zmiksuj.
  3. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj masy na zmianę z maślanką.
  4. Wlej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
  5. Składniki kruszonki (oprócz cukierków) połącz razem i wysyp na ciasto, po wierzchu posyp rozdrobnionymi krówkami.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.

 

Ciasto jabłkowe z masłem orzechowym
Kefirowe pancakesy

Related Post