Owsiane ciasteczka z czekoladą
Banoffee w szklankach

ciasto owocowe Donny Hay 7

Ciasto owocowe – proste, szybkie i bardzo smaczne, a do tego uniwersalne, bo możecie wykorzystać dowolne owoce (również z puszki, czy mrożone).

Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto”.

To ciasto pokochałam jak wszystkie poprzednie wypieki z przepisów tej autorki – sami zresztą możecie je sprawdzić (zapraszam tutaj).

Najlepszą rekomendację wystawiła moja córka – wpadła do kuchni i pyta:

„Kto zrobił to ciasto?”

„Ja” – odpowiadam

„Jest przepyszne” 😀

Tadam 😉

ciasto owocowe Donny Hay 1

ciasto owocowe Donny Hay 4

ciasto owocowe Donny Hay 5

ciasto owocowe Donny Hay 6

ciasto owocowe Donny Hay 9

Ciasto owocowe Donny Hay
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 225 g przesianej mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • pół szklanki mleka (125 ml)
  • 1 średnie jabłko - obrane, pokrojone na ćwiartki (bez gniazda), a następnie na plasterki
  • garść malin (użyłam mrożone) albo innych drobnych owoców - np. borówek lub jagód
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku - na zmianę z łyżką mąki.
  4. Dodaj resztę mąki oraz mleko, krótko zmiksuj.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy 22 cm.
  6. Na wierzchu ułóż plastry jabłka oraz maliny.
  7. Oprósz wierzch ciasta cukrem trzcinowym.
  8. Piecz w 160 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.

 

ciasto owocowe Donny Hay 8

 

Owsiane ciasteczka z czekoladą
Banoffee w szklankach

Related Post