Czekoladowy biszkopt Wiktorii
Stare przepisy w nowych "wdziankach" 🙂

 

Zebra jest biała w czarne paski, czy też jednak czarna w białe pasy?

Wiem, wiem – to trudne pytanie i mam wrażenie, że przy tym cieście też nie będzie łatwo o odpowiedź 😉

Ciasto zebra to jedno z ciast mojego dzieciństwa – często była pieczona w moim domu, najpierw przez mamę, a potem już przeze mnie.

Potem w dorosłym życiu rzadko ją piekłam, bo zawsze były jakieś ciekawsze ciasta do upieczenia.

Ostatnio przypomniał mi o niej mąż i po kilku dniach, na stole stała dumnie moja zebra 🙂

Muszę tu nieskromnie powiedzieć, że wyszła mi przepiękna 🙂

Samo ciasto było bardzo puszyste i gęste – nie dałam rady go normalnie nalewać (zwykle brałam jednej misce do ręki i na przemian nalewałam ciasto do foremki) – musiałam nakładać je łyżką, a że nakładałam jedynie po dwie łyżki ciasta, to paski wyszły mi cienkie i gęste 🙂

Trochę przy tym czasu spędziłam, ale dla takiego efektu na pewno warto.

 

ciasto zebra

zebra cake

babka zebra

przepis na ciasto zebra

 

Zebra
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
  • 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki (najlepiej przesianej) + 2 bardziej czubate łyżki
  • 2 bardziej czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej (lub gazowanego napoju)
  • ewentualnie aromat - ja użyłam migdałowy
Wykonanie
  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Dodaj stopniowo cukier i ubijaj aż piana będzie biała, lśniąca i bardzo gęsta.
  3. Dodaj żółtka i zmiksuj
  4. Mąkę (bez tych dwóch łyżek) zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych białek - na zmianę z wodą i olejem.
  5. Na koniec możesz dodać aromat.
  6. Ciasto podziel na dwie mniej więcej równe części.
  7. Do jednej dodaj dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao - zamieszaj.
  8. Nalewaj do foremki o średnicy 26 cm na zmianę ciasto białe i ciasto czekoladowe.
  9. Im mniejsze porcje nakładanego ciasta, tym będzie więcej pasków i będą one cieńsze.
  10. Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka.
  11. Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania - można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

 

Czekoladowy biszkopt Wiktorii
Stare przepisy w nowych "wdziankach" 🙂

Related Post