Gofry czekoladowe 2
Sernik czarnoleski

lemon cream cheese bars

Cytrynowe ciastka francuskie przygotujecie w pół godziny – już Was nie zaskoczą niespodziewani goście, albo „mały głód” na coś słodkiego 🙂

Wystarczy, że będziecie mieli w lodówce ciasto francuskie, mascarpone (albo inny twarożek) i cytrynę.

Z tych prostych składników upieczecie te pyszne ciasteczka – sami będziecie zaskoczeni jak są smaczne i orzeźwiające (to dzięki cytrynie).

Do tego – nie potrzeba do ich przygotowania jakichś nadzwyczajnych zdolności kulinarnych 🙂

Przepis znalazłam na stronie Allrecipes i lekko go zmodyfikowałam.

cytrynowe ciastka francuskie 1

cytrynowe ciastka francuskie 3

lemon cream cheese bars

lemon cream cheese bars

Cytrynowe ciastka francuskie
 
Autor:
Składniki
  • 1 duże ciasto francuskie (użyłam opakowanie 375 g - opcjonalnie może być mniejsze).
  • 250 g serka mascarpone lub innego twarożku
  • 1 cytryna
  • pół szklanki cukru
  • 1-2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cukru kryształu
Wykonanie
  1. Ciasto francuskie rozwiń (jeśli masz je mrożone, to go rozmróź).
  2. Przekrój ciasto na pół - u mnie to wyszły mniej więcej kwadraty.
  3. Jedną część nakłuj widelcem, a następnie podpiecz 10 minut w 180 stopniach.
  4. W tym czasie zmiksuj lub wymieszaj serek z cukrem, sokiem z cytryny i częścią skórki z cytryny.
  5. Cukier kryształ zmieszaj z resztą skórki z cytryny i krótko poucieraj razem, aby cukier nabrał aromatu od cytryny.
  6. Na podpieczony spód wyłóż masę cytrynową, a następnie na wierzchu ułóż drugą część ciasta francuskiego (spód pewnie się trochę zbiegł przy pieczeniu, to drugi kawałek możesz założyć również na boki.
  7. Wierzch ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp cukrem ze skórką cytrynową.
  8. Piecz około 20 minut w 180 stopniach.
  9. Po upieczeniu ostudź.

 

Gofry czekoladowe 2
Sernik czarnoleski

Related Post