Razowe babeczki bananowe
Sernik ze śliwkami

Czekoladowe gofry z brzoskwiniami

 

gofry z bitą śmietaną

 

Dziś mam dla Was ekspresowe czekoladowe gofry podane z kremem z bitej śmietany i serka mascarpone oraz pysznych, słodkich brzoskwiń – prawdziwa rewelacja.

A czemu ekspresowe?

Bo robi się je tak jak lubię najbardziej – w jednej misce mieszacie mokre składniki, w drugiej suchej, łączycie to razem, dodajecie pianę z białek i gotowe 😀

Ta dam!

W trakcie smażenia gofrów przygotowujecie bitą śmietanę i podsmażacie brzoskwinie.

Potem wszystko elegancko na tacę i żonie do łóżeczka 😉

Dozgonna wdzięczność i dobry humor  gwarantowane – zwrotów nie przyjmuję 😉

Do dzieła – bo gofry dziecinnie proste – zresztą możecie zagonić dzieci do pomocy – na pewno im się to spodoba.

Z tej porcji otrzymacie sporo gofrów (mi wyszło 16).

gofry z bitą śmietaną

 

gofry z owcami i śmietaną

 

gofry czekoladowe z owocami

 

gofry z owocami

 

dobre gofry czekoladowe

 

proste gofry czekoladowe

 

gofry z owocami

 

Czekoladowe gofry z brzoskwiniami
 
Autor:
Składniki
gofry:
  • 270 g mąki pszennej
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub brązowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka maślanki
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka - białka i żółtka oddzielnie
krem:
  • 250 g śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
brzoskwinie:
  • 1 kg brzoskwiń
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu - opcjonalnie
Wykonanie
  1. W misce zmieszaj wszystkie suche składniki gofrów.
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - poza białkami.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
  4. Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  5. Gofrownicę mocno rozgrzej i smaż gofry - gotowe gofry odkładaj na kartkę aby ostygły - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  6. W trakcie pieczenia gofrów przygotuj krem - mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, dodaj mascarpone i cukier puder - krótko zmiksuj.
  7. Brzoskwinie pokrój w ósemki.
  8. W rondelku rozpuść masło, wrzuć brzoskwinie i dodaj trochę miodu, smaż na małym ogniu aż owoce lekko zmiękną i puszczą sok.
  9. Gofry podawaj z kremem i owocami, możesz je dodatkowo polać sokiem z owoców, posypać tartą gorzką czekoladą lub polać sosem czekoladowym.

 

gofry czekoladowe

Przepis pochodzi ze strony Plate of Joy.

Razowe babeczki bananowe
Sernik ze śliwkami

Related Post