Reklama


Domowe nachos

Domowe nachos i sos guacamole

Lubię domowe wersje popularnych przysmaków, bo są dużo zdrowsze od oryginałów, a często smaczniejsze, bo możemy je zrobić „pod swój smak” 🙂

Dlatego, gdy wypatrzyłam przepis na domowe nachos w ulotce Tupperware, to szybko go wypróbowałam (nie potrzebowałam nawet do tego pretekstu pod postacią imprezy ;)).

Ciasto robi się bardzo szybko (potrzebujecie tylko kupić wcześniej mąkę kukurydzianą – chociaż robiłam je też na mące ryżowej) i wychodzi z niego mnóstwo nachos – jeśli robicie porcję tylko dla domowników, to spokojnie możecie zrobić z połowy porcji.

Takie domowe nachosy możecie przygotować sobie w różnych smakach – ja zrobiłam w wersji na słono oraz posypane chilli. Świetnie będą też smakować z innymi przyprawami oraz posypane ziołami – np. kolendrą.

Do nachos podajcie ulubione sosy lub dipy – mi świetnie smakowały z prostym sosem guacamole, a mój mąż dodatkowo jadł z domowym sosem paprykowym na ostro 🙂

Poniżej podaję również przepis na taki prosty sos guacamole wykorzystujący tylko awokado i limonki.

Polecam również paluchy z ciasta drożdżowego – równie idealne do podgryzania 😀

nachos

nachos

nachos

nachos

Domowe nachos
 
Autor:
Składniki
nachos:
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 120 ml ciepłej wody
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka soli
  • ewentualnie przyprawy do posypania: chilli, kolendra itp.
sos guacamole:
  • jedno dojrzałe, miękkie awokado
  • 1 limonka
  • sól, pieprz, chilli do smaku
Wykonanie
nachos:
  1. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto - możesz to zrobić mikserem (z hakiem lub świderkami).
  2. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około 15 minut (u mnie leżało w woreczku dużo dłużej i czekało na pieczenie).
  3. Odrywaj kawałki ciasta i wałkuj je na bardzo cienki placek - mniej więcej 1-2 mm, pokrój placek na mniejsze kawałki.
  4. Ułóż nachosy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w 160 stopniach.
  5. Po upieczeniu ostudź.
sos gaucamole:
  1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skórki.
  2. Rozgnieć awokado widelcem, aż utworzy papkę.
  3. Limonkę umyj, a następnie kilkakrotnie poturlaj nią (mocno dociskając ręką) po blacie - owoc dzięki temu trochę zmięknie i łatwiej będzie z niego wycisnąć sok.
  4. Wyciśnięty sok z limonki dodaj do awokado i wymieszaj.
  5. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie chilli.
 

Related Post

Reklama

  • so cool

  • Pingback: Pizza z sosem z awokado - Wypieki Beaty - Fotografia kulinarna i sprawdzone przepisy()

  • Aga

    Dziękuję za przepis! Nachos wyszły idealnie (doprawiłam je ostrą papryką). Wcześniej próbowałam innego przepisu ze smażeniem i nie było aż tak dobrze.

  • Sylwia

    Hej bede robic nachosy wg Twojego przepisu ale powiedz mi czy 160 st i pieczesz gora dol czy w termoobiegu?

  • Pingback: Popularne wpisy w 2015 roku - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Marta

    A czy na drugi dzień są tak samo smaczne czy jednak troszeczkę tracą chrupkości? 🙂

    • Jeżeli nie będziesz ich zamykać w pudełku z czymś wilgotym to będzie ok 🙂

  • Ania1234

    Może być coś w zamian oliwy z oliwek? . ☺

    • możesz użyć innego oleju (np rzepakowego czy też słonecznikowego)

  • Ania

    Przepis jest słaby, za dużo mąki przennej, to nie ma nic wspólnego z prawdziwymi nachosami

  • johoelo

    Jako fan naczosow stwierdzam ze to nie sa naczosy! Ciasto super jako podklad do tarty z naczosami nie ma nic wspolnego…

  • Sylwia

    Nachosy super! 🙂 właśnie robie po raz kolejny 🙂 Wszystkim smakuja i sa banalne w przygotowaniu.
    Mniam; )

  • Stefania Wilk

    Można bez mąki kukurydzianej i bez ryżowej??

    • Możesz spróbować na mące pszennej – na pewno nie będą wtedy miały takie żółtego koloru i będą trochę inaczej smakować, ale w sumie mogą się udać 🙂 Daj znać jak poszło 🙂

  • Elżbieta Drezno

    Pyszne! Pyszne i jeszcze raz pyszne

  • Pingback: Domowy hummus - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

%d bloggers like this: